Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Συγκεκριμένα, το εν λόγω σχέδιο προβλέπει τη χρήση του EFSF από τις Αρχές, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην ΕΚΤ να δράσει ως "ύστατος δανειστής" χωρίς να παραβιάζονται οι κανονισμοί της. Η ΕΚΤ θα παρείχε ουσιαστικά απεριόριστα ποσά ρευστότητας, ενώ το EFSF θα λειτουργούσε ως εγγυητής της ΕΚΤ. Από κοινού, EFSF και ΕΚΤ θα μπορούσαν να λύσουν τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες και να δώσουν τη δυνατότητα στις «υπεύθυνες» κυβερνήσεις να εκδώσουν έντοκα γραμμάτια για λιγότερο από 1%.
"Δυστυχώς, οι Αρχές δεν έχουν ούτε καν αρχίσει να εξετάζουν σοβαρά αυτό το σχέδιο", τονίζει ο Σόρος.
"Είναι ζωτικής σημασίας να μην αποτύχει η ΕΚΤ σ' αυτό το τεστ", συμπληρώνει ο μεγαλοεπενδυτής. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κεντρική τράπεζα "πρέπει να σταματήσει την μαζική φυγή από την αγορά ομολόγων με οποιοδήποτε κόστος, διότι θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα του ενιαίου νομίσματος".
"Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό βραχυπρόθεσμα είναι να επιβληθεί 'ταβάνι' στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων που εκδίδουν κυβερνήσεις οι οποίες ακολουθούν υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές και δεν υπόκεινται σε προγράμματα προσαρμογής. Το 'ταβάνι' αυτό θα μπορούσε αρχικά να είναι καθορισμένο, ας πούμε στο 5%, και να χαμηλώνει σταδιακά αναλόγως των συνθηκών. Με το να βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αγοράσει απεριόριστα ποσά, η ΕΚΤ ουσιαστικά θα μετέτρεπε το 'ταβάνι' των επιτοκίων σε 'πάτωμα' από το οποίο οι τιμές των ομολόγων θα αυξάνονταν σταδιακά χωρίς στην πραγματικότητα η ΕΚΤ να έχει αγοράσει απεριόριστα ποσά. Αυτό είναι κάτι που έκανε με επιτυχία η Ελβετική κυβέρνηση όταν συνέδεσε το φράγκο με το ευρώ στα 120".