Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται, η κυβέρνηση προωθεί ρύθμιση ώστε να αρχίσει και το κούρεμα των υποχρεώσεων σε τράπεζες από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Μάλιστα, όπως αναμένεται, προωθείται η ρύθμιση σε δύο φάσεις. Η πρώτη θα περιλαμβάνει τη μείωση του ύψους της μηνιαίας δόσης μέσω επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, καθώς και περίοδο χάριτος σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού, και η δεύτερη περιλαμβάνει «κούρεμα» του κεφαλαίου και των τόκων.
Στόχος τους προγράμματος είναι η ελάφρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην εξυπηρέτηση των χρεών τους, και στο να μην "κοκκινήσουν" τα χαρτοφυλάκια χορηγήσεων των τραπεζών. Αξίζει μάλιστα εδώ να σημειωθεί ότι όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, η μεγαλύτερη του αναμενομένου ύφεση και το 2012 θα φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τις τράπεζες, οι οποίες δεν αποκλείεται να βρεθούν αντιμέτωπες με μεγάλες απομειώσεις.
Τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η Τρόικα, με πρωτοστάτη την Κομισιόν έχουν προτάξει την αναγκαιότητα της τόνωσης της ανάπτυξης. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να ελαφρυνθούν αφενός οι επιχειρήσεις, μέσω της μείωσης του κόστους εξυπηρέτησης του τραπεζικού τους δανεισμού, και αφετέρου τα νοικοκυριά, μέσω της μείωσης του βάρους των καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων, ώστε να στηριχθεί η ολοένα και συρρικνώμενη κατανάλωση.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, ο τραπεζικός κλάδος θα κληθεί να προχωρήσει σε ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων αλλά και ενήμερων δανείων, ώστε να προλάβουν ενδεχόμενο κραχ στα χαρτοφυλάκια χορηγήσεων τους.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι ισλανδικές τράπεζες προχώρησαν στη διαγραφή του 25% του ενυπόθηκου χρέους των νοικοκυριών με τους οικονομικούς αναλυτές να κάνουν λόγο για μοναδική περίπτωση, καθώς ποτέ ξανά δεν έχει διαγραφεί ιδιωτικό χρέος σε τόσο μεγάλη κλίμακα.
Κατόπιν συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών έχουν διαγραφεί χρέη αντίστοιχα με το 13% του ΑΕΠ της χώρας, τα οποία υπερέβαιναν το 110% της αξίας της κατοικίας κάθε νοικοκυριού. Το 2008, η ισλανδική οικονομία κατέρρευσε, με τις τράπεζες να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις 85 δισ. δολαρίων, την κορώνα να καταρρέει μέχρι και 40%
και την αναλογία του χρέους προς το εισόδημα των νοικοκυριών να εκτοξεύεται στο 240%.