Επί τάπητος θα βρεθεί και η έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Προϋπόθεση για ένα βιώσιμο χρέος είναι εκτός από ένα μεγαλύτερο «κούρεμα» και η μείωση των επιτοκίων, σημειώνεται στην έκθεση.
Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν δήλωσε την Πέμπτη πως η 6η δόση θα εκταμιευθεί πριν τα μέσα Νοεμβρίου, ενώ διέψευσε ότι υπάρχει διαφωνία μεταξύ Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τα συμπεράσματα της αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία χώρα μας.
Ουσιαστικά, ο Αμαντέου Αλταφάζ ξεκαθάρισε ότι δεν διακυβεύεται η καταβολή της δόσης.
Όπως είπε, η απόφαση της Ευρωζώνης για την εκταμίευση των 5,8 δισ. ευρώ θα ληφθεί σήμερα από το Eurogroup, ενώ η απόφαση για το μερίδιο του ΔΝΤ, ύψους 2,2 δισ. ευρώ, θα ληφθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου στις αρχές Νοεμβρίου.
Στην έκθεσή της η Κομισιόν προβλέπει ότι το κρατικό χρέος αναμένεται να αυξηθεί στα 385 δισ. ευρώ ή 181,4% του ΑΕΠ το 2012, ενώ ξεπενρά τα 420 δισ. ευρώ (198% του ΑΕΠ) εάν συνεκτιμηθούν δάνεια με εγγυήσεις που ίσως κληθεί να πληρώσει το Δημόσιο βάσει της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου
Παράλληλα, στην έκθεση αποκαλύπτεται πως εκκρεμούν προς διευκρίνιση πρόσθετα μέτρα ύψους 8,2 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014.
Οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων
Προσερχόμενος στο Eurogroup ο Γερμανός υπ.Οικ κ.Σόιμπλε δήλωσε πως: "Η κατάσταση είναι σοβαρή. Έχουμε τεράστια ευθύνη, όλοι το γνωρίζουν. Γνωρίζουμε ότι η εντεινόμενη ανησυχία στις αγορές επηρεάζει ολοένα και περισσότερο την πραγματική οικονομία. Έχουμε ευθύνη απέναντι στην Ευρώπη, την ευρωζώνη, όλες τις χώρες μας, αλλά φυσικά και απέναντι στην παγκόσμια οικονομία".
Ανέφερε παράλληλα πως "Όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να λάβουμε τις απαραίτητες αποφάσεις πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των G20 στις Κάννες στις 3-4 Νοεμβρίου".
Για το ζήτημα του EFSF, επέμεινε πως :"Όλοι έχουμε καταγράψει ότι είναι σαφές, πρώτον, ότι θα τηρήσουμε τις συμφωνηθέντες εγγυήσεις και ότι θα τηρήσουμε στην κατάσταση όπως αναφέρεται στην συμφωνία, ότι η κεντρική τράπεζα δεν είναι διαθέσιμη για να στηρίξει οικονομικά τα κράτη".
Από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφορικά με τη στήριξη της Ελλάδας δήλωσε πως: "Θα συμφωνήσουμε στο Eurogroup, ελπίζω τουλάχιστον να γίνει έτσι, για την έκτη δόση του δανείου της Ελλάδας, βάσει της έκθεσης της τρόικας".
Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε γι ατο EFSF πως "θα μιλήσουμε λεπτομερώς για τη μόχλευση του προσωρινού μηχανισμού διάσωσης, αλλά χωρίς να δεσμευτούμε σε λεπτομέρειες. Θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε στους ηγέτες των κρατών μια διακήρυξη επί της αρχής... Θα προσπαθήσουμε να έχουμε μέχρι την επόμενη Τετάρτη όσες περισσότερες λεπτομέρειες γίνεται και είναι απαραίτητες".
Ο επίτροπος της ΕΕ για οικονομικές υποθέσεις κ. Όλι Ρεν τόνισε πως "Είναι απαραίτητο να καταλάβουμε ότι δεν αρκεί πλέον μια αποσπασματική λύση. Χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων, συμπεριλαμβανομένης και μιας βιώσιμης λύσης για την Ελλάδα, ενίσχυση των τειχών προστασίας του χρηματοοικονομικού κλάδου, που σχετίζεται με το EFSF, προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση (της κρίσης). Επίσης μια συντονισμένη προσέγγιση για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών". και συνέχισε λέγοντας πως "Αυτό είναι βασικό και ελπίζω ότι θα σημειώσουμε πρόοδο σήμερα και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, έτσι ώστε οι αποφάσεις σχετικά με τον οδικό χάρτη που παρουσίασε η Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα για την σταθερότητα και την ανάπτυξη να μπορεί να εφαρμοστεί την επόμενη εβδομάδα".
Η Έλενα Σαλγάδο, υπ.Οικ της Ισπανίας τάχθηκε με διαλλακτικό τρόπο υπέρ της πρότασης της Γαλλίας για τον EFSF αναφέροντας πως:
"Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα ήταν καλό εάν η ΕΚΤ έπαιζε έναν πιο ενεργητικό ρόλο (στην ενίσχυση του EFSF), αλλά στο πλαίσιο του τί είναι εφικτό και άμεσο, θα πρέπει να εξετάσουμε και άλλες πιθανότητες".
Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως "Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τους Ευρωπαίους, θα βρούμε λύσεις".
"Πολιτική απόφαση μέσα στο Σαββατοκύριακό για την έκτη δόση"
Τη δυνατότητα μιας " πολιτικής απόφασης " μέσα στο Σαββατοκύριακο, για την καταβολή της νέας δόσης στην Ελλάδα, υποστήριξε ο Ολιν Ρεν σε συνέντευξή του στην οικονομική "Λεζ Εκό" που δημοσιεύεται με τον τίτλο : "Δουλεύουμε μέρα νύχτα για να βρούμε λύση στην κρίση ".
" Μόλις ολοκληρώθηκε η αποστολή της τρόϊκα στην Ελλάδα στις 12 Οκτωβρίου" εξηγεί, "η Επιτροπή τάχθηκε υπέρ την καταβολής του δανείου των 8 δισ., υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα ψηφίσει τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε. Σε πολιτικό επίπεδο, η απόφαση αρχής για την καταβολή μπορεί να ληφθεί αυτό το Σαββατοκύριακο. Σε τεχνικό επίπεδο, η εργασία για την ολοκλήρωση του μνημονίου θα πάρει άλλη μία εβδομάδα στις Βρυξέλλες, ενώ το ΔΝΤ αναμένεται να συνεδριάσει αρχές Νοεμβρίου".
Στο ερώτημα εάν ένα μεγάλο κούρεμα στα ελληνικά ομόλογα θα βοηθήσει ώστε να αποφευχθεί η στάση πληρωμών, ο Ολι Ρεν υπογραμμίζει ότι η συμφωνία της 21ης Ιουλίου παραμένει ως βασικός στόχος, αναγνωρίζει όμως ότι νέοι παράμετροι έχουν επηρεάσει την κατάσταση :
" Συνεχίζουμε να δουλεύουμε στη βάση της συμφωνίας της 21 Ιουλίου, η οποία έγινε μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα. Μερικές παράμετροι άλλαξαν, αλλά αναζητούμε πάντοτε μια εθελοντική συμφωνία. Ο καθένας γνωρίζει ότι οι συνθήκες έχουν γίνει πιο σοβαρές από την τελευταία ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους τον περασμένο Ιούνιο - Ιούλιο.
Κατ΄εμέ δεν υπάρχει αλλαγή δράσης, αλλά μόνο αλλαγή της κατάστασης. Από το Μάϊο 2010 μέχρι το Μάϊο 2011, η Ελλάδα αποφασιστικά έθεσε σε λειτουργία ένα πρόγραμμα εξυγίανσης που της επέτρεψε να μειώσει το έλλειμμά της κατά 7% σε καθαρούς όρους.
Η πρόθεσή της όμως εκτροχιάστηκε από τις δομικές μεταρρυθμίσεις, που είναι πιο δύσκολο να υλοποιηθούν και ήδη από το Μάρτιο, είχαμε προειδοποιήσει για τους κινδύνους στην εφαρμογή του προγράμματος. Αυτοί οι κίνδυνοι βγήκαν αληθινοί με συνέπεια τη μείωση της αποδοτικότητας και την υποβάθμιση των προοπτικών. Η προσαρμογή έχει καταστεί πιο δύσκολη από ότι είχε προβλεφθεί ", λέει ο Επίτροπος.
Οι πέντε άξονες της Συνόδου Κορυφής
Σχετικά με την προετοιμασία της Συνόδου της Κυριακής, ο Όλι Ρεν αναφέρεται στα 5 σημαντικά σημεία στα οποία θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις.
" Δουλεύουμε μέρα νύχτα " εξηγεί, " για να βρούμε μια συνολική λύση στην κρίση χρέους.
Πρώτον, η Επιτροπή ολοκλήρωσε μια ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Οι υπουργοί Οικονομικών που συναντώνται στα πλαίσια του Γιουρογκρουπ θα πρέπει να την παραλάβουν για να καθορίσουν το νέο πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα και το προσαρμοσμένο επίπεδο συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα. Αλλά αυτό είναι μόνο το πρώτο μέρος της απάντησης.
Δεύτερον, πρέπει επίσης να ενισχύσουμε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο πρέπει να αντικαταστήσουμε το συντομότερο, από την επόμενη χρονιά, με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, που έχει το πλεονέκτημα ενός πραγματικού διεθνούς χρηματοπιστωτικού θεσμού, ο οποίος επιπλέον διαθέτει κεφάλαια.
Τρίτον, τα κράτη πρέπει να υιοθετήσουν μια συντονισμένη απάντηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Τέταρτον, τα πιο ευάλωτα από αυτά πρέπει να ξαναδώσουν εχέγγυα της βούλησής τους να εφαρμόσουν τις διαρθρωτικές αλλαγές.
Πέμπτον, πρέπει να ξεκινήσει η διαβούλευση για την αναδόμηση της ευρωζώνης, με συμφωνία για τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές κατευθύνσεις, για την διοίκηση της ευρωζώνης και την δημοσιονομική εποπτεία των κρατών " κατέληξε ο κ. Ρεν
"Η Κομισιόν προτιμά την εθελοντική και πρώτα απ όλα την ελεγχόμενη αναδιάρθρωση"
"Η Κομισιόν προτιμά την εθελοντική και πρώτα απ' όλα την ελεγχόμενη αναδιάρθρωση", όπως δήλωσε ο Κομισιάριος Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, κ. Όλι Ρεν.Μιλώντας στην φινλανδική εφημερίδα Kauppalehti, ο κ. Ρεν επεσήμανε πόσο έχει επιδεινωθεί η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, καλώντας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους, εν όψει του Eurogroup σήμερα Παρασκευή και των δύο Συνόδων Κορυφής που θα πραγματοποιηθούν η μία την Κυριακή και η άλλη το αργότερο μέχρι την Τετάρτη.
«Το καλοκαίρι είπαμε ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ήταν στην κόψη του ξυραφιού. Τώρα, έχει επιδεινωθεί», με βάση διάφορες μετρήσεις, προσέθεσε.
Στο σημερινό Eurogroup αναμένεται η έγκριση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης του ελληνικού δανείου, ενώ θαπαρουσιαστεί η έκθεση της τρόικας για την ελληνική οικονομία.
Επί τάπητος θα βρεθεί και η έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Προϋπόθεση για ένα βιώσιμο χρέος είναι εκτός από ένα μεγαλύτερο «κούρεμα» και η μείωση των επιτοκίων, σημειώνεται στην έκθεση.
Σημειώνεται, ότι στην έκθεσή της η Κομισιόν προβλέπει ότι το κρατικό χρέος αναμένεται να αυξηθεί στα 385 δισ. ευρώ ή 181,4% του ΑΕΠ το 2012, ενώ ξεπενρά τα 420 δισ. ευρώ (198% του ΑΕΠ) εάν συνεκτιμηθούν δάνεια με εγγυήσεις που ίσως κληθεί να πληρώσει το Δημόσιο βάσει της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.
«Λαμβάνοντας υπόψη το σενάριο βάσει του οποίου η υλοποίηση των όσων έχουν συμφωνηθεί θα είναι ασθενής, αυτό δεν θα επαρκέσει για να μπορεί να περιγραφεί το ελληνικό χρέος ως βιώσιμο» επισημαίνεται.
Παράλληλα, στην έκθεση αποκαλύπτεται πως εκκρεμούν προς διευκρίνιση πρόσθετα μέτρα ύψους 8,2 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr