«Τα όνειρα που έχουν ορισμένοι ότι τώρα θα υπάρξει ένα πακέτο που θα δώσει λύσεις στα πάντα και ότι όλα θα έχουν τελειώσει τη Δευτέρα, απλώς δεν θα πραγματοποιηθούν», ξεκαθάρισε η κ. Μέρκελ, δια στόματος του εκπροσώπου της Steffen Seibert, σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ ανέφερε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της τις αντικαπιταλιστικές διαδηλώσεις αυτού του Σαββατοκύριακου, λέγοντας ότι «Η κυβέρνηση της Γερμανίας…λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της τις διαδηλώσεις. Εκφράζουν την ανησυχία του κόσμου για περισσότερη δικαιοσύνη».
Δεν κάνουν πίσω οι Γερμανοί για το γενναίο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους
Η σύνοδος κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 23 Οκτωβρίου δεν αναμένεται να παρουσιάσει οριστική λύση για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.Σύμφωνα με το Β. Σόιμπλε, η Ευρώπη αναμένεται να συμφωνήσει σε δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier) για τις τράπεζες 9%.
Στο μεταξύ, ο ίδιος συμπορευόμενος με τον πρόεδρο του Eurogroup και πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ως προς το ύψος του haircut του ελληνικού χρέους, μιλώντας σε γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο την Κυριακή, τόνισε ότι η κρίση χρέους στην Ελλάδα δεν θα επιλυθεί χωρίς ένα μεγαλύτερο από το προσυμφωνηθέν haircut στο ελληνικό χρέος, επισημαίνοντας παράλληλα, πως αν και οι διαπραγματεύσεις και οι συζητήσεις για το ελληνικό πρόβλήμα συνεχίζονται πυρετωδώς, ωστόσο δεν συντρέχει λόγος να έχουν διευκρινιστεί οι λεπτομέρειες έως την επικείμενη Σύνοδο της 23ης Οκτωβρίου.
Παράλληλα, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ επισήμανε ότι η συμμετοχή των πιστωτών θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από το 21%, που συμφωνήθηκε στις 21 Ιουλίου. «Επιδιώκουμε, εφόσον είναι δυνατόν, μια συμφωνία με τις τράπεζες», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, διευκρινίζοντας ότι «η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να είναι τόσο υψηλή, ώστε να διασφαλίζει μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα».
Ο κ. Σόιμπλε πρόσθεσε ότι και οι άλλες χώρες θα πρέπει να συμβάλουν στον αγώνα για την αντιμετώπιση της κρίσης, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος γενικότερης ανάφλεξης. Και αυτό αφορά κυρίως εκείνες τις χώρες που έχουν συσσωρεύσει μεγάλο χρέος όλα αυτά χρόνια, ανέφερε.
Υπογράμμισε επίσης ότι υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης στον τραπεζικό τομέα, με δεδομένο ότι δεν έχει διασφαλιστεί κεφαλαιακή επάρκεια. Υπό την έννοια αυτή συνιστά ως «σημαντικό προληπτικό μέτρο» να ενισχυθούν με τα απαιτούμενα κεφάλαια οι τράπεζες.
Στο μεταξύ, την ίδια στιγμή, το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών, DIW επισημαίνει ότι το "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων θα αποτελούσε τη φθηνότερη λύση για τη Γερμανία. Και αυτό διότι το haircut του ελληνικού χρέους κατά 60% θα στοίχιζε στη Γερμανία 45,9 δισ. ευρώ, την ώρα που τα μελλοντικά πακέτα βοήθεις προς την Ελλάδα θα στοίχιζαν στη χώρα 49 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την μελέτη του ινστιτούτου.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Deutsche Bank και πρόεδρος της IIF, κ. Γιόζεφ Ακερμαν βρίσκεται σε διαβουλεύσεις για εθελοντικό «κούρεμα» μέχρι 50%, σύμφωνα με πληροφορίες, που αποκαλύπτει η γερμανική Bild της Κυριακής. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Ακερμαν έχει αναλάβει κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους.
Dallara: Kαι μεγάλο haircut και μέτρα για την κρίση χρέους στην Ευρώπη
Οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα συζητήσουν το ενδεχόμενο αναθεώρησης του σχεδίου για μεγαλύτερο "κούρεμα" των ομολόγων τους μόνο στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πακέτου για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ευρώπης, σύμφωνα με τον επικεφαλής του IIF, Charles Dallara.
"Αν η επίσημη κοινότητα ενδιαφέρετε να ζητήσει από τον ιδιωτικό τομέα να ξανακοιτάξει το θέμα της Ελλάδας, τότε αυτό θα πρέπει να γίνει μόνο στο πλαίσιο μιας ευρύτερης διαδικασίας πλήρους αντιμετώπισης των προβλημάτων χρέους της Ευρώπης", δήλωσε χαρακτηριστικά.
"Και θα πρέπει να είναι στη βάση ενός ανοικτού και διαφανούς διαλόγου αναφορικά με το πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας και των σχετιζόμενων ζητημάτων της βιωσιμότητας του χρέους", συμπλήρωσε, μιλώντας στο Reuters.
Ο κ. Dallara, πάντως, αρνήθηκε να σχολιάσει εάν οι τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο "κουρέματος" 50%.
Noyer (EKT): Να αυξήσουν τη συμμετοχή τους οι ιδιώτες - Θα αντέξουν το haircut οι γαλλικές τράπεζες
Οι πιστωτές είναι αναγκαίο να αυξήσουν τη συμμετοχή τους, προκειμένου να συμβάλλουν στη μείωση του ελληνικού χρέους, δήλωσε το εκτελεστικό μέλος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, κ. C. Noyer. Μιλώντας το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TV5Monde, ο Noyer χαρακτήρισε "ανεξήγητη" τη στάση των χρηματαγορών απέναντι στην Ελλάδα, τασσόμενος κατά της υποχρεωτικής χρεοκοπίας για τη χώρα.Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο πτώχευσης για την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία και επεσήμανε ότι οι γαλλικές τράπεζες θα αντέξουν ένα πιθανό "κούρεμα" στα ελληνικά ομόλογα, δεδομένης, ωστόσο, της κεφαλαιακής ενίσχυσης.
"Η Ελλάδα δεν είναι πρόβλημα για τις γαλλικές τράπεζες. Η έκθεση τους είναι μικρότερη και από το μισό της κερδοφορίας τους. Πιο συγκεκριμένα, είναι 8 δις. ευρώ, ενώ το πρώτο 6μηνο του έτους η κερδοφορία τους ξεπέρασε τα 11 δις. ευρώ. Επομένως, οι γαλλικές τράπεζες είναι ικανές να απορροφήσουν τις ζημιές από μια μεγαλύτερη συμμετοχή στη μείωση του χρέους της Ελλάδας", πρόσθεσε ο ίδιος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr