Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Αυστρία και Ολλανδία παρακινούμενες από την αυστηρή γραμμή της Γερμανίδας καγκελαρίου, κυρίας Άνγκελας Μέρκελ, δηλώνοντας αντίθετες με την εν λόγω συμφωνία, ζήτησαν και αυτές με τη σειρά τους ανάλογο τίμημα με εκείνο της Φινλανδίας, καθώς δεν προτίθενται να καταβάλουν το μερίδιό τους, προκειμένου να σωθεί ένα υπερχρεωμένο κράτος της ευρωπεριφέρειας.
Παράλληλα, η κυρία Μέρκελ τάσσεται επίμονα κατά της παροχής εγγυήσεων στη Φινλανδία από την Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή με την πλευρά της "σιδηράς κυρίας" δηλώνει και ο W. Franz, ένας από τους 5 σοφούς της γερμανικής κυβέρνησης, προκρίνοντας ως καλύτερη λύση για τη χώρα μας μεγαλύτερο haircut στο ελληνικό χρέος, έναντι της λύσης των collaterals.
Ο Franz εκτιμά ότι το υφιστάμενο ελληνικό χρέος πρέπει να υποστεί ένα haircut της τάξης του 50%, ενώ ζητά την άμεση παύση των συζητήσεων αναφορικά με την παροχή εγγυήσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα θα χρειαστεί περίπου μια δεκαετία για να ανορθώσει τα δημόσια οικονομικά της, ενώ επισημαίνει ότι η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει τις προσπάθειες τις ελληνικής κυβέρνησης.
Κληθείς να σχολιάσει την αγορά ισπανικών και ιταλικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ο Franz ζητά τη άμεση λήξη του προγράμματος, ενώ εστιάζοντας στην Ιταλία αναφέρει ότι είναι "πολύ μεγάλη για να διασωθεί από τον EFSF".
Το ζήτημα των εγγυήσεων, με την Αυστρία να ζητά άμμεσα την λήψη απόφασης από την ΕΕ, θα ξεκαθαριστεί στο ειδικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 29ης Αυγούστου, όταν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης (δυνατών και ασθενών) θα παραθέσουν τις απόψεις τους και θα κληθούν να αποσαφηνίσουν οριστικά την κατάσταση.
Αυστρία προς ΕΕ: "Πάρτε επιτέλους απόφαση για τις εγγυήσεις"
Η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας ζήτησε σήμερα να υπάρξει απόφαση των χωρών της ΕΕ για το θέμα των εγγυήσεων για δάνεια προς την Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή της σε μεμονωμένες συμφωνίες για εγγυήσεις, όπως αυτή που συνήφθη ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Φινλανδία.
Η συμφωνία αυτή έχει δημιουργήσει εντάσεις στην ευρωζώνη, με τις επικρίσεις να προέρχονται από μικρές χώρες μέλη, όπως η Αυστρία και η Ολλανδία.Η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ ζήτησε είτε όλες οι χώρες να παραιτηθούν από τα αιτήματά τους για εγγυήσεις είτε αυτές οι πρόσθετες εγγυήσεις να δοθούν σε όλες τις μικρές χώρες μέλη της ευρωζώνης, μετέδωσε το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA.
Οι τράπεζες των μικρών χωρών δεν είναι πολύ εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος και ως εκ τούτου δεν επωφελούνται από το τελευταίο πρόγραμμα για τη στήριξη της Ελλάδας, το οποίο περιλαμβάνει συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, δήλωσε η Φέκτερ σε ένα οικονομικό συνέδριο στο χωριό Άλπμπαχ των Άλπεων.
Μια μονομερής συμφωνία εκ μέρους του Ελσίνκι θα ήταν "απαράδεκτη και θα επιβάρυνε άλλους" στη 17μελή ευρωζώνη, υπογράμμισε.
Η Φέκτερ ζήτησε να υπάρξει επίσημη απόφαση για το θέμα από το συμβούλιο των ευρωπαίων υπουργών οικονομίας και οικονομικών.
Αντίθετη με την παροχή εγγυήσεων η Μέρκελ
Υπέρ της εποπτείας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Συμφώνου Σταθερότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, τάχθηκε η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε αντίθετη με την παροχή εγγυήσεων ως ανταλλαγμάτων για τη βοήθεια προς την Ελλάδα, σύμφωνα με βουλευτές του κόμματός της.
Στη διάρκεια συνάντησης χθες το βράδυ με βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, η οποία ήταν αφιερωμένη στα ευρωπαϊκά σχέδια διάσωσης υπερχρεωμένων χωρών, όπως η Ελλάδα, η Μέρκελ τάχθηκε υπέρ μιας ενισχυμένης εποπτείας των εθνικών δημοσιονομικών από την ΕΕ.
Η Μέρκελ επανέλαβε εξάλλου τις επικρίσεις της όσον αφορά την ευνοϊκή μεταχείριση που απαιτεί η Φινλανδία, η οποία ζητεί εγγυήσεις για να συμμετάσχει στο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.
"Δε νομίζω ότι πρέπει να μπούμε σ' αυτό το δρόμο", τόνισε η Μέρκελ, σύμφωνα με τους ίδιους βουλευτές, άποψη την οποία υποστήριξαν ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και πολλοί βουλευτές.
Νωρίτερα χθες, η υπουργός Εργασίας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν, τάχθηκε υπέρ των εγγυήσεων, όπως αποθέματα χρυσού ή βιομηχανικές μετοχές για τις χώρες που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η πρόταση αυτή βρήκε ανταπόκριση από ορισμένους βουλευτές κατά τη χθεσινή συνάντηση, η οποία ήταν αφιερωμένη κυρίως στις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου: μια νέα βοήθεια προς την Ελλάδα με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών, καθώς και τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Όμως, για να λειτουργήσει, το νέο αυτό όργανο θα πρέπει να εγκριθεί από τη Μπούντεσταγκ στις 23 Σεπτεμβρίου. Πολλοί συντηρητικοί βουλευτές είναι αντίθετοι σ' αυτό, αλλά ως τώρα φαίνεται ότι η Μέρκελ έχει εξασφαλίσει μια επαρκή πλειοψηφία.
"Πιστεύω ότι θα έχουμε την απαραίτητη πλειοψηφία ιδιαίτερα για να μπορέσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ν' αγοράσει ομόλογα των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη δευτερογενή αγορά, το σημείο που απαιτεί περισσότερη συζήτηση", δήλωσε ο επικεφαλής των συντηρητικών βουλευτών Φόλκερ Κάουντερ.