Οι δύο πλευρές ουσιαστικά συμφώνησαν για μέτρα 6 δισ. ευρώ της περιόδου 2013-2014, ενώ όπως είπε ο Ευ. Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση, σε δηλώσεις του στη Βουλή, οι συναντήσεις έχουν ολοκληρωθεί και απομένουν «τεχνικές λεπτομέρειες» που αν χρειασθεί θα επιλύσει ο ίδιος με πολιτικούς όρους.
Δηλαδή, δεν αναμένεται να γίνει μία νέα συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τους ελεγκτές. Το κλιμάκιο θα αναχωρήσει από την Αθήνα την Τρίτη.
«Μετά από μία μακρά σειρά συνομιλιών και συζητήσεων με τους εκπροσώπους της τρόικας έχουμε ολοκληρώσει τον κύκλο των προγραμματισμένων συναντήσεων και η αποστολή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι αύριο», είπε.
Στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ακόμα ότι η Ελλάδα αναμένει ένα βελτιωμένο πακέτο, σε σχέση με ό,τι είχε συμφωνηθεί στις 21 Ιουλίου. Ο προϋπολογισμός του 2012 είναι ο κρίσιμος σύνδεσμος για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ανέφερε.
«Περιμένουμε ένα συνολικό πακέτο καλύτερο απ' ό,τι είχε σχεδιαστεί αρχικά, γιατί πρέπει να λάβουμε υπόψη μας νέες παραμέτρους. Περιμένουμε ένα PSI plus, ένα σχήμα με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα», δήλωσε.
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι είναι εξαιρετικά δυσάρεστο και προβληματικό μια χώρα να αναγκάζεται να προσφύγει σε διεθνή οργανισμό για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χρέους της, ώστε να αποφύγει τη πτώχευση και να διαφυλάξει το επίπεδο ζωής των πολιτών της.
"Επιστρέφουμε στα εισοδήματα του 2004"
“Επιστρέφουμε στα επίπεδα εισοδήματος του 2004”, είπε από το Βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για το προσχέδιο του προϋπολογισμού κ. Ε. Βενιζέλος, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα στους βουλευτές ότι ολοκληρώθηκε η αποστολή της τρόικα στην Ελλάδα και πως έχουν μείνει μόνο κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, τις οποίες θα ρυθμίσει ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών.
Στη Βουλή, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ακόμα ότι η Ελλάδα αναμένει ένα βελτιωμένο πακέτο, σε σχέση με ό,τι είχε συμφωνηθεί στις 21 Ιουλίου.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα νέο Μεσοπρόθεσμο για το οποίο αναμένεται να εξειδικευτούν μέτρα 6 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό προκύπτει από την πολιτική εντολή που έχουν πλέον τα στελέχη της τρόικας ώστε να επιβάλλουν στην Ελλάδα ένα νέο πακέτο λιτότητας το οποίο θα εξασφαλίσει ότι θα τηρηθούν οι στόχοι, με μέτρα που θα λειτουργούν ως «μαξιλάρι», λαμβάνοντας υπόψη ακόμη και το χειρότερο σενάριο της ύφεσης.
Η τρόικα, δια των εκπροσώπων της Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Κομισιόν) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) επιμένει σε δύο κύρια σημεία:
- Επέκταση του Ενιαίου Μισθολογίου που αποφασίστηκε για το Δημόσιο και τις επιχειρήσεις του Δημοσίου. Δηλαδή σε όλες τις ΔΕΚΟ αλλά και στις επιχειρήσεις των οποίων το διοικητικό συμβούλιο διορίζεται κατά πλειοψηφία από το Δημόσιο, ή έχουν στο παρελθόν επιχορηγηθεί από τον προϋπολογισμό.
Δηλαδή σε επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΛΘ, ο ΟΛΠ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η ΕΥΑΘ και τα ΕΛΤΑ αλλά και τράπεζες όπως η ΑΤΕ Bank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
-Μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Η τρόικα δεν είναι ικανοποιημένη από τις ρυθμίσεις που προώθησε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, ούτε από την δημοσιοποίηση του θέματος από την πλευρά της κυβέρνησης.
Ζητεί την περαιτέρω απελευθέρωση των συμβάσεων και την αναδιαπραγμάτευση από πλευράς των κοινωνικών εταίρων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης για μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα τουλάχιστον κατά 20%.
Ακόμα, ετονες είναι οι πιέσεις και για την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, ενώ ζητούν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να υπάρξει ρητή πρόβλεψη για το Κτηματολόγιο στο νέο Μεσοπρόθεσμο, ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί η δημόσια ακίνητη περιουσία.
Οι υπολογισμοί της τρόικας προβλέπουν μέτρα και παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,2 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ το 2012, σε πλεόνασμα 8,5 δισ. ευρώ ή 3,6% του ΑΕΠ το 2013 και σε πλεόνασμα 15,6 δισ. ευρώ ή 6,4% του ΑΕΠ το 2013.
Μάλιστα, οι προβολές της τρόικας περιλαμβάνουν δυσμενέστερες παραδοχές για την πορεία του ΑΕΠ την επόμενη τριετία, αρχής γενομένης από το 2012 που πλέον η ύφεση εκτιμάται στο 3% και όχι στο αναθεωρημένο -2,5% του προσχεδίου.
Προς τον σκοπό αυτό, οι διαπραγματεύσεις τρόικας - κυβέρνησης εστιάζουν σε πρόσθετα μέτρα ύψους 6 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 τα οποία θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα και δεν θα επηρεασθούν από τον εκλογικό κύκλο.
Το βάρος πέφτει στη μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο και στη δραστική περικοπή των φοροαπαλλαγών. Έτσι, αθροιστικά το πακέτο δημοσιονομικών παρεμβάσεων της περιόδου 2011 -2014 θα ανέλθει από τα 24,2 δισ. ευρώ του Μεσοπρόθεσμου σε 29 δισ. ευρώ περίπου.
Σφοδρή επίθεση σε Σαμαρά, Καραμανλή
Επίθεση κατά του τέως πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, και των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της γαλάζιας διακυβέρνησης λέγοντας ότι είχαν «ρητή ενημέρωση» από τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Eurogroup για την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας αλλά «απέκρυψαν την αλήθεια από τον ελληνικό λαό και την Βουλή», εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο υπουργός προκάλεσε ακόμη τον πρόεδρο της ΝΔ , Αντώνη Σαμαρά, «να μας πει το περιεχόμενο των συζητήσεών του με την τρόικα».
«Χρειάζεται ψυχραιμία, ορθολογισμός, ενότητα και βαθύ αίσθημα ευθύνης, αλλά και στοχασμός γιατί κινδυνεύουμε να γίνουμε θύματα του κολοσσιαίων αντιφάσεων της ελληνικής κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής όπου ξεκίνησε η συζήτηση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού του 2012.
Πρόσθεσε δε ότι «αποτελεί πολιτικό θράσος να εμφανίζεται ως λύση η ΝΔ».
Όπως επισήμανε, «το δράμα της κοινωνίας αυτής είναι η ρηχή μνήμη» και πρόσθεσε ότι «το μεγάλο πολιτικό μας λάθος είναι ότι επιτρέψαμε σε 23 μήνες να έχει διαγραφεί από τη μνήμη το τι είχε συμβεί τα προηγούμενα έξι χρόνια. Πρόκειται για ένα ιστορικό, εθνικό και επικοινωνιακό σκάνδαλο νόθευσης και αλλοίωσης της πραγματικότητας και πρέπει να αντισταθεί η πλειοψηφία της Βουλής».
Aκόμη κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση «να μην εμφανίζονται ως τιμητές αυτοί που έφεραν τη χώρα σε αυτή την ανεπίγνωστη κατάσταση. Έχετε καλομάθει σε μια ασυλία. Τελείωσαν αυτά τώρα. Ας έρθει ο κ. Σαμαράς να μας πει το περιεχόμενο των συζητήσεών του με την τρόικα. Πού είναι ο πρόεδρός σας; Ας έρθει να μας πει για τις συζητήσεις του με την τρόϊκα και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα», συμπλήρωσε.
Έκανε τέλος λόγο για την «σχολή της παλαιοκομματικής προσέγγισης των πραγμάτων που θεωρεί ότι σε 2-3 χρόνια θα ξεχαστούν όλα» αλλά και για «κάποιους έξυπνους που εμφανίζονται ως λεβέντες ενώ εμείς ταπεινωνόμαστε ενώπιον της τρόικας για να μας βρίζουν και να μας λοιδορούν».
Μόσιαλος: "Η Ελλάδα θα καλωσορίσει βελτιώσεις στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου"
H Ελλάδα θα καλωσορίσει βελτιώσεις στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, δήλωσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, λίγη ώρα πριν ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοινώσει τη συμφωνία με την τρόικα για την 6η δόση.
Ο κ. Μόσιαλος χαρακτήρισε θετικό το σχέδιο Μέρκελ - Σαρκοζί για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για κρατικοποίηση άλλων τραπεζών, καθώς η Proton Bank ήταν ειδική περίπτωση.
«Οποιαδήποτε λύση, θα πρέπει να είναι νομικά ασφαλής, επαρκής, όχι υψηλού ρίσκου και να μην θίγει τα θεμελιώδη δικαιώματα της Ελλάδας στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ» είπε και προσέθεσε ότι δεν έχει τεθεί «θεσμικά» θέμα περαιτέρω αύξησης της απομείωσης χρέους σε σχέση με ό,τι προβλέπεται στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.
Οι διαβουλεύσεις με την τρόικα θα ολοκληρωθούν σύντομα, είπε ακόμα, ενώ προανήγγειλε, εμμέσως πλην σαφώς, ενημερωτικές επαφές του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr