Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Κατά τα άλλα, στην τελική τους ευθεία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το PSI, με τις δύο πλευρές να αναζητούν σημείο επαφής στο ύψος του επιτοκίου που θα έχουν τα νέα ομόλογα. Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου θα συνεχιστούν και σήμερα με τον επικεφαλαής του IIF κ. Τσαρλς Νταλάρα, ο οποίος σε δηλώσεις του είπε ότι δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει χρεοκοπία της Ελλάδας, εκτός κι αν αυτή γίνει άτακτα.
Ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα πηγές προσκείμενες στην Τρόικα μεταδίδουν πως οι ιδιώτες απέρριψαν πρόταση για κουπόνι λίγο πάνω από το 3,5%.Όπως οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν η χρυσή τομή θα βρεθεί κοντά στο 4% και το κουπόνι θα αυξάνεται κλιμακωτά, ξεκινώντας από το 3% και φθάνοντας στο 4,5%. Το μέσο κουπόνι υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί σε 4,25%.
Η ελληνική πλευρά έχει αναθέσει τη διαπραγμάτευση για το κούρεμα στην τρόικα. Έφυγε δηλαδή το θέμα απο τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο και απο τον πρωθυπουργό και τις διαπραγματεύσεις για λογαριασμό της Ελλάδας έχει αναλάβει απευθείας η τρόικα. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας και δείχνει τη διάθεση των ευρωπαίων και του ΔΝΤ να ολοκληρώσουν αυτή τη συμφωνία.
Κρίσιμο ζήτημα είναι ακόμα η χρονική διάρκεια των νέων ομολόγων, καθώς οι ιδιώτες ζητούσαν 20ετή ομόλογα, σε αντίθεση με την ελληνική πλευρά και την τρόικα που αντιπρότεινε 30ετή.
Στο PSI+ θα ενταχθούν όλα τα ομόλογα, δηλαδή και αυτά που λήγουν μετά το 2020.
H Ελλάδα,όπως (ξανα)διεμήνυσε η Fitch χθες θα κηρυχθεί σε καθεστώς χρεοκοπίας ή default, μετά το PSI. Από την άλλη, όπως επίσης ξεκαθάρισε από την πλευρά της η ISDA χθες η αξιολόγηση αυτή από τους οίκους δε θα σημάνει αυτομάτως και πιστωτικό γεγονός, ούτε η εισαγωγή ρητρών συλλογικής δράσης (CAC) που θα εξαναγκάζει όλους τους ιδιώτες σε «κούρεμα» εφόσον ένα ορισμένο ποσοστό συμμετοχής ξεπεραστεί. Το πρόβλημα που θεωρητικά προκύπτει με την εν λόγω αξιολόγηση για την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ θα παρακαμφθεί, μπροστά στον κίνδυνο μεγαλύτερων κλυδωνισμών, με το αιτιολογικό ότι η πρόκειται για «ειδική» και «προσωρινή» περίπτωση.
Μεγάλος αριθμός σημαντικών «παικτών» του PSI όμως δεν κάθεται καν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχοντας αποχωρήσει από τις συζητήσεις αρνούμενοι οποιοδήποτε deal.Το «ντεσού» του PSI δε βρίσκεται λοιπόν στις συζητήσεις των κ.κ. Νταλάρα και Λεμιέρ με τους Έλληνες αξιωματούχους αλλά στις διαβουλεύσεις που λαμβάνουν χώρα μεταξύ των δύο στρατοπέδων που συνιστούν τους ιδιώτες ομολογιούχους, δηλαδή τα hedge funds και τις τράπεζες.
Το σημαντικότερο διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της Ελλάδας είναι, αν βγάλουμε την άτακτη χρεοκοπία εκτός τραπεζιού, το υποχρεωτικό «κούρεμα» των hedge funds που ενδέχεται να «στυλώσουν» τα πόδια στην εθελοντική συμμετοχή στο PSI. Αυτό το επιχείρημα άλλωστε επιστράτευσε άλλωστε και ο πρωθυπουργός Λ.Παπαδήμος στη χθεσινή του συνέντευξη στους NYT, διατρανώντας πως είναι έτοιμος να επιβάλλει «κούρεμα» δια νόμου στους επίμονους πιστωτές.
Διαχειριστής fund που έχει στην κατοχή του ελληνικό χρέος σχολίαζε πάντως χθες στο Bloomberg πως η εν λόγω απειλή περισσότερο ως αντικίνητρο δρα παρά ως κίνητρο συμμετοχής στο PSI. Τα hedge funds δεν έχουν εκ πρώτης όψεως κανένα κίνητρο να εγκαταλείψουν την αρνητική στάση έναντι ενός εθελοντικού deal, ενώ προσδοκούν σε υπερκέρδη είτε αυξηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια προς την είτε τα ομόλογα τους «κουρευτούν» μέσω των συλλογικών ρητρών αναγκαστικής συμμετοχής, οπότε και θα πληρωθούν τα CDS που έχουν στην κατοχή τους.
Σε αυτό το επίπεδο, γέφυρες απλώνουν οι τράπεζες με τις ευλογίες ΕΕ και ΕΚΤ, πρόθυμες για ένα ενδο-ιδιωτικό deal που θα αποτρέψει το πιστωτικό γεγονός, ή μια άτακτη ελληνική χρεοκοπία με ανυπολόγιστες συνέπειες.Πολλά funds συζητούν το ενδεχόμενο να ζητήσουν ένα ποσό (side payment), όπως το περιφράγουν, προκειμένου να συμμετάσχουν «εθελοντικά» στη διαδικασία της ανταλλαγής χρέους.
Δ.Κώτσος
[email protected]