Στο άκουσμα των θετικών διαρροών, το ευρώ ενισχύεται έναντι του δολαρίου, αφού οι επενδυτές βρίσκουν ερείσματα για την πορεία της κρίσης χρέους στην ευρώζωνη. Το ευρώ διαπραγματεύεται στο 1,2855 δολ.
Fitch
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, οι ιδιώτες πιστωτές που εκπροσωπούνται από το IIF, επανέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σήμερα σε μια νέα προσπάθεια να καταλήξουν σε συμφωνία για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας, ώστε να αποφευχθεί μια άτακτη χρεοκοπία το Μάρτιο.
Το βασικό εμπόδιο στις συνομιλίες είναι το χαμηλό επιτόκιο με το οποίο προσφέρονται τα νέα ομόλογα, που μπορεί να οδηγήσει σε πραγματικές απώλειες για τους επενδυτές (NPV, καθαρή τρέχουσα αξία), μεγαλύτερη του 50% που είχε σχεδιαστεί αρχικά.
«Σίγουρα θα είναι χρεοκοπία, ανεξαρτήτως του μεγέθους των ζημιών της NPV», δηλώνει ο επικεφαλής αναλυτής της Fitch για την Ελλάδα, Paul Rawkins. «Θα αποδίδαμε αξιολόγηση χρεοκοπίας, την οποία πιθανότατα θα διατηρούσαμε για κάποια περίοδο προτού αξιολογήσουμε τα νέα ομόλογα με rating που δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη», δήλωσε στο Reuters.
Οι ζημιές για τον ιδιωτικό κλάδο, αυτή τη στιγμή υπολογίζονται στο 60%-70%, ανάλογα με το κουπόνι, τη διάρκεια και το discount rate. Ερωτώμενος ο Rawkins εάν αυτό θα επηρέαζε την αξιολόγηση στα νέα ομόλογα, δήλωσε πως «μαζί με άλλους σχετικούς παράγοντες, οι νέες, μετά από την κρίση αξιολογήσεις, θα λαμβάνουν υπόψη τη διάρκεια και τη μείωση στην NPV του ελληνικού κρατικού χρέους».
Τονίζει πως σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως restricted default.
Πηγή:www.capital.gr
Η συμφωνία για την ανταλλαγή χρέους θα μπορούσε να σύρει την Ελλάδα σε «temporary default» (προσωρινή χρεοκοπία), ανεξαρτήτως του μεγέθους των απωλειών που θα αναλάμβαναν οι ιδιώτες πιστωτές, ανέφερε αναλυτής της Fitch, τονίζοντας πως οι όροι της συμφωνίας θα επηρεάσουν την αξιολόγηση των νέων ομολόγων. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, οι ιδιώτες πιστωτές που εκπροσωπούνται από το IIF, επανέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σήμερα σε μια νέα προσπάθεια να καταλήξουν σε συμφωνία για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας, ώστε να αποφευχθεί μια άτακτη χρεοκοπία το Μάρτιο.
«Σίγουρα θα είναι χρεοκοπία, ανεξαρτήτως του μεγέθους των ζημιών της NPV», δηλώνει ο επικεφαλής αναλυτής της Fitch για την Ελλάδα, Paul Rawkins. «Θα αποδίδαμε αξιολόγηση χρεοκοπίας, την οποία πιθανότατα θα διατηρούσαμε για κάποια περίοδο προτού αξιολογήσουμε τα νέα ομόλογα με rating που δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη», δήλωσε στο Reuters.
Ερωτώμενος ο Rawkins εάν αυτό θα επηρέαζε την αξιολόγηση στα νέα ομόλογα, δήλωσε πως «μαζί με άλλους σχετικούς παράγοντες, οι νέες, μετά από την κρίση αξιολογήσεις, θα λαμβάνουν υπόψη τη διάρκεια και τη μείωση στην NPV του ελληνικού κρατικού χρέους». Τονίζει πως σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως restricted default.
Τρόικα
Όπως άλλωστε επεσήμαινε σε χθεσινό του δημοσίευμα το "R" γίνεται τεράστια προσπάθεια απο την τρόικα, που έχει αναλάβει σύμφωνα με πληροφορίες το κομμάτι των διαπραγματεύσεων, να πετύχει τελικά κάποιον συμβιβασμό με τους ιδιώτες.
Το πρακτορείο Bloomberg επικαλείται δηλώσεις του Bruce Richards, επικεφαλής hedge fund, που συμμετέχει στις συνομιλίες. «Είμαι πεπεισμένος ότι το ντιλ θα γίνει», υποστηρίζει ο επικεφαλής του Marathon Asset Management LP σε τsηλεφωνική συνέντευξη στο Bloomberg Businessweek.
Το Μarathon έχει 10 δισ. δολάρια υπό διαχείριση και μετέχει σε επιτροπή 32 ιδιωτών πιστωτών, η οποία συστάθηκε τον Νοέμβριο για να διαπραγματευτεί το κούρεμα του χρέους. Δεν είναι όμως μέλος της μικρότερης ομάδας πιστωτών, που μετέχει άμεσα στις διαπραγματεύσεις.
Ο Richards υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να πληρώσει το ομόλογο των 14,5 δισ. ευρώ που λήγει στις 20 Μαρτίου. Εκτιμά όμως ότι το ντιλ με τους ιδιώτες θα κλείσει πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Οι επενδυτές που θα συμφωνήσουν θα πληρωθούν με βάση τη νέα συμφωνία σε μετρητό και ομόλογα λίγο μετά, υποστηρίζει.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, που μεταδίδει την είδηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής αρνήθηκε να σχολιάσει. Πάντως, υπάρχουν ακόμα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις για συναινετική αναδιάρθρωση. «Μπορώ μόνο να δηλώσω πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», δήλωσε ο Frank Vogl, εκπρόσωπος του IIF. «Δεν μπορώ να πω αν θα είναι επιτυχείς», συμπλήρωσε.
Πάντως την άποψη πως το PSI, με τη μορφή τουλάχιστον που αποφασίστηκε στην Σύνοδο της 26ης Οκτωβρίου, έχει ξεπεραστεί συγκλίνουν τόσο διεθνείς οίκοι, καθώς και οι οίκοι αξιολόγησης Standard & Poor's και Fitch που δια στόματος υψηλόβαθμων στελεχών τους μίλησαν ανοιχτά για επερχόμενο ελληνικό default. Διαβάστε τη σχετική ανάλυση του "R"
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με εκπρόσωπο του γραφείου του πρωθυπουργού που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, η επανέναρξη των συνομιλιών για την εθελοντική ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων θα ξεκινήσεις στις 5 το απόγευμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr