Ο Dallara ηγείται των συζητήσεων της Ελλάδας με τους ιδιώτες δανειστές της για ανταλλαγή μεγάλου μέρους του χρέους της με νέα ομόλογα, χαμηλότερου κουπονιού και μακρύτερης διάρκειας, ώστε να καταστούν βιώσιμες οι δανειακές ανάγκες της χώρας. Οι τράπεζες που θα συμμετάσχουν στο σχέδιο αποδέχτηκαν να υποστούν μέση ζημία της τάξης του 21% στο χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων τους.
Η Ελλάδα δεν έχει ακόμα υποβάλει δεσμευτική προσφορά ανταλλαγής στους επενδυτές. Σύμφωνα με πηγές του Reuters, το βήμα αυτό αναμένεται στα μέσα Αυγούστου, και οι αγορές ανυπομονούν να δουν σημάδια προόδου.
"Θα εκπλαγώ πολύ αν δεν υπάρξει σημαντική πρόοδο στην όλη διαδικασία τον Σεπτέμβριο", είπε ο Dallara σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο Reuters αργά την Πέμπτη.
Ο Dallara αρνήθηκε να τοποθετηθεί επί του ακριβούς χρονοδιαγράμματος, λέγοντας ότι είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης και ότι απαιτείται χρόνος εξαιτίας της πολυπλοκότητας του ζητήματος.
Ερωτηθείς για το αν θα συμπεριληφθούν τελικά στην ανταλλαγή και ομόλογα που λήγουν έως το 2024, τέσσερα χρόνια πέρα από το αρχικό σχέδιο, ο Dallara είπε: "Το εξετάζουν ως μία επιλογή. Θα υπάρξουν κάποιες μικροαλλαγές στις χρηματοοικονομικές λεπτομέρειες αλλά δεν βλέπω να αλλάζει κάτι σημαντικό στο σχέδιο που συμφωνήθηκε στις 21 Ιουλίου".
Ο Dallara επαναδιατύπωσε την αισιοδοξία του για το στόχο να συμμετάσχει στην ανταλλαγή το 90% των ιδιωτών δανειστών της Ελλάδας. "Καθώς ολοένα και περισσότερες εταιρίες το κοιτάζουν (το σχέδιο) αντιλαμβάνονται: 'Ποιά είναι η εναλλακτική λύση;΄ Η Ελλάδα δεν ήταν βιώσιμη (επενδυτική) πρόταση πριν από δύο μήνες και νομίζω ότι οι περισσότεροι επενδυτές είναι αρκετά έξυπνοι για να το καταλάβουν αυτό", είπε.
Η IIF εκπροσωπεί περισσότερες από 400 εταιρίες του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Σταυρόλεξο για δυνατούς... τραπεζίτες το ελληνικό rollover
Οι τράπεζες συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις με έντονο σκεπτικισμό καθώς από την μια πλευρά δεν τίθεται θέμα μη συμμετοχής από την άλλη όμως επιδιώκουν την κατά το δυνατόν πιο περιορισμένη εγγραφή ζημιών από το haircut. Σύμφωνα με πληροφορίες, επικρατέστερο σήμερα σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες είναι το haircut να κυμανθεί γύρω στο 10% κάτι που θα περιορίζει τις ζημίες σε επίπεδο κάτω των 3 δισ. ευρώ. Το θέμα όμως είναι εξαιρετικά πολύπλοκο καθώς θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν οι όροι και ειδικότερα να αποφασιστεί ποιά ομόλογα θα συμπεριληφθούν στο σχέδιο και τι ποσοστό ζημίας θα υπολογιστεί ανάλογα με το χαρτοφυλάκιο στο οποίο τα έχουν εντάξει οι τράπεζες. Και οι ελληνικές τράπεζες αντίθετα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές έχουν το μεγαλύτερο μέρος των ομολόγων στα χαρτοφυλάκια διακράτησης και στο εμπορικό χαρτοφυλάκιο κάτι που τις διευκόλυνε στο να μην αποτυπώνονται λογιστικά οι απώλειες από την κατάρρευση των τιμών.
Η συμφωνία για την διαδικασία για την οριστικοποίηση των όρων συμμετοχής των ιδιωτών στο σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση βιωσιμότητας του χρέους και βασικό πυλώνα εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Η έντονη αναταραχή που επικρατεί στις διεθνείς αγορές και η αβεβαιότητα που έχει επανέλθει δυσχεραίνουν τις διαβουλεύσεις και έχουν οδηγήσει, σύμφωνα με τις ενδείξεις, κάποιες ξένες τράπεζες και θεσμικούς να επανεξετάζουν τη θέση τους και να μην αποφασίζουν την συμμετοχή τους στο σχέδιο. Αλλοι οργανισμοί ακόμα δεν έχουν εκφράσει τις προθέσεις τους. Το κλίμα αυτό δυσπιστίας εγείρει πλέον σοβαρούς φόβους για ανεπαρκή συμμετοχή στο σχέδιο κάτι που ανατρέπει επικίνδυνα τους σχεδιασμούς σύμφωνα με τους οποίους θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία κατόχων ομολόγων ύψους που ελέγχουν περίπου το 90% του χρέους που ωριμάζει το 2020 ή περίπου 135 δισ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι σήμερα έχει εξασφαλιστεί η συμμετοχή κατόχων ελληνικού χρέους που αντιπροσωπεύει το 70% του ζητούμενου ποσού.
Η συμφωνία για το rollover όσο και τα αποτελέσματα της διαγνωστικής μελέτης που θα διενεργήσει στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια η Blackrock για την αποτίμηση των επισφαλειών, θα οδηγήσουν σε απώλειες κεφαλαίων που θα πρέπει να αποκατασταθούν κάτι που θα λειτουργήσει ως καταλύτης για συνεργασίες και συγχωνεύσεις στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο. Επιπλέον από το 2012 ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων (Tier I) θα πρέπει να είναι άνω του 10%. Εντούτοις, τραπεζικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι ειδικώς για το θέμα των επισφαλειών, δεν υπάρχουν αναλογίες με την αντίστοιχη μελέτη στην Ιρλανδία καθώς οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν προβληματικά χαρτοφυλάκια λόγω τοξικών προϊόντων αλλά υφίστανται τις συνέπειες της δημοσιονομικής κρίσης, ενώ τα τελευταία χρόνια σχηματίζουν σταθερά υψηλές προβλέψεις. Παράλληλα έχουν κάνει σοβαρές κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης. Η Τράπεζα της Ελλάδος φέρεται αποφασισμένη να τηρήσει σκληρή στάση σε όλα τα θέματα πιέζοντας έτσι προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης των εξελίξεων συνολικά στο σύστημα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr