Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Μετά την παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου, κ. Μπαράκ Ομπάμα και έπειτα από την είδηση - βόμβα για την έκτακτη συμμετοχή του Τίμοθι Γκάιτνερ, η Γερμανία σαν να οπισθοχώρησε στις σκληρές της απαιτήσεις και σαν να εμφανίστηκε "σωτήρας" του ευρώ και της Ελλάδας.
Το ελληνικό ζήτημα πρόκειται να βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης των Ευρωπαίων αρχηγών, δύο μέρες μετά την τηλεδιάσκεψη Παπανδρέου - Μέρκελ - Σαρκοζί, κατά την οποία Γερμανία και Γαλλία δήλωσαν ότι θέλουν την Ελλάδα εντός της ζώνης του ευρώ, ενώ ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε για ακόμη μία φορά ότι η χώρα θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα.
Η θετική έκβαση της τηλεδιάσκεψης αυτής είχε ως αποτέλεσμα αφενός την άνοδο του Χρηματιστηρίου και αφετέρου την "ανακούφιση" των ευρωαγορών. Τώρα επενδυτές και αγορές στρέφουν το "βλέμμα" τους στο Βότσλαβ της Πολωνίας και στις κινήσεις των αρχηγών της περιοχής, καθώς η αποφασιστικότητα ή η αναποφασιστικότητα που θα επιδείξουν ως προς την εξεύρεση οριστικής λύσης ενάντια στην ελληνική κρίση θα ορίσει τις τάσεις...
Σημειώνεται, ότι η Ελλάδα απειλείται με την μη εκταμίευση της 6ης δόσης του ελληνικού δανείου, ενώ "φιγουράρει" ως μία ήδη χρεοκοπημένη χώρα, αφού ο ξένος Τύπος "παίζει" διαρκώς με τη λέξη πτώχευση, ανεβάζοντας τις πιθανότητες στο εντυπωσιακό 98%.
Ωστόσο, οι εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης περί "ξέφωτος" το 2012 και περί άμεσης εφαρμογής και τήρησης των όσων έχει υποσχεθεί στος Ευρωπαίους εταίρους, εκπέμπει θετικά μηνύματα.
Υπενθυμίζεται, παράλληλα, ότι μόλις χθες έκθεση της ΕΕ έκανε λόγο για επικείμενη εκ νέου πιστωτική κρίση με διαστάσεις συστημικής, καθώς θα επεκταθεί σε άλλες χώρες και αγορές, με τις τράπεζες και το χρηματοοικονομικό σύστημα και πάλι στο "στόχαστρο" των κερδοσκόπων.
«Την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες ασχολούνται με την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης» με το σχέδιο ανάκαμψης που παρουσίασε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο Τίμοθι Γκάιντερ θα «συζητήσει με τους ευρωπαίους ομολόγους του τους τρόπους συμβολής τους στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και τη συνέχιση της συνεργασίας μας σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος», αναφέρεται σε ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.
Η Ευρώπη έχει την ικανότητα να επιλύσει την οικονομική κρίση αλλά θα πρέπει να κάνει περισσότερα προς αυτή την κατεύθυνση, υποστήριξε ο Τ. Γκάιτνερ σε συνέντευξή του.
Σε δηλώσεις που πραγματοποίησε ο υπ.Οικ. των ΗΠΑ ανέφερε πως «οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να εργαστούν από κοινού για να χαλιναγωγήσουν την κρίση χρέους».
Κάλεσε παράλληλα, τους Ευρωπαίους να σταματήσουν κάθε συζήτηση περί κατάρρευσης της ευρωζώνης.
«Δεν θα δούμε την συντονισμένη διεθνή αντίδραση του 2009, αλλά ΕΕ και ΗΠΑ πρέπει να συνεργαστούν στενά» δήλωσε ο κ. Γκάιτνερ
Από την πλευρά της η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας της στην Ουάσιγκτον ότι οι δυτικές οικονομίες βρίσκονται σε έναν «φαύλο κύκλο» που επιδεινώνεται από την «αναποφασιστικότητα των πολιτικών ηγετών». Σημείωσε την ανάγκη δημιουργίας μετώπου των ηγετών, ενώ τόνισε ότι ήταν καθησυχαστική η υποστήριξη Μέρκελ-Σαρκοζί προς την Ελλάδα.
Σίγουρος ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει και θα λάβει την επόμενη δόση του δανείου εμφανίστηκε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών στο πλαίσιο του Εcofin.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε από το Ecofin ότι πρόθεση της χώρας είναι η επύτευξη των στόχων της για φέτος και το 2012. «Είμαστε στον σωστό δρόμο για να πετύχουμε πλήρως τους δημοσιονομικούς στόχους», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.
Πάντως, η υπουργός Οικονομικών της χώρας, Jutta Urpilainen, δήλωσε από την Πολωνία πως δεν πιστεύει ότι το θέμα των collateral θα λυθεί σε αυτή τη συνάντηση.
"Πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού για να υπάρξει σταθερότητα στις αγορές, που είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίον πρέπει να φοβόμαστε μια αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Β. Σόιμπλε.
"Ελπίζουμε σήμερα να προχωρήσουμε στην εφαρμογή των συμφωνιών της 21ης Ιουλίου για την ενίσχυση των μηχανισμών (αντιμετώπισης) κρίσης", τόνισε η κυρία Έλενα Σαλγάδο, η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας και συμπλήρωσε: "Κάνουμε τις απαραίτητες προσπάθειες για να εξαλείψουμε τις αβεβαιότητες στις αγορές. Ο (Αμερικανός) υπουργός Οικονομικών δεν λέει κάτι άλλο και απλά μας στηρίζει να συνεχίσουμε αυτή την πορεία".
"Πρώτα πρέπει να δούμε αν μπορούμε να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και αν υπάρχει από την ελληνική πλευρά ουσιαστική εφαρμογή των αποφάσεων", δήλωσε ο Βέλγος ΥΠΟΙΚ. "Μόλις αυτό γίνει, θα πρέπει να ενισχύσουμε τα δημοσιονομικά εργαλεία στην ΕΕ και πιθανώς να προσανατολιστούμε σε νέα εργαλεία. Κάποια στιγμή θα υπάρξουν ευρωομόλογα, αλλά το θέμα τώρα είναι να ενισχυθεί ο μηχανισμός (EFSF)". "Τα ευρωομόλογα αποτελούν ένα μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο εργαλείο".
Παράλληλα, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, παρενέβη εκ νέου λέγοντας ότι «οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης πρέπει να είναι «μπροστά από τις εξελίξεις» πιέζοντας με αυτόν τον τρόπο τους Ευρωπαίους ηγέτες να αναλάβουν άμεσα, αποφασιστική δράση ώστε να σταματήσουν την επέκταση της κρίσης χρέους.
Μέρκελ: Όλα για το ευρώ, όχι όμως ευρωομόλογο
«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να εξασφαλίσουμε το μέλλον του ευρώ», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, κυρία Άνγκελα Μέρκελ από την Πολωνία, από όπου εκτυλίσσεται αυτή την ώρα το Eurogroup.Σύμφωνα με την ίδια, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης στην Ευρώπη, μεσοπρόθεσμα, στα κράτη που δεν εκπληρώνουν τις δημοσιονομικές τους υποχρεώσεις.
«Το ευρώ πρέπει να παραμείνει σταθερό. Οτιδήποτε παρεκκλίνει από τον στόχο αυτό πρέπει να αφεθεί κατά μέρος», σημείωσε.
Η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε για ακόμα μία φορά την αντίθεσή της στην έκδοση ευρωομολόγου, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η Ευρώπη επωφελείται από την αναπτυξιακή μηχανή της Γερμανίας. Ειδικότερα, ανέφερε πως «η Γερμανία πρέπει να προστατέψει τις υπόλοιπες χώρες από την μετάδοση της κρίσης χρέους».
Σταυρούλα Μαλαίνου