Το μέσο ποσοστό αύξησης των τιμολογίων που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Παπακωσταντίνου, μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, κινείται στο 9,2%. Στην πραγματικότητα, ωστόσο η μέση επιβάρυνση θα είναι διψήφια και θα κυμανθεί γύρω στο 12,2%, καθώς στο ποσοστό αυτό, δεν συμπεριλαμβάνεται η αύξηση του Τέλους ΑΠΕ (+3% μεσοσταθμικά), που είχε αποφασιστεί προ δεκαημέρου.
Τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη για ένα μέσο νοικοκυριό ; Σημαίνουν, μια επιπλέόν επιβάρυνση 70 ευρώ το χρόνο για μια οικογένεια με μέση κατανάλωση, 1.400 κιλοβατώρες / τετράμηνο.
Και τα ποσοστά αυτά είναι μεσοσταθμικά, που σημαίνει ότι κάποια κλιμάκια κατανάλωσης θα επιβαρυνθούν περισσότερο, και κάποια υψηλότερα, τα οποία θα γίνουν γνωστά όταν η ΔΕΗ εξειδικεύσει τις αυξήσεις την επόμενη εβδομάδα ανά κλιμάκιο, και ανά κατηγορία τιμολογίου (οικιακά, εμπορικά, βιομηχανικά, αγροτικά, κλπ). Στη χθεσινή του ανακοίνωση ο κ. Παπακωσταντίνου καλεί τη ΔΕΗ να επιβαρύνει περισσότερο τις υψηλές καταναλώσεις και λιγότερο τις χαμηλές, να υπάρξει «λελογισμένη αύξηση στα τιμολόγια των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων» και να μην υπάρξει καμία δυσμενής μεταβολή στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο και στο τιμολόγιο των πολυτέκνων (265.000 νοικοκυριά)
Τέρμα το δωρεάν ρεύμα
Εξηγεί επίσης γιατί το υπουργείο δεν έκανε δεκτή την εισήγηση της ΔΕΗ για μεσοσταθμική αύξηση 20% των τιμολογίων, συμπεριλαμβανομένου του τέλους ΑΠΕ, «τόσο γιατί είναι διανόητη μια τέτοια μεγάλη αύξηση της επιβάρυνσης του καταναλωτή, όσο και γιατί το υπουργείο θεωρεί ότι δεν έχει εξαντληθεί κάθε άλλο μέσο μείωσης του κόστους και βελτίωσης των αποτελεσμάτων της επιχείρησης». Σε αυτό το πλαίσιο, προαναγγέλλει γενναίο ψαλίδι σε δαπάνες και παροχές της ΔΕΗ. Ζητά από τη διοίκησή της να περικόψει περαιτέρω κατά 10%-15% το λειτουργικό της κόστος, να περιορίσει κι άλλο το κόστος μισθοδοσίας της, καθώς και να καταργήσει μια σειρά παροχών που απολαμβάνει το προσωπικό της, όπως η έκπτωση 80% στα τιμολόγια που έχουν 55.000 άτομα (υπάλληλοι και συνταξιούχοι της εταιρείας) και που κοστίζει στην εταιρεία 40 εκ. ευρώ το χρόνο. Επίσης της ζητά να προχωρήσει σε συμψηφισμό οφειλών προς το Δημόσιο, και να πετύχει κερδοφορία το 2012, ενώ την καλεί να μειώσει το χρέος της (4,5 δις. ευρώ στο τέλος του 2001), αξιοποιώντας πάγια της, όπως έσοδα από πώληση μονάδων. Παράλληλα προαναγγέλλει ότι εξετάζεται να μειωθεί το τέλος ΕΡΤ που πληρώνεται μέσω των τιμολογίων, «φουσκώνοντας» το τελικό ύψος τους.
Κατά το υπουργείο, μέσω της αύξησης στο ρεύμα και των μέτρων αυτών, η ΔΕΗ θα καταφέρει να μετασχηματιστεί ριζικά, να αντεπεξέλθει στις δανειακές της υποχρεώσεις, και να μη μετατραπεί σε προβληματική επιχείρηση, όπως κινδυνεύει να γίνει, εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι υψηλοί φόροι μαζί με τα τέλη, που έχουν επιβληθεί στα καύσιμα τον τελευταίο χρόνο.
Να σημειωθεί ότι από την αύξηση του 9,2%, μόνο το 1,1% είναι καθαρό όφελος για τη ΔΕΗ. Το υπόλοιπο αφορά σε αυξήσεις του κόστους στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (3,5%), επιπτώσεις φόρων (2,6% από τον ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, 0,9% μεταβολή από το τέλος λιγνίτη, και 1,1% από το ΦΠΑ).
Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr