Δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να πληρωθούν κάποια CDS επειδή στην αξιολόγηση υπάρχει η λέξη «deafault», έστω κι αν αυτή δεν τίθεται επισήμως. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αυτό εξαρτάται από τη συμφωνία που έχουν συνάψει οι αντισυμβαλόμενοι. Σύμφωνα με τους Έλληνες διαχειριστές, για να φτάσει η κυβέρνηση στο σημείο να συζητάει θέμα selective default σημαίνει ή κόπωση και προετοιμασία πολιτικών εξελίξεων ή γνώση ότι είναι πολύ δύσκολο να έρθει σε πέρας ο προϋπολογισμός και τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου, παρά την ενθάρρυνση από την τρόικα. Διότι και στην περίπτωση της επιλεκτικής χρεοκοπίας οι συναλλαγές του ιδιωτικού τομέα με το εξωτερικό θα καταστούν προβληματικές αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Χ.Α.
Με την πτώση του τραπεζικού κλάδου να ξεπερνάει το 20% και έπειτα από εννέα πτωτικές συνεδριάσεις, ένα σερί που έχει να συμβεί από το 2008 (!), το Χ.Α., απογοητεύει και διώχνει ακόμα κι εκείνους που βλέπουν ότι οι αποτιμήσεις είναι χαμηλές και θέλουν να μπουν. Όταν η μετοχή της Εθνικής κλείνει με κέρδη, αλλά υπάρχουν και περίπου 360 χιλιάδες ανεκτέλεστα κομμάτια προς πώληση, η σημερινή μέρα παραπέμπει σε έναν ακόμα εφιάλτη. Αυτό, για τον επιπλέον λόγο ότι δημοσιοποιούνται τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών, μεταξύ των οποίων και των ελληνικών (πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα για τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες). «Δεν ήρθε ακόμα η ώρα αλλαγής της τάσης», σχολιάζουν τραπεζικά στελέχη. «Όταν ο πρωθυπουργός λέει ότι τις επόμενες μέρες θα παιχτούν πολλά, έχει δίκιο», αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Έλληνες διαχειριστές από το Λονδίνο σχολιάζουν ότι η Γερμανία θέλει να δέσει από κάθε πλευρά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και της μη μετάδοσής του στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Κι αν οι διακυμάνσεις του ευρώ των τελευταίων ημερών δεν φοβίζουν την Γερμανία, παρά τις διακυμάνσεις μέχρι το 1,38, δεν θέλει να ξαναδεί το κοινό νόμισμα στα επίπεδα του 1,20 σε σχέση με το δολάριο, όπως πήγε να γίνει πέρσι όταν επισημοποιήθηκε το πρόβλημα της Ελλάδας. Οι αγορές θεωρούν, σχολιάζουν οι διαχειριστές, ότι λύση στο ελληνικό πρόβλημα θα δοθεί αργά ή γρήγορα. Οι ίδιοι θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επιλέξει ποια ομόλογα θα πρέπει να «κάψει», δηλαδή να μετακυλίσει σύμφωνα με το σχέδιο του rollover που θα προωθηθεί. Αφού λοιπόν, γίνει αυτό, το οποίο υπολογίζεται μέσα στον Αύγουστο, θα έρθει η αξιολόγηση selective default (σ.σ. επιλεκτική χρεοκοπία, όχι χρεοκοπία). Στη συνέχεια, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, θα ανοίξουν τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την παροχή εγγυήσεων στις τράπεζες, οι οποίες θα ανέλθουν κοντά στα 20 με 25 δισ. ευρώ.
Ήδη, η ΕΚΤ έχει δώσει ζεστό χρήμα στις τράπεζες περί τα 130 δισ. ευρώ. Δηλαδή, για να μην καταρρεύσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η Ευρώπη θα χρηματοδοτήσει τις ελληνικές τράπεζες με περίπου ένα... ΕΣΠΑ! Όλα αυτά, εκτιμούν οι ίδιοι θα γίνουν πολύ σύντομα, το πολύ σε διάστημα μίας εβδομάδας και βεβαίως στην περίπτωση που προκριθεί η λύση του selective default. Διότι υπάρχει ένα ακόμα σενάριο και είναι το πλέον ιδανικό, αυτό της δανειοδότησης της Ελλάδας με κεφάλαια 20 - 40 δισ. ευρώ για την επαναγορά ελληνικού χρέους, μέσω του EFSF. Το... «ονειρικό» σενάριο δεν είναι άλλο από την έκδοση ευρω/ομολόγου, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν συζητάει η Γερμανία. Το θετικό από την εξέλιξη των πραγμάτων είναι ότι αυτήτη φορά η Ευρώπη δείχνει να αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των καταστάσεων και πως ήρθε η ώρα για να βρεθεί μία λύση.
Tράπεζες
Το ζητούμενο για τις ελληνικές τράπεζες λοιπόν, δεν είναι πότε και τι θα συμβεί αν μπούμε σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας, αλλά πότε θα κάνουν οι οίκοι που θα το προτείνουν, νέα αξιολόγηση. Να σημειωθεί ότι ένας άλλος λόγος για το οποίο δεν συνιστά το σενάριο αυτό πραγματική χρεοκοπία, είναι ότι αφενός μεν δεν συνοδεύεται από κούρεμα στις τιμές των ομολόγων και αφετέρου, δεν προκαλεί ενεργοποίηση, δηλαδή , πληρωμή των ασφαλίστρων κινδύνου (CDs) τα οποία σε άλλη περίπτωση θα αποζημίωναν τους κατόχους ομολόγων για ένα κράτος που κήρυξε πτώχευση.
Ακόμα, ο λόγος που δεν φοβούνται οι τραπεζίτες επιπτώσεις από την επιλεκτική χρεοκοπία, δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι δεν συνιστά πραγματική, με τη στενή έννοια του όρου, χρεοκοπία. Ο όρος του selective default, παραπέμπει στην ουσία σε μια βαθμολόγηση, σε μία αξιολόγηση διεθνούς οίκου, που χαρακτηρίζει μια οικονομία - χώρα, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Απαξ και γίνει πράξη η επιλεκτική χρεοκοπία, μέσω διάφορων εναλλακτικών οδών, μία εκ των οποίων είναι το roll over (μετακύληση χρονικά της λήξης κρατικών τίτλων), το επόμενο βήμα είθισται να έιναι, εν ευθέτω χρόνω, μία...αναβάθμιση. Και μετά μια επόμενη....πάλι από τους ίδιους οίκους, σαν να έχουμε δει τον πάτο του βαρελιού. Πρακτικά αυτό που συμβαίνει είναι ότι το ελληνικό Δημόσιο παίρνει παράταση της πληρωμής των τίτλων του στους πιστωτές του, καθώς οι ίδιες οι τράπεζες- κρατικές και ιδιωτικές, ελληνικές και ξένες- δέχονται από μόνες τους να προχωρήσουν σε ανανέωση της λήξης των ομολόγων. Από τη στιγμή που συμμετέχουν δηλαδή στην επιμήκυνση του χρέους και οι ιδιωτικές τράπεζες, προκύπτει η αξιολόγηση απο΄τους οίκους της επιλεκτικής χρεοκοπίας.
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr