Πάντως, μόνο τρομάζουν, παρά καθησυχάσουν οι δηλώσεις και οι διαρροές μερικές ώρες πριναπό τη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης κατά την οποία θα συζητηθεί το ελληνικό πρόβλημα. Οι διαρροές της τελευταίας ώρας από τη Γερμανική Βουλή, περί κουρέματος 60% των ελληνικών ομολόγων, με τον Γκι Φέρχοσταντ, επικεφαλής των φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο να περιφέρει το σχετικό έγγραφο, οι δηλώσεις Γιούνγκερ, καθιστούν ανήσυχους τους τραπεζίτες σε ολόκληρη την Ευρώπη και την Ελλάδα, τους δανειστές, τους επενδυτές και την κοινή γνώμη.
Λάβρος κατά των ευρωπαϊκών τραπεζών εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλον Γιουνκέρ, ξεκαθαρίζοντας ότι το επερχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους θα είναι 50-60% και ότι οι τράπεζες θα πρέπει εκουσίως να αναλάβουν μεγαλύτερα βάρη διαφορετικά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για υποχρεωτικό κούρεμα.
Ο κ. Γιουνκέρ τόνισε ότι στόχος της ΕΕ είναι η συμμετοχή των τραπεζών να είναι εθελοντική, αφού αν επιβληθεί με υποχρεωτικό τρόπο τότε θα σημάνει πιστωτικό γεγονός με απρόβλεπτες για την ευρωζώνη συνέπειες.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι ότι αν οι τράπεζες δεν υποχωρήσουν τότε «μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσουμε σε μια υποχρεωτική λύση» υπογραμμίζοντας ότι δεν θέλει μια τέτοια λύση γιατί θα έχει «πολύ σοβαρές συνέπειες και όχι μόνο για την Ελλάδα». Κατέληξε ο κ. Γιουνκέρ, «δεν μπορούμε να αφήνουμε τις τράπεζες να μας σέρνουν από τη μύτη».
Σύνοδος Κορυφής
Oι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin) ακύρωσαν συνάντησή τους που ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη, ενώ η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών θα πραγματοποιηθεί κανονικά , είπε εκπρόσωπος της ΕΕ την Τρίτη.
Νωρίτερα, είχε ανακοινώσει την ακύρωση του Eurogroup o πρόεδρός του, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Σύμφωνα με άλλες πηγές που μίλησαν στο Reuters, η συνάντηση των υπουργών ακυρώθηκε γιατί δεν είχαν οριστικοποιηθεί οι λεπτομέρειες των θεμάτων που θα εξεταστούν.
Την ακύρωση των Συμβουλίων οι αναλυτές δεν την θεωρούν καλό σημάδι, αφού προοιωνίζεται νέες καθυστερήσεις και νέες ταραχές στις αγορές.
Ο εκπρόσωπος της ΕΕ είπε ότι οι οικονομικοί αξιωματούχοι των χωρών-μελών συνεχίζουν τις συναντήσεις τους ενόψει της Συνόδου Κορυφής και ότι οι υπουργοί των Οικονομικών θα συναντηθούν τις επόμενες ημέρες για να εργαστούν στις λεπτομέρειες των όποιων αποφάσεων των ηγετών.
«Οι υπουργοί Οικονομικών ίσως συναντηθούν τις επόμενες ημέρες για να καθορίσουν τις λεπτομέρειες των αποφάσεων που μπορεί να ληφθούν αύριο (Τετάρτη)», είπε εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ενώ τόνισε ότι «δεν σχεδιάζεται νέα Σύνοδος».
Oι ηγέτες της ευρωζώνης θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα στην δευτερογενή αγορά για να στηρίξει χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της Τετάρτης.
Σύμφωνα με το προσχέδιο, οι ηγέτες θα πουν :"Στηρίζουμε πλήρως την ΕΚΤ στις κινήσεις της για τη διασφάλιση της σταθερότητας τιμών στην ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένων μη συμβατικών μέτρων στις τωρινές, ειδικές συνθήκες της χρηματοοικονομικής αγοράς".
Πηγές της ΕΕ είπαν ότι τα "μη συμβατικά μέτρα" αναφέρονται στην αγορά από την πλευρά της ΕΚΤ ομολόγων στη δευτερογενή αγορά από χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Η ΕΚΤ αγοράζει ισπανικά και ιταλικά ομόλογα από τον Αύγουστο σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι αποδόσεις τους.
FT
Η Ευρωζώνη ζήτησε από τις τράπεζες και τους άλλους ιδιώτες επενδυτές να δεχθούν μια μείωση κατά 60% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Financial Times που επικαλείται αξιωματούχους που έχουν γνώση των συζητήσεων.
Σύμφωνα με πηγή που βρίσκεται κοντά στους ιδιώτες επενδυτές, η μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων κατά 60% ισοδυναμεί με μείωση κατά 75% έως 80% της παρούσας αξίας των τίτλων αυτών. Η διαφορά, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, είναι πολύ μεγάλη σε σχέση με τη συμφωνία της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου, η οποία προέβλεπε μείωση της παρούσας αξίας των ομολόγων κατά 21% και δεν υποχρέωνε τους επενδυτές να αποδεχθούν μείωση της ονομαστικής αξίας τους, καθώς είχαν την επιλογή της ανταλλαγής των ομολόγων τους με νέα ομόλογα 30ετούς διάρκειας.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι διαπραγματευτές του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), το οποίο εκπροσωπεί τους ιδιώτες επενδυτές, έχουν δεχθεί μία μείωση κατά 40% της παρούσας αξίας των ομολόγων τους και όχι της ονομαστικής αξίας των ομολόγων. Επιπλέον, το IIF ζήτησε να καλυφθούν τα νέα ομόλογα με εγγυήσεις συνολικού ύψους 55 δισ. ευρώ, ποσό που είναι 20 δισ. ευρώ υψηλότερο σε σχέση με τη συμφωνία του Ιουλίου.
Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δέχθηκε μία μεγαλύτερη μείωση του ελληνικού χρέους με τον όρο ότι αυτή θα γίνει σε εθελοντική βάση (με τη συμφωνία, δηλαδή, των επενδυτών). Ο Διευθύνων Σύμβουλος και επικεφαλής διαπραγματευτής του IIF Τσαρλς Νταλάρα δήλωσε χθες ότι «υπάρχουν όρια στο τι θα μπορούσε να θεωρηθεί εθελοντικό». «Προσπαθούμε να αποφύγουμε ένα πιστωτικό γεγονός» (σ.σ.: που θα προκύψει αν η μείωση του χρέους γίνει αναγκαστική για τους ιδιώτες και προκαλέσει την πληρωμή των ασφαλίστρων κινδύνου ή CDS), ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της Γερμανίας.
Η Γαλλία, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προσθέτει το δημοσίευμα, έδωσαν το «πράσινο φως» στον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωζώνης Βιτόριο Γκρίλι να ζητήσει από τις τράπεζες το «κούρεμα» των ομολόγων, προσχωρώντας στη σκληρή διαπραγματευτική γραμμή. Σημειώνει, ωστόσο, ότι ανησυχούν μήπως η σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις οδηγήσει στην πληρωμή ασφαλίστρων στους ομολογιούχους και προκαλέσει πανικό στους επενδυτές, εξ αιτίας της αβεβαιότητας σχετικά με το ποιες τράπεζες θα καταγράψουν ζημιές από την πληρωμή των CDS.
Αξιωματούχοι από άλλες χώρες, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, είναι λιγότερο ανήσυχοι για ένα πιστωτικό γεγονός, προσθέτει το δημοσίευμα. Οι ιδιώτες επενδυτές, κυρίως ευρωπαϊκές και ιδιαίτερα ελληνικές και κυπριακές τράπεζες, κατέχουν ελληνικά ομόλογα αξίας περίπου 206 δισ. ευρώ.
Ρουμπίνι
Ο Αμερικάνος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί εκτιμά σε πάνω από 50% τον κίνδυνο μιας νέας ύφεσης για τις προηγμένες οικονομίες το 2012, εξαιτίας της συνεχιζόμενης κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.
«Κατά τη γνώμη μου, υπάρχει μια σημαντική πιθανότητα, άνω του 50%, να έχουμε μια άλλη ύφεση στις πιο προηγμένες οικονομίες στη διάρκεια των δώδεκα προσεχών μηνών», δήλωσε σήμερα στη διάρκεια ενός οικονομικού φόρουμ που οργανώθηκε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Κοινοπολιτείας στο Περθ της Αυστραλίας.
«Λίγο ενδιαφέρει αν θα την πούμε διπλή ύφεση, συνέχεια της πρώτης ύφεσης ή δεύτερη ύφεση, είναι ζήτημα σημασιολογίας», πρόσθεσε ο Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος είχε προβλέψει τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Χωρίς βαθιά μεταρρύθμιση από τους ευρωπαίους ηγέτες, η ζώνη του ευρώ μπορεί να καταρρεύσει και να οδηγήσει σε μια κρίση που θα είναι χειρότερη από εκείνη του 2008, προειδοποίησε. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πόσο σοβαρή θα είναι η επιβράδυνση θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της Ευρώπης να αποφύγει μια ρήξη της ευρωζώνης.
Οι αγορές περιμένουν μέτρα ικανά να επαναφέρουν την οικονομική ανάπτυξη στις πιο εξασθενημένες χώρες της ευρωζώνης μάλλον παρά «χρηματοπιστωτικά εργαλεία» τα οποία βάζουν τις πιο πλούσιες χώρες να αναλάβουν το βάρος του χρέους των φτωχότερων, πρόσθεσε.
«Μια κατάσταση που θα γίνεται όλο και πιο αποδιοργανωμένη και όπου πολλές χώρες θα κηρύσσουν στάση πληρωμών, εγκαταλείποντας τη ζώνη του ευρώ, με αποτέλεσμα μια κατάρρευση αυτής της ζώνης (...) αυτό θα ήταν εξίσου σοβαρό, ακόμη και σοβαρότερο, από την κατάρρευση της Lehman το 2008», δήλωσε ο οικονομολόγος.
Με μια εξίσου σοβαρή ύφεση στις προηγμένες οικονομίες, «οι παράπλευρες ζημιές στις αναδυόμενες χώρες μπορεί αν είναι σημαντικές», πρόσθεσε.
BBC
Ρεπορτάζ του ραδιοφώνου του BBC αποκαλύπτει ότι αρκετά hedge fund (κεφάλαια αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου) σχεδιάζουν να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα βραχείας ωρίμανσης εφόσον προχωρήσει το εθελοντικό κούρεμα των ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες πιστωτές.
Σύμφωνα με το σχέδιο, τα hedge fund θα αρνηθούν να συμμετάσχουν εθελοντικά σε αυτό το κούρεμα απαιτώντας πλήρη αποπληρωμή των όσων θα τους οφείλει η ελληνική κυβέρνηση. Θεωρούν ότι με την απομείωση του ελληνικού χρέους προς τις τράπεζες η Αθήνα θα είναι σε θέση να καλύψει τις οφειλές που προκύπτουν από ομόλογα που θα λήγουν το Μάρτιο του 2012, τα οποία και σκοπεύουν να αγοράσουν.
Με τον τρόπο αυτό τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια εκτιμούν ότι μπορούν να αποκομίσουν κέρδη από 60% έως 100%.
Αναλυτής που μιλά στο BBC σχολιάζει ότι η αδικία θα είναι προφανής σε μια περίοδο οικονομικής δυσπραγίας με αποτέλεσμα να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν έντονες κοινωνικές αντιδράσεις στην Ευρώπη εφόσον αποκαλυφθεί μία τέτοια εξέλιξη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr