Πρόκειται για πρόταση του Επιτρόπου της ΕΕ, αρμοδίου για την ρύθμιση των αγορών, Michel Barnier. Η πρόταση αυτή, ωστόσο, δεν θα είναι καθόλου εύκολο να περάσει καθώς θα χρειαστεί την έγκριση τόσο των χωρών της ΕΕ, όσο και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να τεθεί σε εφαρμογή.
Η κίνηση αυτή πάντως θα ήταν αμφιλεγόμενη με τους ειδικούς να έχουν υποστηρίξει στο παρελθόν ότι η επιβολή αυστηρών περιορισμών στους οίκους αξιολόγησης θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ευρωζώνη.
Η σχετική πρόταση έχει την μορφή σχεδίου νόμου της ΕΕ και αποτελεί μέρος των αλλαγών που προωθούνται στους κανονισμούς της ΕΕ για τους οίκους αξιολόγησης. Οι οίκοι έχουν δεχτεί επανειλημμένως τα πυρά αξιωματούχων, που τους κατηγορούν ότι οι εκθέσεις τους για ορισμένα κράτη μέλη επιτείνουν την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.
"Πρόκειται για μία από τις επιλογές που εξετάζονται για τις χώρες που έχουν μπει σε πρόγραμμα (διάσωσης)," δήλωσε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Με βάση το σχέδιο νόμου, που αναμένεται να παρουσιαστεί τις επόμενες εβδομάδες, οι οίκοι αξιολόγησης θα απαγορεύεται να δημοσιεύουν τις εκθέσεις τους για χώρες όπως η Ιρλανδία ή η Ελλάδα, οι οποίες λαμβάνουν δάνεια διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr