Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Επίσης, αναγνωρίζοντας την άριστη τωρινή Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, θα προσέθετε χρησιμότητα η συζήτηση για τη βελτίωση του ρόλου της που τώρα είναι α) εισηγμένη στο Χ.Α. εταιρία, εποπτευόμενη ως εκ τούτου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, β) έχει μετόχους και πρέπει να φροντίζει για την κερδοφορία της, από την οποία 35% αποδίδει στο Δημόσιο που πρέπει να ενδιαφέρεται για την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των λειτουργιών της τόσο ως προς τον εποπτικό της ρόλο όσο και από τις υπόλοιπες δραστηριότητες της γ) είναι εποπτική αρχή, εποπτεύουσα τις τράπεζες ενώ έχει και εμπορικές δραστηριότητες, όπως treasury, διαχείριση, συνάλλαγμα και ανταγωνίζεται τις εμπορικές τράπεζες που εποπτεύει, δ) εκπρόσωποί της συμμετέχουν στο Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και στην Επιτροπή Συστημικού Κινδύνου, ε) έχει την ευθύνη για τη σύγκρουση συμφερόντων σε όλο το χρηματοπιστωτικό χώρο.
Επιπλέον πέρα από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που λύνει τρέχοντα και επείγοντα εκκρεμή θέματα, ο κ. Μωραϊτάκης σημείωσε ότι πρέπει να κοιτάξουμε και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Ελλάδα. Οι δύο εποπτικές αρχές, Τράπεζα της Ελλάδος και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, περιορίζονται καθαρά στον εποπτικό-ελεγκτικό τους ρόλο ενώ το Υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπουργείο Οικονομικών ασχολούνται με την ανάπτυξη του εμπορικού και μεταποιητικού χώρου αλλά όχι του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού.
Θα πρέπει οι δύο εποπτικές αρχές να περιλάβουν στο ρόλο τους και αναπτυξιακή διάσταση ή να δημιουργηθεί Υπουργείο ή Υφυπουργείο ή έστω Γραμματεία Χρηματοοικονομικής Ανάπτυξης προκειμένου να επέλθει μεσοπρόθεσμα η ουσιαστική ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού τομέα αφού η Ελλάδα στερούμενη πρώτων υλών και βιομηχανίας έχει μοναδική διέξοδο τη δραστηριοποίηση στις υπηρεσίες γενικότερα και ειδικότερο τον χρηματοπιστωτικό χώρο .
Όσον αφορά στο έργο της κυβέρνησης ο κ. Μωραϊτάκης τόνισε ότι πρωταρχικοί στόχοι θα πρέπει να είναι ο άμεσος τερματισμός της ύφεσης, η περιστολή των δαπανών και της σπατάλης καθώς και η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος. Για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών και των αγορών προς τις ελληνικές τράπεζες πρέπει να βελτιωθούν τα δημοσιονομικά της χώρας.
Πρέπει άμεσα να πάρει μπροστά η ελληνική οικονομία. Πρώτα πρέπει η Κυβέρνηση να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει και μετά οι τράπεζες με τα χρήματα της αύξησης είτε μέσω του ΤΧΣ είτε μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων να λάβουν αποφάσεις που θα βελτιώνουν τη ρευστότητα της αγοράς. Κανένας νόμος, καμιά κεφαλαιακή ενίσχυση δεν θα έχει μακροπρόθεσμη επιτυχία αν δεν τερματιστεί η βαθιά ύφεση που πλήττει το σύνολο των επιχειρήσεων και δημιουργεί νέες επισφάλειες, ανάγκη για νέα κουρέματα και περισσότερους ανέργους.