Έκανε πάντως έκκληση στους ομολόγους του ώστε σήμερα το βράδυ να δοθεί ένα σαφές και καθαρό μήνυμα ότι η ευρωζώνη στηρίζει την Ελλάδα και να ανακοινωθεί η δέσμευση για το νέο πακέτο.
Νωρίτερα, στην ίδια γραμμή κινήθηκε ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου με επιστολή που έστειλε στον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούκνερ.
Με την επιστολή αυτή ο κ. Παπανδρέου καλεί τους ευρωπαίους εταίρους να πάρουν αποφάσεις τώρα για την Ελλάδα αλλά και για την ευρωζώνη και να μην αφήσουν τον χρόνο να περάσει ως τον Σεπτέμβριο. Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε και τηλεφωνικά με τον κ. Γιούνκερ λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Εurogroup.
Από αναβολή σε αναβολή πηγαίνει η λήψη αποφάσεων στην ευρωζώνη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που μαστίζει την Ελλάδα. Οι αγορές ανησχυούν για φαινόμενα ντόμινο. Μετά την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, υπάρχει ανησυχία μήπως υπογράψει μνημόνιο η Ιταλία και η Ισπανία, ενώ ακολουθεί και το Βέλγιο!
Οι αγορές λειτουργούν με μεγάλη πτώση των χρηματιστηρίων, κατρακύλισμα του ευρώ στα επίπεδα του 1,41 και αύξηση των spreads σε πρωτόγνωρα επίπεδα, για χώρες, όπως η Ιταλία (κοντά στις 300 μ.β.).
Η Ευρωζώνη εξετάζει δύο λύσεις για τη διάσωση της Ελλάδας. Πρώτον εμμένει στην πρόταση του rollover και δεύτερον επαναγορά του ελληνικού χρέους, αναφέρει πηγή της ΕΕ στο πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, καμία απόφαση για την Ελλάδα δεν θα ληφθεί πριν το τέλος του τρέχοντος μήνα.
"Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν θα λάβουν κάποια συγκεριμένη και οριστική απόφαση για την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης. Μέχρι στιγμής οι τεχνικές ομάδες καλούνται να δουλέψουν σκληρά πάνω σε δύο προτάσεις, στο rollover και στην επαναγορά του ελληνικού χρέους, προκειμένου να επέλθουν σε συμφωνία για τη διάσωση της χώρας έως τα τέλη του Ιουλίου", τόνισε η πηγή.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, οι Ευρωπαίοι αρχηγοί να συγκαλέσουν νέα συνεδρίαση του Eurogroup στα τέλη του μήνα, έτσι ώστε να αποσαφηνίσουν τις αποφάσεις τους.
Πάντως, η πηγή ανέφερε ότι τα "σημάδια" δείχνουν ότι το χρέος της Ελλάδας θα φτάσει το 160% του ΑΕΠ.
Σόιμπλε
Την ίδια στιγμή, ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν σε ένα νέο σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα χωρίς να βιαστούν, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε.
O κ Σόιμπλε ανέφερε ότι πρέπει να συζητηθεί πως θα "σπάσει" το μονοπώλιο των οίκων αξιολόγησης και πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι η Ιταλία αποτελεί πρόβλημα για την Ευρώπη.
Ταυτόχρονα, ο ίδιος τόνισε ότι οποιαδήποτε φήμη για τον διπλασιασμό του κεφαλαίου του EFSF δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα
Κρίσιμες ώρες για Ελλάδα
Υπό ισχυρό «pressing» για έγκριση του σχεδίου νέας βοήθειας προς την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί το σημερινό συμβούλιο του Eurogroup στις Βρυξέλλες, με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωπεριφέρειας να ρίχνουν στο «τραπέζι» όλες τις προτάσεις που αφορούν στον τρόπο διάσωσης της χώρας και συγκεκριμένα στη συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο δάνειο. Αυτό, τρεις μέρες, αφότου το ΔΝΤ έδωσε εν τέλει το «πράσινο φως» στην εκταμίευση της πέμπτης δόσης του ελληνικού δανείου, με τη συμμετοχή του στα 3,3 δις. ευρώ.
Η θέση της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας και του επικεφαλής της, κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ είναι ότι σε περίπτωση που οποιαδήποτε λύση και αν εφαρμοσθεί για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος οδηγήσει σε πιστωτικό γεγονός, τότε θα βάλει οριστικό «μπλόκο» στην άντληση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα εντάθηκε η διαμάχη ανάμεσα στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και στις ευρωπαικές κυβερνήσεις, καθώς Fitch και S&P προειδοποίησαν ότι η μετακύλιση του ελληνικού χρέους θα θεωρηθεί ως χρεοκοπία , ενώ παράλληλα η Moodys υποβάθμισε και την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας σε «Junk» μόλις λίγους μήνες, αφότου η χώρα ανακοίνωσε το πρόγραμμα λιτότητας, για το οποίο και πήρε εύσημα από την τρόικα, γεγονός το οποίο ολοένα και ενισχύει τον αριθμό των «φωνών» που κάνουν λόγο για «ντόμινο».Για το λόγο αυτό λίγες ώρες πριν την έναρξη του Eurogroup, οι Ευρωπαίοι αρχηγοί, Ζαν Κλοντ Τρισέ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ συναντήθηκαν εκτάκτως, έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου της ΕΕ. Θέμα της επείγουσας συνεδρίασής τους ήταν η κοινή θέση απέναντι στην προσπάθεια που γίνεται για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, ενώ η συζήτηση επικεντρώθηκε και γύρω από την εκτίναξη του ιταλικού spread και των γενικότερων πιέσεων που παρατηρούνται απέναντι στην Ιταλία, ενόψει και της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής στις ευρωπαϊκές τράπεζες στις 15 Ιουλίου.
Όπως μετέδωσε το Reuters, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman van Rompuy επιβεβαίωσε πως η εφαρμογή του νέου προγράμματος διάσωσης για την Ελλάδα συζητήθηκε στην έκτακτη σύσκεψη του Eurogroup.
Συνεπώς, η «ατζέντα» του σημερινού Eurogroup θα περιλαμβάνει εκτός των ευρωπαικών προτάσεων για την εμπλοκή των πιστωτών στο νέο σχέδιο χρηματοδότησης για την Ελλάδα, και τη «συστημική κρίση» στην Ευρωζώνη, καθώς η κερδοσκοπία φαίνεται να κερδίζει έδαφος.
Όλες οι προτάσεις
Στο μεταξύ, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), λόμπυ τραπεζιτών από όλο το κόσμο, ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι στην συνάντηση με εκπροσώπους των διεθνών τραπεζών στη Ρώμη για την μετακύλιση του ελληνικού χρέους συζητήθηκαν πολλές επιλογές.
Οι εκπρόσωποι των διεθνών τραπεζών και το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), υπό την πίεση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να μετακυλίσουν τις επενδύσεις τους σε ελληνικό χρέος, προσπάθησαν εκ νέου την Πέμπτη να συμφωνήσουν σε ένα κοινό σχέδιο για την στήριξη της χώρας.
Σύμφωνα με τις πηγές, συζητήθηκε η πρόταση του κ. Ο κ. Νταλάρα για σύσταση Ταμείου με κεφάλαια 50 δισ. ευρώ, το οποίο θα αγοράζει ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, αξιοποιώντας τη μεγάλη πτώση των τιμών των ελληνικών τίτλων.
Καθώς οι τιμές των ελληνικών ομολόγων διαπραγματεύονται κατά μέσο όρο στο 50% της ονομαστικής τους αξίας, αυτό σημαίνει ότι η επαναγορά χρέους π.χ. 100 εκατ. ευρώ θα κοστίσει 50 εκατομμύρια, ενώ το υπόλοπο χρέος θα αποσυρθεί από την αγορά, μειώνοντας ισόποσα το βάρος του ελληνικού δημοσίου χρέους.
Βεβαίως, η επαναγορά κρύβει αρκετούς κινδύνους και αν δεν διασφαλισθούν συγκεκριμένοι όροι μπορεί να καταλήξει και σε αποτυχία.Η γαλλική πρόταση προβλέπει την επανεπένδυση του 70% των κεφαλαίων από τα ομόλογα που λήγουν ώς τα μέσα του 2014. Απ' αυτό, το 20% (σύμφωνα με την αρχική εκδοχή) θα κατευθυνόταν στην αγορά ομολόγου «ΑΑΑ» μηδενικού επιτοκίου, το οποίο θα ήταν το ασφαλιστικό κεφάλαιο που θα χρησιμοποιούσαν οι ιδιώτες πιστωτές σε ενδεχόμενη ελληνική αδυναμία πληρωμών στο μέλλον.
Η πρόταση του κ. Νταλάρα προβλέπει την αντικατάσταση του «ασφαλιστικού κεφαλαίου» με το fund των 50 δισ. ευρώ. Η χρηματοδότηση του fund θα γίνει εν μέρει από τα δάνεια της τρόικας.Η πρόταση αυτή στηρίζεται από τους τραπεζίτες, καθώς εκτιμούν ότι προσφέρονται σημαντικά κίνητρα για τη συμμετοχή των ιδιωτών, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζονται οι ενστάσεις των οίκων αξιολόγησης για τον «αναγκαστικό» χαρακτήρα της συμμετοχής και την ενδεχόμενη μειωμένη αξία των νέων ομολόγων σε σχέση με τα υφιστάμενα.Το ύψος του νέου πακέτου στήριξης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 115 δισ. ευρώ περίπου, εκ τωμν οποίων ο στόχος είναι τα 30 δισ. να προέλθουν από τη συμμετοχή των ιδιωτών, άλλα 30 από τα έσοδα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, ενώ τα 60-65 δισ. ευρώ θα είναι το «καθαρό» δάνειο.
Nα σημειωθεί ότι η Γερμανία ταξιδεύει για Βρυξέλλες, αφού έχει επαναφέρει στην επιφάνεια την πρότασή της για αντικατάσταση των παλαιών ομολόγων με νέα μεγαλύτερης διάρκειας. Ωστόσο, οι Γερμανοί «δεν πετάνε» και τη σκούφια τους για να βρεθεί λύση σήμερα!
Πάντως, την προηγούμενη Παρασκευή δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, καθώς και πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις ανέφεραν ότι το νέο δάνειο για την Ελλάδα, θα ανέρχεται σε 110 δισ ευρώ και ότι η συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων στο νέο πακέτο στήριξης για τη χώρα θα ανέρχεται στη μισή από την αρχικά προβλεπόμενη, δηλαδή στα 15 δισ. ευρώ από 30 δισ. ευρώ, προηγουμένως.Σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές, οι διαπραγματεύσεις τη δεδομένη στιγμή είναι κάπως "παγωμένες", συνεπώς η αρχική εκτίμηση για συμμετοχή των ιδιωτών με 30 δισ. φαντάζει πλέον μάλλον... απίθανη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr