Αλλαγή σχεδίων σήμαναν για το υπουργείο Οικονομικών τα τελευταία στοιχεία του προϋπολογισμού για το πρώτο δίμηνο του έτους, καθώς παρά το πρωτογενές πλεόνασμα που εμφάνισε, «βόμβα» αποτέλεσε η κατάρρευση των εσόδων από ΦΠΑ κατά 13,7%. Ο κύβος ερρίφθη κατ' αυτόν τον τρόπο για το οικονομικό επιτελείο, που εξετάζει πλέον πολύ σοβαρά ο νέος εναίος ΦΠΑ, που θα περιλαμβάνεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Ιούνιο στη Βουλή, να είναι μειωμένος στο 18-20% από το ισχύον 23%. Η κίνηση αυτή μάλιστα θα συνδυαστεί με περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ ή με επιστροφές φόρου για όσους επιλέγουν τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών για τις συναλλαγές τους, από ένα ποσό της τάξεως των 300 ευρώ και κάτω.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται άλλωστε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Χορστ Ράιχενμπαχ, επικεφαλής της Task Force της Κομισιόν στην Ελλάδα, είχε κάνει φανερή με τις τελευταίες τοποθετήσεις του, περί ανάγκης ελάφρυνσης των Ελλήνων από τα φορολογικά βάρη πως αυτό που οι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής βλέπουν είναι την έμπρακτη εφαρμογή της «κακής όψης» της «καμπύλης Laffer». Σύμφωνα με την καμπύλη αυτή, η αύξηση των φορολογικών συντελεστών από ένα σημείο και πάνω, έχει ως αποτέλεσμα να πληγεί υπέρ το δέον η κατανάλωση και ως εκ τούτου το Δημόσιο να εισπράττει λιγότερα φορολογικά έσοδα απ' όσα θα μπορούσε. Υπενθυμίζεται πως την ίδια πρόταση είχε καταθέσει και το τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ σε έκθεση του στις αρχές Φεβρουαρίου.
Τα γκρίζα σημεία
Το τοπίο φυσικά θα ξεκαθαρίσει περισσότερο όταν θα γίνει γνωστό το τί θα συμβεί με τα «γκρίζα σημεία» μίας τέτοιας αλλαγής στο φορολογικό που αφορά τον ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, αν και πόσα θα συνεχίσουν να υπάγονται σε αυτόν, ενώ βέβαιη θεωρείται η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών για τα νησιά, με πιθανές συνέπειες στην τουριστική ανάπτυξη
Η ενοποιήση του ΦΠΑ θα σημάνει αυξήσεις για όλα τα είδη διατροφής, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, την ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη και τις επισκευές παλαιών ακινήτων. Αποτέλεσμα θα είναι όλα αυτά τα προϊόντα και όλες αυτές οι υπηρεσίες να ανατιμηθούν αυτόματα κατά 5,3% έως 7,1%.
Από την άλλη, η απόφαση αυτή, φαίνεται να δίνει μία βαθιά ανάσα στην αγορά, την πρώτη στην μετά-PSI εποχή. Καταποντισμένοι άλλωστε από τη συρρίκνωση της κατανάλωσης που είχαν προκαλέσει οι διαδοχικές αυξήσεις του ΦΠΑ ήταν τόσο οι κλάδοι των υπηρεσιών, όσο και του λιανεμπορίου, όπως μαρτυρούν οι μηνιαίοι δείκτες του ΙΟΒΕ.
Οι υπόλοιπες αλλαγές
Η κυβέρνηση βρίσκεται στην επεξεργασία νέας φορολογικής κλίμακας,μειώνοντας τα κλιμάκια φορολόγησης στο μισό. Από οκτώ που είναι σήμερα σε τέσσερα. Η αλλαγή αυτή θα επιφέρει σημαντικές ανατροπές στο φόρο που θα κληθεί να πληρώσει ο φορολογούμενος, καθώς όπως όλα δείχνουν θα καταργηθεί και η προοδευτικότητα. Επιπλέον, θεσπίζεται η υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης όταν το εισόδημα των φορολογούμενων υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ. Το ύψος του εισοδήματος λόγω αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης ή αυτό που προέρχεται αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις και λαμβάνεται υπόψη ως προς την υποχρέωση υποβολής δήλωσης φόρου εισοδήματος, γίνεται νομοτεχνική προσαρμογή ώστε να συμβαδίζει με το αφορολόγητο ποσό της κλίμακας φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων (5.000 ευρώ).
Στα ακίνητα, δρομολογημένα μέτρα προς ένταξη στο νέο φορολογικό, θεωρούνται η εξίσωση των αντικειμενικών με τις αγοραίες, αλλά και η μείωση του φόρου μεταβίβασης, με τις τελευταίες αλλαγές να αναμένεται να φέρουν μερική ανακούφιση στις τσέπες των Ελλήνων φορολογουμένων.
Δ.Κώτσος - Α.Τόμπρα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr