Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Απαντώντας σε ερωτήσεις, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, και σε ό,τι αφορά τη συμφωνία Ελλάδας - Φινλανδίας για την παροχή εγγυήσεων, ο εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου Όλι Ρεν τόνισε ότι οι συζητήσεις στο επίπεδο της ευρωζώνης, που άρχισαν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, ώστε να επιβεβαιωθεί η ευθυγράμμισή της με τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμερίζεται τους στόχους που θέτει ο έλληνας υπουργός των Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στην επιστολή του σε κοινοτικούς αξιωματούχους, σχετικά με την ανάγκη ταχείας και πλήρους εφαρμογής της απόφασης των ηγετών της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν. Ο Αμαντέου Αλταφάζ τόνισε ότι η Επιτροπή συμφωνεί με τις επισημάνεις του κ. Βενιζέλου, ώστε να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν απόλυτη σαφήνεια σχετικά με το νέο πρόγραμμα αρωγής της Ελλάδας, κάτι που, όπως σημείωσε, θα είναι προς όφελος της οικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη συνολικά.
Τέλος, σημείωσε ότι, εξ όσων γνωρίζει η Επιτροπή, δεν έχουν υποβληθεί ανάλογα αιτήματα από άλλα κράτη - μέλη της ευρωζώνης και τα σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου συνιστούν υποθετικά σενάρια.
Πριν λίγες μέρες και πιο συγκεκριμένα στις 19 Αυγούστου η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Jutta Urpilainen ακολουθούσε σκληρή γραμμή αναφορικά με την πρόσφατη συμφωνία με την Ελλάδα για την παροχή εγγυήσεων, ξεκαθαρίζοντας πως τίποτα στη συμφωνία της με την Ελλάδα δεν γίνεται να αλλάξει.
Τα γυρνάει η Φινλανδία...
Σήμερα, η Φινλανδία ανακρούει πρύμναν και φέρεται διατεθειμένη να αναπροσαρμόσει τη συμφωνία της με την Ελλάδα για την παροχή εγγύησης στο δάνειο που θα δώσει, μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από πολλές χώρες της Ευρωζώνης.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γίρκι Κατάινεν δήλωσε ότι η χώρα του είναι ανοικτή στην αναζήτηση άλλου τρόπου, με τον οποίο θα δοθεί η εγγύηση για το δάνειο της. «Όλοι γνώριζαν από πριν ότι αυτό (σ.σ.: η παροχή εγγύησης) αποτελεί κόκκινη γραμμή για εμάς, προσπαθήσαμε να λύσουμε το πρόβλημα, το κάναμε μαζί με την Ελλάδα», δήλωσε ο Φιλανδός πρωθυπουργός σε συνέντευξη που έδωσε χθες στο Ελσίνκι, προσθέτοντας: «Πρόκειται για μία λειτουργική τεχνική λύση, αλλά αν αυτό το συγκεκριμένο μοντέλο δεν είναι δυνατό, πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε άλλο μοντέλο».
Σε νέες του δηλώσεις o Κατάινεν ανέφερε ότι η Φινλανδία απαιτεί εγγυήσεις από την Ελλάδα, ενώ γνωστοποίησε ότι για το θέμα αυτό διεξάγει συζητήσεις και με άλλες χώρες της Ευρωζώνης. "Η συμφωνία με την Ελλάδα ενδεχομένως να αλλάξει ωστόσο η παροχή εγγυήσεων είναι απαραίτητη", τόνισε χαρακτηριστικά.
"Η συμφωνία με την Ελλάδα δεν πρέπει να καθυστερήσει την οριστικοποίηση του νέου πακέτου διάσωσης της χώρας", πρόσθεσε.
Η σκανδιναβική χώρα ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ότι ήρθε σε συμφωνία με την Ελλάδα για να εξασφαλίσει εγγύηση για τη συμβολή της στο δεύτερο πακέτο βοήθειας που αποφασίσθηκε στη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου. Η συμφωνία προκάλεσε αντιδράσεις από άλλες τέσσερις χώρες της Ευρωζώνης - Αυστρία, Ολλανδία, Σλοβακία και Σλοβενία -, οι οποίες δήλωσαν ότι θα ζητήσουν και αυτές εγγύηση για τα δάνεια που θα δώσουν, εφόσον η Ευρωζώνη εγκρίνει τη συμφωνία της Φινλανδίας με την Ελλάδα. Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε με επιστολή του στους θεσμικούς εκπροσώπους της ΕΕ να αποφασίσουν για το αίτημα που έθεσαν οι χώρες αυτές.
Αντιδράσεις, όμως, υπήρξαν και από χώρες που άλλες χώρες της Ευρωζώνης, όπως τη Γερμανία και την Ισπανία. Σε δήλωσή του στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post (Ράινισε Ποστ), την οποία αναμεταδίδει το Bloomberg, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος για οικονομικά θέματα του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Άγκελα Μέρκελ άσκησε κριτική στη συμφωνία της Φινλανδίας με την Ελλάδα. Οι χώρες θα επιτύχουν να βοηθήσουν την Ελλάδα, αν ενώσουν τις δυνάμεις τους, δήλωσε ο κ. Κλάους - Πέτερ Φλόσμπαχ, ενώ πρόσθεσε ότι η αναζήτηση ειδικών όρων από ορισμένες χώρες είναι «λάθος τρόπος».
Ο κ. Κατάινεν δήλωσε ότι «είναι καλύτερα να μην αρχίσουμε να μιλάμε τώρα για ανταγωνιστικά μοντέλα (σ.σ.: εγγυήσεων)», προσθέτοντας: «Έχουμε πολύ στενές διαπραγματεύσεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη, με όλους τους εταίρους στην Ευρωζώνη και ας περιμένουμε να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμά τους». Ο ίδιος εκτιμά ότι η διαφωνία μπορεί να λυθεί «εντός εβδομάδων», ενώ αρνήθηκε ότι η συμφωνία για την παροχή εγγυήσεων απειλεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κίνδυνος, επειδή όλοι γνωρίζουν ότι έχουμε την άποψη ότι χρειαζόμαστε την εγγύηση», δήλωσε, αναφέροντας στη συνέχεια: «Έχουμε πει στους εταίρους μας στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη τον λόγο για τον οποίο είναι σημαντική. Είναι μέρος της συμφωνίας για το σχηματισμό της κυβέρνησής μας και γνωρίζουμε ότι αυτό δεν θα αλλάξει. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι είναι ένα ευαίσθητο θέμα σε πολλές χώρες και είναι ευθύνη μας να βρούμε μία λύση».
Η συμφωνία μεταξύ Φινλανδίας και Ελλάδας προβλέπει την κατάθεση από την Ελλάδα μετρητών σε ένα κρατικό λογαριασμό, τα οποία η σκανδιναβική χώρα θα επενδύσει σε ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής βαθμολογίας. Το ποσό που θα κατατεθεί, μαζί με τους τόκους των ομολόγων, θα καλύψει το δάνειο που θα δώσει η Φινλανδία στην Ελλάδα, αναφέρει το Ρόιτερ. Σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών της Αυστρίας κυρία Μαρία Φέκτερ, τα μετρητά θα αντιστοιχούν στο 20% του ποσού, για το οποίο θα δοθεί εγγύηση.
"Μόνο με εγγυήσεις μελλοντικές διασώσεις" - Αποστάσεις από το Βερολίνο
Την κάλυψη μελλοντικών διαδώσεων στην Ευρωζώνη με εγγυήσεις ζητά η Γερμανίδα υπουργός Εργασίας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν, η οποία είναι και αντιπρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ.
Σε δηλώσεις της στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ARD, η υπουργός ανέφερε πως σε μελλοντικές τέτοιες συμφωνίες θα πρέπει να προβλέπονται εγγυήσεις όπως αποθέματα χρυσού ή μερίδια κρατικών επιχειρήσεων.
Η αναφορά της φον ντερ Λέγεν, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του καναλιού, έγινε κατά τη διάρκεια συζήτησης για το ζήτημα της ελληνοφινλανδικής συμφωνίας για τη συμμετοχή του Ελσίνκι στο πακέτο.
«Ορισμένες χώρες έχουν κάνει τεράστιες προσπάθειες για να εξυπηρετήσουν το χρέος τους, και αυτό είναι προς τιμή τους» ανέφερε η υπουργός. «Για να συνεχιστούν όμως οι προσπάθειες αυτές μακροπρόθεσμα, απαιτείται η πρόβλεψη εξασφαλίσεων» σημείωσε.
Πάντως, η γερμανική κυβέρνηση κράτησε αποστάσεις από τη συγκεκριμένη πρόταση, καθώς κυβερνητικός αξιωματούτος δήλωσε στο Reuters πως δεν εκφράζει την επίσημη θέση του Βερολίνου.
Την ίδια ώρα, έτερος ανώτατος Γερμανός αξιωματούχος, ο Μ. Fucks, προειδοποιεί ότι ούτε η Φινλανδία, αλλά και καμία άλλη χώρα της Ευρωζώνης θα λάβει ειδικές εγγυήσεις από τη χώρα μας για τη συμμετοχή τους στο δεύτερο πακέτο διάσωσης.