Τα τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών αναμένεται να αποτελέσουν μια χαμένη ευκαιρία για τους πολιτικούς της ευρωζώνης να καθησυχάσουν τις αγορές ότι είναι σε θέση να δώσουν μια ουσιαστική απάντηση στην κρίση χρέους της περιοχής, εκτός αν «στρημώξουν» έντονα τις τράπεζες που έχουν ανεπαρκή κεφάλαια, κάτι που όμως δεν πρόκειται να συμβεί όπως λένε οι αναλυτές.
Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματά των τεστ αντοχής 91 τραπεζών από 21 χώρες, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% του συνολικού τραπεζικού ενεργητικού της ηπείρου. Πέρυσι τα stress tests είχαν επικριθεί έντονα ως υπερβολικά επιεική και ασυνεπή. Το πιο σοβαρό σενάριο που δοκιμάστηκε το 2010 ήταν αυτό που αφορούσε μία μέτρια ύφεση με κάποιες απώλειες στην αγορά κραιτκών ομολόγων.
Φέτος, τα τεστ αντοχής θα εξετάσουν ανθεκτικότητα των τραπεζών σε ένα "δυσμενές σενάριο" το οποίο περιλαμβάνει ένα σύνολο ευρωπαϊκών σοκ και οικονομική επιβράδυνση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, καθώς και την πτώση του δολαρίου και των τιμών των ακινήτων.
Ακόμα κι έτσι, με μια κρίση του χρέους σε πλήρη εξέλιξη, οι συμμετέχοντες στην αγορά δεν εκτιμούν ότι αυτά τα τεστ θα αποδειχθούν αρκετά αυστηρά, ούτε αυτή τη φορά.
Οπως τονίζει ο Carl Astorri, επικεφαλής οικονομολόγος της Coutts, η έκπληξη θα είναι αν τα τεστ αντοχής είναι αυτή τη φορά σοβαρά και όχι απλά αστεία όπως πέρυσι. Το ευρύτερο ζήτημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι χαράσσοντες πολιτική στην ευρωζώνης, είναι ότι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη των αγορών, και είναι ζωτικής σημασίας να την ανακτήσουν. Οπως προσθέτει, η κρίση της ζώνης του ευρώ είναι, βασικά, μια τραπεζική κρίση παρά μια δημοσιονομική κρίση, έτσι τα τεστ είναι μια ευκαιρία για τους πολιτικούς να πάρουν το προβάδισμα στην αγορά. Ομως, όλα όσα έχουν κάνει μέχρι τώρα δείχνουν ότι δεν θα την εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία.
Οπως σημειώνει και ο John Ventre, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Skandia, τα τεσι δεν… στρεσάρουν αυτό που πρέπει. Ετσι, ενώ τεστάρουν την διεύρυνση των spreδε τεστάρουν ξεκάθαρα το κρατικό default, που είναι και η βασική ανησυχία της αγοράς. Επίσης, δεν τεστάρεται και η «διασύνδεση» του συστήματος - τι θα συμβεί δηλαδή στο τραπεζικό σύστημα σε περίπτωση μίας μεγάλης βουτιάς της εμπιστοσύνης, ως αποτέλεσμα του default μίας χώρας ή κάπιου άλλου σημαντικού πιστωτικού γεγονότος, και δεν δοκιμάζουν μεμονωμένα τα spreads των χωρών και την οικονομική επιβράδυσνη.
Οπως τονίζουν οι αναλυτές, η αγορά δεν πρόκειται να ησυχάσει εάν δει ότι ένας μεγάλος αριθμός τραπεζών παιρνούν τα
stress tests. Η αγορά πιστεύει ότι πάρα πολλές τράπεζες έχουν πρόβλημα κεφαλαίων, και εάν οι χαράσσοντες πολιτική προσπαθήσουν να περάσουν το ( λάθος ) μήνυμα ότι όλα είναι «Ok», τότε όχι απλά δεν θα καθησυχάσουνν κανέναν, αλλά θα… νευριάσουν την αγορά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr