Στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό πλαίσιο για την προσέλκυση επενδύσεων στις δύο περιφέρειες της χώρας, την ώρα μάλιστα που ήδη έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον από τους Γερμανούς τόσο για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων όσο και για την ανάπτυξη της βιομηχανίας μεταξιού στο Σουφλί. Μάλιστα, το ίδιο μοντέλο ενίσχυσης της ανάπτυξης αναμένεται να ακολουθηθεί εν ευθέτω χρόνο και για την περιφέρεια της Ηπείρου, ενώ στο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό αναμένεται να είναι και ορισμένες βιομηχανικές περιοχές της Αττικής.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι και ο Επίτροπο Όλι Ρεν έχει ταχθεί εμμέσως υπέρ της δημιουργίας ειδικών οικονομικών ζωνών στη Μακεδονία και τη Θράκη, θεωρώντας ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να προβλέψει απαλλαγές από τους εισαγωγικούς και τους εξαγωγικούς δασμούς, να απλοποιήσει τους τελωνειακούς και διοικητικούς ελέγχους και τις διαδικασίες, να ακολουθήσει φιλελεύθερη συναλλαγματική πολιτική και να παρέχει φορολογικά κίνητρα. Αυτά είναι τα κίνητρα που προσφέρει μια κυβέρνηση για την προσέλκυση νέων επενδυτών. Στη συνέχεια είναι δυνατόν να δημιουργηθούν διάφορα είδη ειδικών οικονομικών ζωνών, π.χ., ζώνες ελεύθερου εμπορίου, ζώνες μεταποίησης προς εξαγωγή, βιομηχανικές ζώνες, ελεύθεροι λιμένες κλπ..
Μάλιστα, έχει αναφέρει ότι αν και η ιδέα της δημιουργίας Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη εξεταστεί από την Επιτροπή, πρόκειται για ενδιαφέρουσα ιδέα, που θα μπορούσε να τονώσει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, τουλάχιστον σε συγκεκριμένους τομείς, γι’ αυτό και πρέπει να εξεταστεί με ιδιαίτερη σοβαρότητα.
Η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη το σχέδιο που πρόκειται να καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τον Γενικό Γραμματεία Στρατηγικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, Πέτρο Σελέκο να δηλώνει σε ξένα μέσα ενημέρωσης ότι οι εξαιρετικές συνθήκες απαιτούν και εξαιρετικές λύσης.
Τι θα περιλαμβάνει η νέα ζώνη
Το σχέδιο θα αφορά αρχικά τους νομούς Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας.
Ανάμεσα στο ειδικό καθεστώς θα περιλαμβάνεται:
•Δραστική μείωση φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις
•“Πριμοδότηση” επιχειρήσεων με βάση τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την αξιοποίηση τοπικών πρώτων υλών και τη μεταφορά τεχνογνωσίας.
•Διατήρηση του ίδιου μισθολογικού και ασφαλιστικού καθεστώτος που ισχύει σε όλη τη χώρα
•Διαδικασίες-εξπρές για διαγωνισμούς, αδειοδοτήσεις και διοικητικές διαδικασίες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr