Τηλεδιάσκεψη με την τρόικα, κυβερνητική επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό για την εξειδίκευση των μέτρων και μετά η ανακοίνωση της... λυπητερής. Αυτό είναι το πρόγραμμα του υπουργού Οικονομικών για τη Δευτέρα, που σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός του 2012, όπως είπε, θα βασιστεί στην περικοπή των δαπανών του κράτους.
Ο ίδιος τόνισε ακόμα ότι το χαράτσι στα ακίνητα θα πετύχει και πως οι Ευρωπαίοι αμφισβητούν την απόδοση του μέτρου επειδή οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ είπαν ότι δεν θα εισπράττουν τα χρήματα από τους λογαριασμούς και η αντιπολίτευση καλεί τους πολίτες να μην πληρώνουν. Είπε ακόμα ότι όλα τα μέτρα που θα ανακοινωθούν αύριο περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο, μεταξύ των οποίων το ενιαίο μισθολόγιο και η εργασιακή εφεδρεία. Η τρόικα και οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για την είσπραξη και την απόδοση του μέτρου για τα ακίνητα εξαιτίας του θορύβου που έχει προκληθεί στη χώρα μας. Όσοστο εσωτερικό καλλιεργείται το κίνημα του "δεν πληρώνω, δεν πληρώνω", τόσο πιο πολύ τρόικα και Ευρωπαίοι θα ζητούν διορθωτικά μέτρα, είπε ο κ. Βενιζέλος. Ταυτόχρονα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξαπέλυσε επίθεση στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας. Ένοιωσα έκπληκτος ως πολίτης, είπε ο κ. Βενιζέλος, ακούγοντας τον κ. Σαμαρά, ο οποίος είχε χθες (σ.σ. Σάββατο) την ίδια ενημέρωση με τον πρωθυπουργό.
Πάντως, εν όψει κρίσιμων αποφάσεων βρίσκεται η κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλιστεί η έκτη δόση ύψους 8 δις. ευρώ και βεβαίως για να μη συμβεί το… απονενοημένο, που είναι μία στάση πληρωμών του Ελληνικού Δημοσίου τον Οκτώβριο. Από τη στιγμή που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλος μετέφερε στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, το πόσο βαρύ είναι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί εις βάρος της χώρας μας στο Eurogroup και το EcoFin της περασμένης Παρασκευής και Σαββάτου, ο τελευταίος διέκοψε το ταξίδι του για τη Νέα Υόρκη και επέστρεψε άρον άρον στην Αθήνα, προκειμένου να συντονίσει τις συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο και να ληφθούν όλες εκείνες οι κρίσιμες αποφάσεις.
Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Ο κ. Βενιζέλος αμά τη επιστροφή του από την Πολωνία συνομίλησε με τον πρόεδρο του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρα και την γεν. γραμματέα του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα, στους οποίους εξέθεσε την πραγματικότητα, ζήτησε συναίνεση και έφαγε… πόρτα. Από τη Θεσσαλονίκη ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας μετ’ επιτάσεως δύο μέρες, το Σάββατο στην κεντρική του ομιλία και την Κυριακή κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ζητούσε εκλογές και επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, κάτι που ο ίδιος θα πράξει, όπως είπε, αν κερδίσει με αυτοδυναμία το κόμμα του στις προσεχείς εκλογές.
Τα μέτρα
Το σκηνικό, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, είναι ίδιο με αυτό που είχε διαμορφωθεί λίγο πριν από την εκταμίευση της πέμπτης δόσης. Τότε η κυβέρνηση έπρεπε να απολύσει 80 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους έως το 2015, αλλά προσέλαβε 24 χιλιάδες μέσα στο καλοκαίρι, με αποτέλεσμα η τρόικα να ζητήσει τώρα την απόλυση 100 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και να υπαχθούν στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας άλλοι 50 χιλιάδες.
Μάλιστα, το χαράτσι στα ακίνητα, οι εκπρόσωποι της τρόικας το επέστρεψαν πίσω στους εμπνευστές τους ως ανεφάρμοστο, αφού εκτιμούν ότι δύσκολα οι Έλληνες θα πληρώσουν αυτό το νέο χαράτσι, φοβούμενοι κοινωνικές εξεγέρσεις μέσα στο φθινόπωρο. Αντ’ αυτού προτείνουν λουκέτο σε φορείς του Δημοσίου, αύξηση φόρων σε ποτά και τσιγάρα και βεβαίως απολύσεις μέχρι τέλος του χρόνου για να κλείσει η τρύπα του ελλείμματος η οποία αγγίζει, όπως λέγεται, τα 10 δις. ευρώ.
Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με τον διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία, μήπως οι καταθέτες αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες, εξαιτίας του θορύβου χρεοκοπίας που ξέσπασε μέσα στο Σαββατοκύριακο. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να γίνει χρήση των εγγυήσεων προς τις τράπεζες ύψους 30 δις. ευρώ, κάτι που πρόκειται να εφαρμοστεί άμεσα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προκειμένου να συνεχιστούν οι συνομιλίες με την τρόικα και να καταβληθεί η δόση των 8 δισ. ευρώ, θα πρέπει να αποφασιστεί:
- Η απόλυση 100.000 δημοσίων υπαλλήλων (μονίμων και συμβασιούχων) ως το 2015, αρχίζοντας τις απολύσεις από αύριο με λύση συμβάσεων, κατάργηση θέσεων.
- Οι απολύσεις θα γίνουν σε συνδυασμό με την εφαρμογή του μέτρου εργασιακής εφεδρείας, στο οποίο θα ενταχθούν 50.000 υπάλληλοι από τις 10 εταιρίες (ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, Οργανισμός Νεότητας, ΕΟΜΜΕΧ, ΙΓΜΕ, ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, ΘΕΜΙΣ και ΕΡΤ), στους οποίους θα σταλούν εντός της εβδομάδος οι «επιστολές για την εφεδρεία» κι από 65 ακόμη οργανισμούς που θα πρέπει να κλείσουν ως το Δεκέμβριο.
- Να μειωθούν οι συντάξεις του ΟΓΑ, του ΝΑΤ και του ΟΤΕ.
- Να ψηφιστεί νέο μισθολόγιο λιτότητας στο δημόσιο, το οποίο θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου για όλους.
Χαρακτηριστικά, το μήνυμα των εταίρων έχει χαρακτήρα τελεσιγράφου: «Είστε χαμένοι αν δεν πετύχετε τους στόχους σας και δώσετε προσχήματα σε όσους δυσανασχετούν με τα πακέτα βοήθειας».
Σε ανάλογο ύφος ήταν και τα μηνύματα που είχε λάβει ο πρωθυπουργός την προηγούμενη Κυριακή, όταν συνεκλήθη εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο και κατόπιν ο Ευ.Βενιζέλος ανακοίνωσε το τέλος για τα ακίνητα.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, το μήνυμα που μεταδόθηκε από τις Βρυξέλλες προς το Μαξίμου ήταν σχεδόν εκβιαστικό: «Αν δεν πάρετε άμεσα μέτρα για να καλυφθεί το έλλειμμα του 1,1 δισ. ευρώ η τρόικα δεν επιστρέφει στην Ελλάδα».
Γεγονός είναι ότι ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Το μόνο που έχει ανακοινωθεί είναι ότι θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής της τρόικας με τον Ευ.Βενιζέλο τη Δευτέρα.
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr