Συναγερμός σήμανε στο υπουργείο Οικονομικών, αφού το έλλειμμα του προϋπολογισμού δείχνει δύσκολα να τιθασεύεται. Παρά τη λήψη έκτακτων μέτρων και την φοροκαταιγίδα που έχει ξεσπάσει, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού της χώρας αυξήθηκε κατά 25% το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου, σε ετήσια βαση, και υπολείπεται του στόχου, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών την Τετάρτη. Το έλλειμμα στο επτάμηνο διαμορφώθηκε στα 15,513 δις ευρώ έναντι 12,449 δις ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι και νέου αναθεωρημένου στόχου για 16,475 δις ευρώ στην ίδια περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Τα παραπάνω στοιχεία αφορούν μόνο στον κρατικό προϋπολογισμό και όχι στο σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, που περιλαμβάνει τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα ασφαλιστικά ταμεία, το οποίο αποτελεί το κριτήριο για την αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας.
Το θετικό ωστόσο στοιχείο για το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι το μήνα Ιούλιο καταγράφεται αύξηση έστω και μικρή των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού κατά 3% με αποτέλεσμα να σπάσει το φράγμα των 5 δισ.ευρώ ανεβάζοντας το σύνολο των εσόδων στα 26,847 δισ.ευρώ στο επτάμηνο του έτους έναντι αρχικού στόχου 30,1 δισ. ευρώ και αναθεωρημένου 26,876 δισ.ευρώ. Πρόκειται ουσιαστικά για μια απόκλιση της τάξης των 3,2 δισ.ευρώ έναντι των αρχικών προβλέψεων την οποία ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών μετά την διαμόρφωση και ψήφιση του μεσοπρόθεσμου πλαισίου την περιορίζει στα 87 εκατ.ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι εάν η κυβέρνηση επιθυμεί να επιτύχει το στόχο του μεσοπρόθεσμου πλαισίου για έλλειμμα της τάξης του 7,5% του ΑΕΠ θα πρέπει τους υπολοιπους μήνες του έτους το δημόσιο να εισπράξει επιπλέον περί τα 27,3 δισ. ευρώ (πρόβλεψη 12 μηνου, 54,042 δισ.ευρώ). Το συνολικό αυτό ποσό επιμερίζεται σε έσοδα ύψους 5,4 δισ. ευρω για κάθε μήνα από τον Αύγουστο μέχρι και τον Δεκέμβριο. Επίδοση την οποία το υπουργείο Οικονομικών έχει πλησιάσει μόλις δύο φορές (Ιανουάριο και Ιούλιο) όλο το προηγούμενο διάστημα από την αρχή του έτους
Οπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών η υστέρηση των εσόδων σε επίπεδο επταμήνου οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στη μείωση των εισοδημάτων και τέλος, στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr