Η Γαλλία θα κάνει τα πάντα για να σωσει την Ελλάδα, δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, μιλώντας στο υπουργικό του συμβούλιο. Στο μεταξύ, ότι δεν θα υπάρξει ανακοίνωση μετά την τηλεδιάσκεψη Παπανδρέου - Μέρκελ - Σαζρκοζί, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γαλλίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης θα βρεθούν οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις της Ελλάδας.
FT: "Μέρκελ και Σαρκοζί θα διαβεβαιώσουν τον Παπανδρέου για τη στήριξη τους"
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα διαβεβαιώσουν τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στην τηλεφωνική διάσκεψη που θα έχουν σήμερα, για τη στήριξή τους στις "σχεδόν υπεράνθρωπες προσπάθειές" του να μεταρρυθμίσει την ελληνική οικονομία και να μειώσει τον δανεισμό της, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, επικαλούμενο ανώτερο αξιωματούχο.
Ταυτόχρονα, σημειώνει το δημοσίευμα επικαλούμενο τον ίδιο αξιωματούχο, η κυρία Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί θα προτρέψουν τον κ. Παπανδρέου να επιτύχει μετρήσιμη πρόοδο σχετικά με τις υποσχέσεις της Ελλάδας, σε αντάλλαγμα για την επόμενη δόση του προγράμματος στήριξής της από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Η τήρηση των συμφωνηθέντων έναντι της παροχής βοήθειας θα ζητηθεί από τη Γαλλία
"Αντικείμενο των σημερινών συζητήσεων είναι η οριστικοποίηση της δέσμευσης από την πλευρά των δανειστών της Ελλάδας και η προώθηση των μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης"
Δεν θα υπάρξει ούτε χρεοκοπία της Ελλάδας ούτε έξοδος από την ευρωζώνη
Παράλληλα, ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ζαν Λεονετί δήλωσε σήμερα, μετά την ανακοίνωση του οίκου Moody's για την υποβάθμιση δύο γαλλικών τραπεζών, ότι οι γαλλικές τράπεζες "δεν διατρέχουν κίνδυνο".
"Οι γαλλικές τράπεζες δεν διατρέχουν κίνδυνο. Έχουν αρκετά κεφαλαιακά αποθέματα για να αντιμετωπίσουν ενδεχομένως το ελληνικό χρέος", δήλωσε ο Γάλλος υπουργός στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, θεωρώντας ότι η διακίνηση φημών είναι υπεύθυνη για τον "πυρετό" που επικρατεί σήμερα στις αγορές και υπενθυμίζοντας ότι κατά τα τεστ αντοχής, "καμία γαλλική τράπεζα δεν είχε αρνητικά αποτελέσματα και συγχρόνως λίγες ευρωπαϊκές τράπεζες ήταν αρνητικές".
"Δεν θα υπάρξει ούτε χρεοκοπία της Ελλάδας, ούτε έξοδος από την ευρωζώνη", δήλωσε ο Ζαν Λεονετί, υπογραμμίζοντας ότι σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, "οι Έλληνες θα έχαναν το 30% της αγοραστικής τους δύναμης.., η ευρωζώνη θα βρισκόταν σε ένα παιγνίδι ντόμινο που θα σήμαινε ότι αύριο οι κερδοσκόποι θα επιτίθεντο στην Ισπανία και την Ιταλία, γιατί όχι και στην Πορτογαλία;"
Ρεν: "Δραματικό το κόστος της ελληνικής χρεοκοπίας"
Μια χρεωκοπία ή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είχε δραματικό κόστος για την χώρα, την ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία, είπε την Τετάρτη ο Επίτροπος της Κομισιόν για θέματα Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής Olli Rehn.
"Θα ήθελα να πω κάτι σε όσους υπονοούν ότι η Ελλάδα θα είναι καλύτερα εκτός της ευρωζώνης. Διαφωνώ έντονα. Ούτε η Ελλάδα, ούτε η ευρωζώνη θα ήταν καλύτερα", είπε ο Rehn μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
"Όπως και να το δει κανείς, είναι απολύτως βέβαιο ότι μια χρεωκοπία ή/και έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είχε δραματικό οικονομικό και κοινωνικό και πολιτικό κόστος, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλες τις άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης, και της ΕΕ καθώς και τους διεθνείς εταίρους μας", είπε.
Ο Rehn είπε επίσης ότι τα ευρω-ομόλογα, όποια μορφή και αν έχουν, θα πρέπει να συνοδεύονται από ενισχυμένη δημοσιονομική επιτήρηση.
Μπαρόζο: Θα παρρουσιάσουμε σύντομα τις υπάρχουσες επιλογές για το ευρωομόλογο
Σύντομα η ΕΕ θα παρουσιάσει τις υπάρχουσες επιλογές για το ευρωομόλογο, καθώς ο μόνος τρόπος να σταματήσουμε τον αρνητικό κύκλο της κρίσης χρέους είναι με μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αναφερόμενος στην πολύκροτη πρόταση για την υιοθέτηση ευρωομολόγου.
«Πρέπει όμως να είμαστε ειλικρινείς. Αυτό δεν θα είναι μία άμεση λύση για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά θα είναι ένα στοιχείο μίας ευρείας προσέγγισης προς οικονομική και πολιτική ενοποίηση». "Η βαθύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι μέρος της λύσης, αλλά δεν θα γίνει εν μία νυκτί", τόνισε ο ίδιος.
"Οι προτάσεις που απαιτούν σημαντικές αλλαγές στις Συνθήκες δεν αποτελούν εναλλακτική στην ευθυγράμμιση της Ελλάδας με τις υποχρεώσεις της", σημείωσε.
«Οι αγορές και οι επενδυτές θα μας εμπιστευθούν μόνο όταν δείξουμε ότι ανταποκρινόμαστε στις δεσμεύσεις μας» πρόσθεσε ο κ. Μπαρόζο.
"Αυταπάτες η ελεγχόμενη χρεοκοπία και ο περιορισμός της κρίσης"
Aυταπατώνται όσοι πιστεύουν ότι μια ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αποτελεί ρεαλιστική λύση, δήλωσε αξιωματούχος της Κομισιόν την Τετάρτη.
"Υπάρχουν δυο αυταπάτες για την Ελλάδα: Η πρώτη είναι ότι μπορεί να προχωρήσει σε μια ελεγχόμενη αναδιάρθρωση", είπε ο Marco Buti, γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής.
Η δεύτερη αυταπάτη είναι, σύμφωνα με τον Buti, ότι τα προβλήματα χρέους της Ελλάδας μπορούν να περιοριστούν εντός των εθνικών της συνόρων. "Ο κίνδυνος μετάδοσης είναι τεράστιος", πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών κρατικών ομολόγων (PSI), ο Buti είπε: "Υπήρξαν δυσκολίες αλλά βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr