Ο κ. Σιούφας με την ευκαιρία αυτή έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η απόφαση ένταξης χρηματοδότησης των Συνδέσεων των Ενεργειακών Επενδύσεων με το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας έχει ιδιαίτερη σημασία. Επιλύεται μια εκκρεμότητα πολλών ετών και αποτελεί ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα για την επίτευξη του εθνικού στόχου της συμμετοχής των ΑΠΕ κατά 20,1% στο ενεργειακό μας ισοζύγιο το 2010.
Με την υλοποίηση των νέων αυτών έργων, που συγχρηματοδοτούνται από τους πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα», εντάσσονται στο σύστημα επιπλέον 512 MWαπό αιολικά, μικρά υδροηλεκτρικά, βιομάζα και συμπαραγωγή.
Επισημαίνεται ότι μεγάλο μέρος των έργων αυτών είναι ώριμα (είτε έχουν ήδη ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται στο τελικό στάδιο κατασκευής) και η ένταξη τους στο σύστημα θα είναι άμεση. Τα έργα που χρηματοδοτούνται με κοινοτικούς και εθνικούς πόρους ύψους 23 εκατ. ευρώ περίπου, είναι 35 Αιολικά Συστήματα, 24 Μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα, 2 έργα με χρήση Βιομάζας και 1 έργο Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας».
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αναστάσιος Νεράντζης είπε τα εξής:
«Με το εξαγγελλόμενο μέτρο η κυβέρνηση αποδεικνύει πανηγυρικά ότι δεν αρκείται σε εξαγγελίες και σε στείρα στοχοθεσία αλλά νοεί αυτά που εξαγγέλλει και τα υλοποιεί.
Διπλή είναι η αξία και η σημασία του εξαγγελθέντος μέτρου. Η πρώτη αξία της είναι εσωτερική. Διότι προωθούνται οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, άρα προσεγγίζεται ο εθνικός στόχος. Μέχρι το 2010 το 20%, τουλάχιστον, από την απαιτούμενη ενέργεια να προέρχεται από αυτές τις πηγές.
Ο δεύτερος είναι ότι σε μια συγκυρία όπου οι τιμές του πετρελαίου διεθνώς έχουν αφηνιάσει εμείς συντελούμε δραστικά και παρεμβαίνουμε ώστε να παρουσιαστεί και να δημιουργηθεί βαθμιαία απεξάρτηση της χώρας και της οικονομίας της από το πετρέλαιο. Αυτές λοιπόν τις δύο συγκυρίες και με τη συγχρηματοδότηση ανά 50% από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους πορευόμαστε να αντιμετωπίσουμε, μεταξύ άλλων πολλών μέσων, το ενεργειακό πρόβλημα και το ενεργειακό ζήτημα της Ελλάδας».
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Νίκος Στεφάνου είπε τα εξής:
«Είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή η απόφαση γιατί αφορά διασυνδέσεις. Είναι ένας τομές τον οποίο καταφέραμε να ξεμπλοκάρουμε μετά από προσπάθειες περίπου 30 μηνών. Από εκεί και πέρα, εξίσου σημαντικό είναι ότι τα 21 από τα 62 αυτά έργα έχουν ήδη υλοποιηθεί. ’ρα, και η απορρόφηση θα είναι γρήγορη και θα ενταχθούν στο σύστημα πάρα πολύ γρήγορα. Τα δε υπόλοιπα έργα έχουν, επίσης, πολύ υψηλό βαθμό ωριμότητας.
Από εκεί και πέρα, μέσα στις υπόλοιπες μέρες και μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία δύο ακόμη μέτρων, δύο ακόμη δράσεων. Μέχρι το τέλος Αυγούστου ο Τομέας Ενέργειας και Φυσικού Πλούτου του υπουργείου Ανάπτυξης θα έχει εγκρίνει ιδιωτικές ενεργειακές επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ».
Το Μέτρο στοχεύει στην προώθηση επενδύσεων ΑΠΕ και ΣΗΘ σεπεριοχές υψηλού δυναμικού της χώρας, παρέχοντας οικονομική ενίσχυση για το κόστος σύνδεσης των έργων ηλεκτροπαραγωγής που χρηματοδοτούνταιστο πλαίσιο της Δράσης 2.1.3 του ΕΠΑΝ («Οικονομικά κίνητρα για την ενίσχυση μεμονωμένων ενεργειακών επενδύσεων»), με το Δίκτυο ή το Σύστημα . Ειδικότερα εγκρίνονται τα ακόλουθα έργα ανά τεχνολογική κατηγορία:
- Κατηγορία Αιολικά Συστήματα: 35 έργα συνολικού προϋπολογισμού 38.963.856 ευρώ (συνολική δημόσια δαπάνη 19.309.828 ευρώ).
- Κατηγορία Μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα: 24 έργα συνολικού προϋπολογισμού 6.877.044 ευρώ (συνολική δημόσια δαπάνη 3.433.981 ευρώ).
- Κατηγορία Βιομάζα: 2 έργα συνολικού προϋπολογισμού 880.999 ευρώ(συνολική δημόσια δαπάνη 396.449 ευρώ).
- Κατηγορία Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού - Θερμότητας: 1 έργο συνολικού προϋπολογισμού 60.000 ευρώ (συνολική δημόσια δαπάνη 30.000 ευρώ).
Τα έργα συγχρηματοδοτούνται από τοΕυρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), αποστολή του οποίου είναι η συμβολή στην άμβλυνση των ανισοτήτων όσον αφοράτην ανάπτυξη και το βιοτικό επίπεδο μεταξύ των διαφόρων περιφερειών, στη μείωσητης καθυστέρησηςτω
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr