Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Από την πλευρά του, ο τομεάρχης της ΝΔ, καθηγητής, Α. Γιαννόπουλος, σημείωσε ότι «όλοι θα πρέπει να στηρίξουμε την προσπάθεια που γίνεται», αλλά διαφώνησε με τις εσωτερικές συγχωνεύσεις των κλινικών στα νοσοκομεία και πρότεινε η εξοικονόμηση να προέλθει από άλλες πηγές, όπως οι τομείς σίτισης, ένδυσης και αποστείρωσης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Ο καθηγητής Χ. Κλούγκε, επικεφαλής του ευρωπαικού γραφείου της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για θέματα δημόσιας υγείας, σημείωσε ότι ότι η Π.Ο.Υ αναγνωρίζει την οικονομική κρίση, αλλά βλέπει και τη μεγάλη ευκαιρία για επανασχεδιασμό των συστηματων υγείας. «Στόχος της Οργάνωσης», είπε, «είναι να ενδυναμωθεί η Δημόσια Υγεία και η πρωτοβάθμια περίθαλψη» και κατέληξε πως «αυτό που χρειάζεται, είναι η καλή διαχείρηση και η αποτελεσματικότητα των συστημάτων υγείας».
«Η δημογραφική πίεση, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, η ανάγκη των ανθρώπων για καλύτερες υπηρεσίες υγείας, αλλά και οι προσδοκίες τους, οι οποίες είναι πλέον υψηλές από τα συστηματα υγείας, μας αναγκαζουν να δούμε μπροστά», εξήγησε στην ομιλία του ο Π. Καναβός του London School of Economics και συμπλήρωσε ότι η αποτελεσματικότητα των συστημάτων υγείας παραμένει το ζητούμενο διεθνώς. Βέβαια, όπως τόνισε, το πιο σημαντικό είναι η βιωσιμότητα των συστημάτων αυτών και για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στις υπηρεσίες που σχετίζονται με τα χρόνια νοσήματα. Προέβλεψε ότι οι πόροι για τα συστήματα υγείας θα είναι δυσεύρετοι στο μέλλον και κατέληξε ότι γι αυτό χρειάζονται άμεσα συνεχείς μεταρρυθμίσεις.
Τη σχέση φτώχειας και κακής υγείας συμπεριέλαβε στην παρουσίασή του, ο πρόεδρος του ΟΠΑΔ, Κ. Σουλιώτης. Σε έρευνα, που έγινε στην Ελλάδα, το 2009 περίπου ένας στους 10 φτωχούς (ποσσοστό 9.7%) είχε κακή υγεία και 4,2% πολύ κακή υγεία. Στην ίδια έρευνα, μόλις 5% των πλουσίων εμφανίζονται με κακή υγεία και 2,9% με πολύ κακή υγεία.
«Η παρούσα οικονομική κατάσταση επηρεάζει αρνητικά το σύστημα υγείας στην Ελλάδα, αλλά παράλληλα θα μπορούσε να είναι μία καλή ευκαιρία να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά του», υποστήριξε ο Τ. Μπεάζογλου από το πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ των ΗΠΑ και συμπλήρωσε ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε την οικονομική κρίση να καταστρώει το ΕΣΥ».
Ο γ. δ/της του ΙΟΒΕ, Ι. Στουρνάρας, τόνισε οτι από την εφαρμογή του μνημονίου και τα μέτρα που προβλέπει, θα εξοικονομηθούν 888 εκ .ευρώ, από τα οποία 266,4 εκ.από τη διενέργεια διαγωνισμών για προμήθειες και 460,6 εκ. από τις περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων στο ΕΣΥ.
Είναι η πρώτη φορά που οι Financial Times πραγματοποιούν ένα στρατηγικό συνέδριο ειδικά για τον μετασχηματισμό του κλάδου της Υγείας στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας τον κομβικό ρόλο του στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και στην έξοδο από την κρίση.
Το Συνέδριο, που τελεί υπό την αιγίδα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, φιλοξενεί κορυφαίες προσωπικότητες του ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού χώρου από το εξωτερικό και την Ελλάδα και θεσμικούς εκπροσώπους της κυβέρνησης, των φορέων Υγείας, του ασφαλιστικού κλάδου, καθώς και ανώτατα στελέχη του τομέα των υπηρεσιών Υγείας.