Το 50% του συνόλου προβλέπεται να επανεπενδυθεί σε 30ετή ομόλογα, ενώ το υπόλοιπο 20% θα επενδύεται σε κεφάλαιο μηδενικού τοκομεριδίου (zero coupon), που θα αποτελείται κυρίως από μετοχές υψηλής ποιότητας, ανέφερε η Figaro.
Ο Sarkozy πρόσθεσε ότι τα νέα ομόλογα θα έχουν κουπόνι ανάλογο με το επιτόκιο που χρεώνει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης (EFSF), και μέρος του κόστους δανεισμού θα είναι συνδεδεμένο με τους οικονομικούς ρυθμούς ανάπτυξης της Ελλάδας.
Γερμανικές τραπεζικές πηγές είπαν νωρίτερα στο Reuters ότι η γαλλική πρόταση αποτελεί "ενδιαφέρουσα βάση για συζήτηση". Το γαλλικό σχέδιο συζητείται ήδη από εκπροσώπους της ΕΕ με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), την παγκόσμια ένωση των τραπεζών. Ο Sarkozy φάνηκε διατεθειμένος να τροποποιήσει το σχέδιό του προκειμένου να γίνει ευρύτερα αποδεκτό.
Σκληρό "πρέσινγκ" στις τράπεζες από τη Γερμανία
Παράλληλα, συνεχίζονται εποικοδομητικά και στη Γερμανία οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών, είπε τη Δευτέρα η Ένωση Γερμανικών Ιδιωτικών Τραπεζών (BdB). Ο επικεφαλής του BdB Michael Kemmer δήλωσε ότι τα μέλη της ένωσής του θα αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί, αν και συνεχίζει να ελπίζει ότι θα τους δοθούν επιπλέον κίνητρα για να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή τους στη μετακύλιση του ελληνικού χρέους.
Ο τέως πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Axel Weber δήλωσε, ωστόσο, ότι η Ευρώπη θα πρέπει να πάει ένα βήμα περαπέρα, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να εγγυηθεί ολόκληρο το χρέος της Ελλάδας.
"Πρέπει να βρεθεί λύση για το υφιστάμενο χρέος και εκεί υπάρχουν, δυστυχώς, πολύ λίγες επιλογές: Ή χρεωκοπία ή μερική αποκοπή χρέους ή εγγυήσεις για το συνολικό υφιστάμενο χρέος", φέρεται να δήλωσε ο Weber στην Wall Street Journal.
"Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αποφασίσουν ποια επιλογή θα εφαρμόσουν, αλλά η σημερινή αποσπασματική προσέγγιση των προγραμμάτων στήριξης αναπόφευκτα οδηγεί στην τελευταία λύση. Κάποια στιγμή θα πρέπει να αποδεχτείς τις απώλειές σου και να επανεκκινήσεις το σύστημα".
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε σε συνέντευξή του την Κυριακή επέμεινε ότι είναι προς το συμφέρον των γερμανικών τραπεζών να συμμετάσχουν στο νέο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα, όπως το επιθυμεί η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.
Σημείωσε, δε, ότι δεν χρειάζεται να δοθούν επιπλέον κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα αφού η σταθεροποίηση της κατάστασης της Ελλάδας συμφέρει όλες οι τράπεζες.
«Έχω εμπιστοσύνη στην ικανότητα των τραπεζών να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους», πρόσθεσε.
Ο Σόιμπλε κατέληξε λέγοντας ότι αναμένει να ανακοινωθούν συγκεκριμένα στοιχεία για την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών κατά την έκτακτη σύνοδο του Eurogroup, στις 3 Ιουλίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr