Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
"Θέλουμε να βοηθήσουμε τη Ελλάδα, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει μονομερής απόφαση, γι αυτό και η 6η δόση θα δοθεί μόνο εάν τηρηθεί και εφαρμοστεί το σύνολο των αποφάσεων που πάρθηκαν την 27η Οκτωβρίου", τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είπε πως "ουσιαστικά το δημοψήφισμα, το οποίο πρέπει να γίνει το νωρίτερο δυνατό, θα καταδείξει εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη".
Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός " έχει κάθε διάθεση να συνεργαστεί με όλες τις πολιτικές δυνάμεις" και πως είναι "απαραίτητη η συνένωση όλων των πολιτικών δυνάμεων", ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι το δημοψήφισμα θα είναι θετικό.
"Θέλουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη, αλλά πάνω απ΄ όλα πρέπει να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα του ευρώ" κατέληξε η Γερμανίδα καγκελάριος. Όπως τόνισε η ίδια, "δεν θα εγκαταλείψουν το ευρώ" ακόμα και αν ο ελληνικός λαός αποφασίσει να το κάνει και πρόσθεσε πως η κατάσταση είναι "εξαιρετικά δύσκολη".
"Αν ο ελληνικός λαός πει πως δεν επιθυμεί "η χώρα του να μείνει στη ζώνη του ευρώ "θα το σεβαστούμε, αλλά δεν θα εγκαταλείψουμε το ευρώ", υπογράμμισε η κυρία Μέρκελ.
"Είμαστε προετοιμασμένοι", απάντησε η καγκελάριος σε ερώτηση για μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, επισημαίνοντας παράλληλα πως η Γερμανία και η Γαλλία θέλουν να συνεχίσουν να βοηθούν την Αθήνα.
Αναφερόμενη στην προοπτική δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, η Μέρκελ εκτίμησε πως η "ψυχολογική" κατάσταση είναι άσχημη και απαίτησε "να επιταχυνθεί" η εφαρμογή των δίκαιων αποφάσεων της συνόδου κορυφής στα τέλη Οκτωβρίου.
Η ίδια τόνισε πως η συνάντηση που είχε με τον 'Ελληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και την διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ήταν "δύσκολη".
"Ηταν σκληρή", κατέληξε η Μέρκελ, σε τόνο ιδιαίτερα σοβαρό.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, με πνεύμα σαφούς σύμπνοιας με τη Γερμανίδα καγκελάριο, είπε ότι "βρισκόμαστε σε μεγάλη αστάθεια. Θέλουμε οι Έλληνες φίλοι μας να είναι μαζί μας, αλλά υπάρχει ένα πλαίσιο κανόνων για τη σταθερότητα της ευρωζώνης και του ευρώ, το οποίο κανείς δεν πρέπει να παραβεί". Ο Νικολά Σαρκοζί είπε ακόμη ότι "δεν ζητήσαμε τίποτε από το ελληνικό κοινοβούλιο. Θέλουμε όμως να γνωρίζουμε που πηγαίνουν τα χρήματα του γερμανού , του γάλλου, του ευρωπαίου πολίτη".
Τονίζοντας πως δεν έχουμε να δώσουμε καμία συμβουλή "'έχουμε αμέριστη εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό. Ωστόσο, είναι βέβαιο πως χρειαζόμαστε σταθερότητα και αλληλεγγύη"
Τέλος, ο Νικολά Σαρκοζί σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την επανάσταση των λαών εναντίον του γαλλογερμανικού διευθυντηρίου, είπε πως "δεν υπάρχει πρόβλημα υπερβολικής ηγεσίας, αλλά ελλειμματικής ηγεσίας".
Από την πλευρά της, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ σε σύντομη δήλωση της τόνισε ότι χάρηκε ιδιαιτέρως για την αποφασιστικότητα των εταίρων και είπε πως η προτεραιότητα είναι να τηρηθούν οι αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου.
Και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί κάλεσαν τον κ. Παπανδρέου να συνομιλήσει και με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να επιτευχθεί συναίνεση. Ο ίδιος δεσμεύτηκε να συνομιλήσει μαζί τους.
Ζ. Κ. Γιούνκερ
Είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ, δήλωσε νωρίετρα ο κ. Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ ή όχι.