Tηλεφωνική επικοινωνία είχαν λίγο νωρίτερα η Γερμανίδα Καγκελάριος κυρία Ανγκέλα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος κ. Νικολά Σαρκοζί, έπειτα από την απόφαση του κ. Γ. Παπανδρέου να προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη νέα συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες στις 27 Οκτωβρίου.
Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες τόνισαν ότι είναι απόλυτη ανάγκη να εφαρμοστεί η συμφωνία το γρηγορότερο δυνατό, ειδικά μετά την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για δημοψήφισμα και ζήτησαν την συγκρότηση αυστηρού χρονοδιαγράμματος.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν αύριο Τετάρτη στις Κάννες, μαζί με εκπροσώπους του ΔΝΤ, της Ε.Ε και της ελληνικής κυβέρνησης για να συζητήσουν την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας.
Στις Κάννες θα μεταβεί αύριο και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των G20, ενώ θα ενημερώσει τους αρχηγούς των υπόλοιπων χωρών για την απόφασή του να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα.
Για το λόγο αυτό η προγραμματισμένη ομιλία του στη Βουλή στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης αναβάλλεται για την Πέμπτη.
Μιλώντας νωρίτερα στον ΒΗΜΑ 99,5 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, κ. Χρήστος Πρωτόπαπας δήλωσε πως ήταν το πρώτο πράγμα που ρώτησε τον πρωθυπουργό μετά την αναγγελία του δημοψηφίσματος και πως ο κ. Παπανδρέου του είπε πως είχε προϊδεάσει για τις προθέσεις του τόσο την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, όσο και τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.
Μιλώντας στο Mega, ο υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Πάρις Κουκουλόπουλος δήλωσε πως το θέμα του δημοψηφίσματος είναι «μια εσωτερική πολιτική απόφαση που αφορά τον σκληρό πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας και προφανώς για το θέμα είχε ενημερώσει ο πρωθυπουργός -πιθανώς και ο υπουργός Οικονομικών- τους εταίρους μας».
Σύμφωνα με Τα Νέα, ο πρωθυπουργός είχε προϊδεάσει τους δύο ηγέτες για το ότι θα προκαλέσει δημοψήφισμα αντί των πρόωρων εκλογών που ζητάει η αντιπολίτευση. Δεν είναι γνωστό αν η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί τον απέτρεψαν ή του συνέστησαν κάτι διαφορετικό.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Mega, τόσο από τα δημοσιεύματα στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, όσο και από τις αντιδράσεις κυβερνητικών στελεχών, προκύπτει αιφνιδιασμός.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σε απάντηση στα περί προϊδεασμού της Μέρκελ από τον Γ.Παπανδρέου, γερμανικές πηγές αναφέρουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε αφήσει να εννοηθεί ότι το δημοψήφισμα είναι μέσα στις σκέψεις του, πολύ νωρίτερα από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.
Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου-Μέρκελ
Έκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία είχε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, με την γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με το Reuters.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις σε Ελλάδα και Ε.Ε.
Τηλεφωνική συνομιλία Παπανδρέου με Μπαρόζο και Βαν Ρομπάι για το δημοψήφισμα
Τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου είχαν οι Jose Manuel Barroso και Herman Van Rompuy, όπως αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση.
Προσθέτουν δε πως «υπογραμμίζουμε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να διεξάγει δημοψήφισμα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η συμφωνία (της 27ης Οκτωβρίου) είναι ό,τι καλύτερο για την Ελλάδα. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη ότι η Ελλάδα θα τιμήσει τις δεσμεύσεις που έλαβε απέναντι στην ευρωζώνη και στη διεθνή κοινότητα».Στην επιστολή οι δύο αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Παπανδρέου, καθώς και ότι βρίσκονται σε επαφή με τα μέλη της ευρωζώνης και θα συνεχίσουν να είναι στο περιθώριο της συνάντησης της G20 στις Κάννες.
Le Monde: Άφωνος ο Σαρκοζί με την εξαγγελία δημοψηφίσματος
«Ο Σαρκοζί έμεινε άφωνος με την αναγγελία του δημοψηφίσματος», γράφει η γαλλική Le Monde.
«Εκεί που νόμιζε ότι είχει ρυθμίσει την περίπτωση της Ελλάδας», έστω και αν έμεναν ζητήματα, όπως η Ιταλία, ξαφνικά συνειδητοποιεί ότι «όλα πρέπει να ξανα-αρχίσουν από την αρχή». Όπως το διατυπώνει κάποιος από τον κύκλο του γάλλου Προέδρου, «η χειρονομία των Ελλήνων είναι ανορθολογική και, από τη δική τους σκοπιά, επικίνδυνη».
Η γαλλική εφημερίδα εξηγεί ότι «ο κ.Παπανδρέου φαίνεται ότι ήταν το θύμα μιας εξέγερσης μέσα στο ΠΑΣΟΚ». Όμως, ως ότου γίνει το δημοψήφισμα «όλο το σχέδιο που αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες καταρρέει», ενώ γαλλικοί κύκλοι, που επιβεβαιώνουν ότι και οι «Γερμανοί έχουν αιφνιδιαστεί» και το ΔΝΤ το ίδιο, αναρωτιούνται επιπρόσθετα «πώς θα μπορέσει να ζήσει η Ελλάδα ώς το δημοψήφισμα -αν τελικά αυτό γίνει».
Έκπληκτος και ο Μπερλουσκόνι για το δημοψήφισμα
Η απόφαση της Ελλάδας για δημοψήφισμα ήταν απρόβλεπτη, έχει δημιουργήσει αβεβαιότητα και έχει επιβαρύνει σημαντικά τις αγορές, δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όπως μεταδίδει το Reuters.
Φινλανδία: "Το δημοψήφισμα ισούται με ψήφο παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ"
Την άποψη ότι το δημοψήφισμα θα ισούται και με την ψήφο για παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, όπως μεταδίδει το Reuters. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει κανένα πακέτο διάσωσης, εάν η Ελλάδα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.
Εξοργισμένοι οι Γερμανοί με την απόφαση Παπανδρέου
Ηγετικό στέλεχος του κεντροδεξιού συνασπισμού της Αγγελα Μέρκελ δήλωσε πως "οργίστηκε" όταν άκουσε τον "Ελληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να ζητεί δημοψήφισμα για την έγκριση ή όχι της συμφωνίας για το νέο πακέτο στήριξης προς την χώρα του.
Ο Ράινερ Μπρούντερλε, αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών τόνισε πως η απόφαση αυτή του φάνηκε σαν η Ελλάδα να υπαναχωρεί τώρα από την συμφωνία με τους Ευρωπαίους ηγέτες.
"Η είδηση αυτή με εξόργισε", είπε χαρακτηριστικά ο Μπρούντελε μιλώντας στο Γερμανικό Ραδιόφωνο. "Αυτός είναι ένας παράξενος τρόπος να ενεργήσει κανείς", πρόσθεσε.
"Ο (έλληνας) πρωθυπουργός συμφώνησε σε ένα πακέτο διάσωσης που θα ωφελούσε τη χώρα του. Άλλες χώρες κάνουν σημαντικές θυσίες για να αντιμετωπιστούν δεκαετίες κακοδιαχείρισης και αδύναμης διακυβέρνησης στην Ελλάδα--λανθασμένες αποφάσεις που ελήφθησαν και η χώρα οδηγήθηκε μόνη της στην κρίση", υπογράμμισε.
"Αυτό μου φάνηκε σαν κάποιος να προσπαθεί να απαλλαγεί από αυτά που συμφωνήθηκαν--ένα παράξενο πράγμα για να κάνει κανείς", είπε ακόμα ο Μπρούντελε που έχει διατελέσει υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας.
Ο ίδιος είπε πως υπάρχει μόνο μια λύση: "Ένα πράγμα μπορεί να γίνει: να γίνουν οι προετοιμασίες για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας και αν (η χώρα) δεν τηρήσει τις συμφωνίες, τότε θα έχουμε φτάσει στο σημείο που η χρηματοδότηση θα διακοπεί".
"Τότε θα έχουμε χρεοκοπία και τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το φόβο μετάδοσης για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα που θα προκύψει από αυτήν", συμπλήρωσε ο Μπρούντελε.
Από την πλευρά του, ο Γιεργκ Ρόχολ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Σχολής Διαχείρισης και Τεχνολογίας του Βερολίνου, δήλωσε στην γερμανική κρατική τηλεόραση ότι η υπαναχώρηση της Ελλάδας από τη συμφωνία θα μπορούσε να σημαίνει πως οι άλλες χώρες δεν θα αισθάνονται υποχρεωμένες να συμμετέχουν στη διάσωσή της.
"Είναι μια απόφαση που προκαλεί έκπληξη και μπορεί να θεωρηθεί θαρραλέα...γιατί αν δεν λειτουργήσει--και αυτό φαίνεται ότι θα συμβεί τώρα αφού υπάρχει σημαντική αντίθεση από τον ελληνικό λαό--θα σημαίνει ότι οι άλλες χώρες δεν είναι υποχρεωμένες να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους", πρόσθεσε ο Ρόχολ.
Ο Ρόχολ είπε τέλος πως ορισμένες χώρες θα αισθανθούν ελεύθερες να μην τηρήσουν τις υποσχέσεις τους να συνεισφέρουν στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και "αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμείνει στο ευρώ".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr