"Όταν μία ευρωπαϊκή υπηρεσία επιβάλλει να συνυπολογιστεί η πτώχευση στο τέστ, τότε η ΕΕ παραδέχεται κάτι, επί του οποίου μέχρι τώρα υποστήριζε ακριβώς το αντίθετο", δήλωσε στην ίδια εφημερίδα FTD ο Louis Maglanoc αναλυτής της Unicredit. Προσθέτει δε ότι αυτή η υπόθεση εργασίας για την Ελλάδα μπορεί να «αυτονομηθεί» και εν τέλει να συμβάλει στο να οδηγηθεί η χώρα σε μία πραγματική αναδιάρθρωση, διότι η προοπτική της πτώχευσης δεν θα αποτελεί πλέον ταμπού.
Στο μεταξύ, τον "κώδωνα" του κινδύνου κρούει στις τράπεζες ο επικεφαλής της ΕΚΤ , κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, ισχυριζόμενος ότι απειλούνται σοβαρά από την κρίση χρέους που πλήττει την ευρωπαική περιοχή, με το πρόβλημα ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών να αποτελεί το μεγαλύτερο "βαρίδι". Την ίδια στιγμή, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης S&P διαφωνεί με την άποψη Τρισέ, χαρακτηρίζοντας "δυνατό" τον ευρωπαικό τραπεζικό κλάδο, σε τέτοιο βαθμό που μπορεί ακόμα και να αντέξει μία ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία.
Ταυτόχρονα, δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει ότι οι γαλλικές τράπεζες είναι αυτές που έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα, ενώ άρθρο του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel εναποθέτει τις ευθύνες μίας επικείμενης κατάρρευσης του ευρώ στη Γερμανία.
Tρισέ: Απειλούνται σοβαρά οι τράπεζες από την ευρωπαική κρίση
"Κόκκινο" χτυπά ο κίνδυνος για τις τράπεζες από την ευρωπαική κρίση χρέους, επεσήμανε ο επικεφαλής της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Βλοomberg.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης του Ευρωπαικού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου, ο κ.Τρισέ διευκρίνισε ότι τα προβλήματα που εκτυλίσσονται μεταξύ των τραπεζών και του χρέους, αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωπαική Ένωση.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ προχώρησε στις παραπάνω δηλώσεις μία μέρα πριν την έναρξη των διεργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της οποίας επί "τάπητος" θα βρεθεί το ελληνικό ζήτημα, χωρίς ωστόσο να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τον τρόπο και το χρόνο διάσωσης της Ελλάδας, όπως προανήγγειλε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος, κυρία Άνγκελα Μέρκελ.
Η ΕΕ προσπαθεί να αποφύγει μία παρόμοια χρηματοοικονομική κρίση με εκείνη που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers...
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Τρισέ δήλωσε ότι ο αντίκτυπος της ελληνικής κρίσης στην αμερικάνικη οικονομία είναι σχεδόν μηδαμινός.
S&P: Μάχιμες οι ευρωπαικές τράπεζες σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας
Αντέχουν μία ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία οι ευρωπαικές τράπεζες, σύμφωνα με τον κορυφαίο αναλυτή του διεθνούς οίκου αξιολόγησης S&P, Bernard de Longevialle, ο οποίος τονίζοντας ότι οι ευρωπαικές τράπεζες είναι δυνατές, επεσήμανε παράλληλα ότι βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση σήμερα σε σχέση με το παρελθόν.
«Πέραν των ελληνικών τραπεζών, οι γαλλικές είναι εκείνες που έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα», δήλωσε ο Longevialle. «Ο άμεσος αντίκτυπος είναι διαχειρίσιμος και μπορεί να απορροφηθεί από τα κέρδη των τραπεζών χωρίς επίδραση στη μετοχή τους», πρόσθεσε ο ίδιος.
WSJ: Οι γαλλικές τράπεζες έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα
Την άποψη ότι οι δύο γαλλικοί τραπεζικοί κολοσσοί Credit Agricole και Societe Generale θα έπρεπε να ανησυχούν λόγω των προβλημάτων των ελληνικών τραπεζών, Εμπορική και Γενική αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η Wall Street Journal.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι δύο γαλλικές τράπεζες επένδυσαν στην Ελλάδα χωρίς να γνωρίζουν ότι η χώρα θα περιέλθει αργότερα σε αυτό το οικονομικό αδιέξοδο.
Παράλληλα, αναφέρεται ότι οι γαλλικές τράπεζες έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα, καθώς αφενός η Γενική Τράπεζα έχει κληρονομιά επισφαλειών και αφετέρου η Εμπορική Τράπεζα έπεσε θύμα του στρατηγικού λάθους να προσπαθήσει να αυξήσει το μερίδιο αγοράς ενώ στην ηγεσία βρισκόταν ένα πρώην στέλεχος γαλακτοκομικών που δεν είχε τραπεζική εμπειρία.
Η «εισβολή» των γαλλικών τραπεζών στην ελληνική αγορά, εξηγεί τη στήριξη της γαλλικής κυβέρνησης στο σχέδιο διακράτησης ομολόγων, που θα βλάψει λιγότερο την ελληνική οικονομία σε σύγκριση με πιο αυστηρές λύσεις, τονίζεται στο εν λόγω δημοσίευμα.
Der Spiegel: Εάν καταρρεύσει το ευρώ... οι ευθύνες στη Γερμανία
Υπαίτια για την πιθανή κατάρρευση του ευρώ θα είναι η Γερμανία, αναφέρει ο αρθρογράφος Henrik Muller του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel. Σύμφωνα με τον Muller, η πιαθνότητα διάλυσης του κοινού ευρωπαικού νομίσματος είναι μεγαλύτερη από ποτέ λόγω εντεινόμενων ελληνικών προβλημάτων, καθώς και εξαιτίας της αναποφασιστικότητας των Ευρωπαίων ηγετών και των συνεχών διαφωνιών τους.
Ο ίδιος εναποθέτει την ευθύνη σε περίπτωση οριστικού τέλους του ευρώ στη Γερμανία, τονίζοντας ότι το 2009 και το 2010 είδε τον εαυτό της να ανέρχεται στην ηγετική θέση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
«Η Μέρκελ θα έπρεπε να οδηγήσει την Ευρώπη προς ένα κοινό μέλλον», αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα. Η Γερμανία θα μπορούσε να δράσει ως «καλοκάγαθος ηγεμόνας»- και θα έπρεπε να το κάνει, σημειώνεται Όπως οι ΗΠΑ μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, η Γερμανία θα έπρεπε να ήταν έτοιμη να παράσχει σημαντικά ποσά χρημάτων πολύ νωρίς δεσμευμένα στη δημιουργία νέων πιο ισχυρών ιδρυμάτων και μιας νέας Ευρωπαϊκής Συνθήκης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr