Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Oι προτάσεις Γιούνκερ έχουν ως εξής:
-Απελευθέρωση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, εάν αυτό είναι δυνατό.
-Διακρίβωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ή εναλλακτικά εξεύρεση άλλων βημάτων που μπορούμε να κάνουμε, μόνον εφόσον εξετάσουμε προηγουμένως προσεκτικά όλες τις επιπτώσεις αυτών των βημάτων, (στην Ευρώπη, αλλά ) και εκτός Ευρώπης.
-Αυστηρή συνέχιση, φυσικά, της δημοσιονομικής προσαρμογής, με αυτόματες κυρώσεις για υποτρόπους σε ζητήματα τήρησης του προϋπολογισμού
-Έναν οδικό χάρτη στην κατεύθυνση της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, Οι τράπεζες (με προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας) πρέπει πρώτα να προσπαθήσουν να αναχρηματοδοτηθούν μέσω των αγορών. Εάν αυτό δεν επιτύχει, τα κράτη θα μπορούσαν να εξετάσουν αν μπορούν να παρέμβουν ώστε να παράσχουν τα απαραίτητα κεφάλαια.
-Εισαγωγή φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών
-Πρόγραμμα ανάπτυξης για τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα
-Έναν διαφορετικό τόνο στους ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς. Δεν είναι δυνατόν τα κράτη-μέλη της ΕΕ να χωρίζονται σε εκείναν που δίνουν και εκείνα που λαμβάνουν.
-Ισχυρόιτερη εποπτεία στις χρηματοοικονομικές αγορές
-ναν νέο τρόπο χειρισμού (και αντιμετώπισης) των Οίκων αξιολόγησης
-Χρειαζόμαστε μια οικονομική διακυβέρνηση. Είμαι ευτυχής, που ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι υποστηρίζουν την ιδέα αυτή διευρύνθηκε ταχύτατα.
Όπως δήλωσε, μιλώντας στη γερμανική Handelsblatt, «δεν μπορούμε έτσι απλά να τους χαρίσουμε χρήματα. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι αυτοί που παρέχουν τα κεφάλαια θα αντιπροσωπεύονται στα σώματα λήψης αποφάσεων και πως θα συμμετέχουν στα κέρδη». Σημειώνεται πως εντός του νέου ενισχυμένου ρόλου της Κομσιόν προστίθεται και η αρμοδιότητά της να ακυρώνει εθνικούς προϋπολογισμούς.
Υπενθυμίζεται, πως ο κ. Γιούνκερ σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων του Δημοσίου είχε δηλώσει ότι ενδέχεται να "κλειδώσει" ακόμα και άνω του 50%. Όπως επεσήμανε ο 'ίδιος στη γερμανική εφημερίδα, η επόμενη δόση δεν θα καταβληθεί εάν η έκθεση της τρόικας καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Αθήνα έχει αποτύχει πλήρως στους στόχους του προγράμματος. Το θέμα του ελληνικού χρέους πρέπει να συζητηθεί «πολύ εντατικά» δήλωσε ο κ. Γιούνκερ.
Ρεν: "Οδηγούμαστε σε στασιμότητα"
Σε στασιμότητα οδηγείται η κατάσταση στην Ευρωζώνη, επεσήμανε ο Κομισιάριος Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, κ. Όλι Ρεν, τονίζοντας πως "ατιμετωπίζουμε μία πολύ επικίνδυνη κατάσταση". Όπως ανέφερε ο ίδιος, απαιτείται συναίνεση για τις αποφάσεις που θα ληφθούν, ενώ σημείωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται πιο ισχυρά οικονομικά τείχη προστασίας.
Nowotny: "Επικίνδυνη η χρεοκοπία εντός της Ευρωζώνης"
Μία μεμονωμένη χρεοκοπία ενός εκ των χωρών της Ευρωζώνης είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την περιφέρεια, προειδοποίησε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ewald Nowotny. Σύμφωνα με τον ίδιο, θεωρείται επικίνδυνη λόγω απουσίας μηχανισμού διάσωσης.Όπως δήλωσε ο Nowotny, δεν υπάρχει φόβος για επιτάχυνση του πληθωρισμού, αφού αναμένεται επιβράδυνση κάτω του 2% κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012.