“Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα” λέει το μακιαβέλικο τσιτάτο και η κυβέρνηση μπροστά στα “κόκκινα” του προϋπολογισμού μοιράζει τεσσαρακονταετή επί πληρωμή “συγχωροχάρτια” - υποτιμώντας για άλλη μία φορά τους νομοταγείς πολίτες - προκειμένου τα νούμερα να βγουν σωστά.
Η κυβέρνηση μέσα από την περαίωση των αυθαιρέτων ευελπιστεί να βάλει “στην τσέπη” έσοδα ακόμη και 700 εκατ. ευρώ, αν και παράγοντες της αγοράς θεωρούν το νούμερο ουτοπικό.Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη τύπου με την ρύθμιση για τα αυθαίρετα ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου θα καταβάλλει το λεγόμενο «πρόστιμο διατήρησης» με το οποίο θα εξασφαλίζει ότι το αυθαίρετό του εξαιρείται από την κατεδάφιση και παράλληλα θα αποκτά δικαίωμα μεταβίβασης.
Σχετικά με αυθαίρετα που έχουν προκύψει στις περιοχές που έχουν αναρτηθεί οι πρώτοι δασικοί χάρτες ( Μαραθώνας , Πεντέλη, και Ν.Πεντέλη), τα οποία ξεπερνούν τα 2.000) ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ κ. Σηφουνάκης ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπαγούν στη ρύθμιση. Όσον αφορά το ζήτημα του ΣτΕ εκτιμά ότι θα ξεπεραστεί με την «περιβαλλοντική εξισορρόπηση», όπως συνέβη και στην περίπτωση των ημιυπαιθρίων.Ο υπουργός Γ.Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε πως η ρύθμιση “δεν θα καλύπτει τα αυθαίρετα σε αιγιαλό, παραλία, δάση και προστατευόμενες περιοχές”. Παράλληλα εξετάζεται η διευκόλυνση του θεσμικού πλαισίου για την πραγματοποίση κατεδαφίσεων…
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του ΥΠΕΚΑ για τα αυθαίρετα θα υπάρξει μια κατηγοριοποίηση των προστίμων ανάλογη με το βαθμό της αυθαιρεσίας, το πού βρίσκονται δηλαδή και το πότε χτίστηκαν ενώ η καταβολή τους αναμένεται να γίνει επίσης με το “μοντέλο ημιυπαίθριων”, δηλαδή είτε εφάπαξ και με έκπτωση 10% είτε με δόσεις.Κι επειδή σωστή “περαίωση” είναι η περαίωση που γίνεται, μεγάλη σημασία έχει και το διακύβευμα “μη τακτοποίησης”. Έτσι, αναμένεται να αναθεωρηθεί η διαδικασία των κατεδαφίσεων, με σκοπό να γίνει αποτελεσματική. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπακωνσταντίνου εξήγγειλε την ενεργοποίηση της Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων (ΕΥΚ) η οποία θα προχωρά σε κατεδαφίσεις αυθαίρετων αμέσως μετά την επιβολή των διοικητικών κυρώσεων και χωρίς ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου να έχει το δικαίωμα προσφυγής στα πολιτικά δικαστήρια όπως γινόταν μέχρι τώρα.
Σκοπός είναι ο φόβος του “γκρέμιστα”, να υπερτερεί του κόστους για την “τακτοποίηση” του, προκειμένου να ωθήσει τον ιδιοκτήτη στην περαίωση του αυθαιρέτου.Ημιυπαίθριοι
Υπενθυμίζεται η τακτοποίηση των ημιυπαίθριων έχει πάρει παράταση «τουλάχιστον ως το τέλος Οκτωβρίου».
Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί πάνω από 600.000 φάκελοι για τακτοποίηση ημιυπαίθριων, υποθέσεις που υπολογίζεται ότι έχουν εισφέρει στο δημόσιο ταμείο 600 εκατομμύρια ευρώ μόνο από παράβολα και την πρώτη δόση.Δ.Κ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr