Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Όπως τονίζει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η αποκάλυψη αυτή έγινε λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στο Λουξεμβούργο.
Οι δημοσιογράφοι του AFP προσπάθησαν να έχουν το σχόλιο του εκπροσώπου του κ. Γιούνκερ για την παραπάνω δήλωση, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατόν.
Τρισέ: "Αντικαταστείστε τα παλιά ομόλογα με νέα"
"Aντικαταστείστε τα παλιά ομόλογα με νέα", συστήνει στους επενδυτές ο επικεφαλής της ΕΚΤ, κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, δίνοντας ουσιαστικά το "ok" στο rollover των ελληνικών ομολόγων.
Άλλωστε, σημειώνεται ότι προ ολίγων ημερών το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο δηλώσεις δύο πηγών, ανέφερε ότι στο "μικροσκόπιο" της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, βρίσκεται το rollover των ομολόγων, προκειμένου να περιοριστούν οι χρηματοδοτικές πιέσεις προς την Ελλάδα. Ειιδκότερα, το σχέδιο που εξετάζεται αφορά ένα προνομιακό status ή και εχέγγυα στους επενδυτές ως κίνητρα για την ανακύκλωση των ομολόγων τους όταν αυτά ωριμάσουν.
Σε εκδήλωση που έλαβε χώρα χθες στο Μόντρεαλ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε πως αν και αντιτίθεται στο να χρεωθούν με ζημιές οι πιστωτές, «αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε εναντίον της εκδοχής ο ιδιωτικός κλάδος, όπως είχε ζητηθεί πριν από ένα χρόνο με το πρώτο πρόγραμμα για την Ελλάδα, και οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί στην Ευρώπη, να τους ζητηθεί να διατηρήσουν το ίδιο επίπεδο χρέους».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «αυτό δεν είναι χρεοκοπία. Αυτό είναι κάτι που η ΕΚΤ θα θεωρούσε κατάλληλο».
.... Αρνούνται κατηγορηματικά οι τράπεζες!
Tην ίδια, ωστόσο, στιγμή οι τράπεζες αρνούνται να επανεπενδύσουν τα κεφάλαιά τους σε νέα ελληνικά ομόλογα μόλις λήξουν αυτά που διακρατούν στο πλαίσιο μιας εθελοντικής μετακύλισης χρέους, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Handesblatt την Τρίτη.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επεξεργάζονται νέο δάνειο για την Ελλάδα προκειμένου η χώρα να μπορέσει να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες τα επόμενα χρόνια και εξετάζουν τρόπους συμμετοχής των ιδιωτών ομολογιούχων σε αυτήν την πρόσθετη οικονομική στήριξη, χωρίς όμως να χρειαστεί αναδιάρθρωση ή αναμόρφωση του χρέους, που θα οδηγούσε σε χρεωκοπία.
Οι αξιωματούχοι έχουν προτείνει κάποιου είδους μετακύλιση του ελληνικού χρέους, όπου οι τράπεζες θα δεσμευτούν να αγοράσουν νέα ομόλογα, όταν λήξουν τα υφιστάμενα.
Επικαλούμενη πηγές στις Βρυξέλλες, η Handelsblatt ανέφερε ότι οι μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες θα προσφέρουν στην καλύτερη περίπτωση συμβολική μόνο βοήθεια όσον αφορά την συμφωνία για δεύτερο δάνειο στην Ελλάδα.
"Οι τράπεζες αρνούνται κατηγορηματικά", δήλωσε στην εφημερίδα κυβερνητικό στέλεχος στην ευρωζώνη. Οι πιστωτές θα δυσκολευτούν να εξηγήσουν στους μετόχους τους γιατί θα πρέπει να αγοράσουν και πάλι επικίνδυνα ομόλογα, ενώ μπορούν απλώς να πάρουν πίσω τα χρήματά τους και να τα επενδύσουν σε στοιχεία χαμηλότερου ρίσκου.
Επιπλέον, η μετακύλιση χρέους θα προκαλούσε στρεβλώσεις στην αγορά, καθώς θα επηρεάζονταν εκείνες μόνο οι τράπεζες που έχουν ομόλογα λήξεως 2014, όπως η Societe Generale, ενώ η BNP Paribas, που έχει πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα, δεν θα χρειαζόταν να συμμετάσχει στον ίδιο βαθμό.
Τις επόμενες εβδομάδες η συμφωνία για την Ελλάδα - Τι δήλωσαν Γιούνκερ - Ρεν στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Στο μεταξύ, το χρονικό περιθώριο μέχρις ότου θα έχουν συμφωνηθεί οι επόμενες κινήσεις για την Ελλάδα και την επίλυση του προβλήματος χρέους της έδωσαν ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Κομισιάριος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ειδικότερα, κατά την ενημέρωση των Ευρωβουλευτών τη Δευτέρα, οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι τις επόμενες εβδομάδες, πριν τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 20 Ιουνίου, θα έχει υπάρξει συμφωνία για την επιπλέον βοήθεια προς την Ελλάδα.
Ο Επίτροπος Ολι Ρεν τόνισε πως εάν δεν υπάρξει πρόοδος στην προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας, δεν πρόκειται να εκταμιευθεί η δόση του Ιουνίου. Τόσο ο Επίτροπος όσο και ο πρόεδρος του Eurogroup διαβεβαίωσαν πως ουδέποτε τέθηκε θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ούτε και της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με την περικοπή της αξίας των κρατικών ομολόγων. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μάλιστα, χαρακτήρισε τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα, αναγκαίες.
Οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες δήλωσαν ακόμη πως θεωρούν την πολιτική συναίνεση στην Ελλάδα, κυρίως από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απαραίτητη προκειμένου να προχωρήσει ομαλά το πρόγραμμα για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι, στην παρούσα φάση, διακυβεύεται η τύχη της Ελλάδας και όχι η τύχη κάποιων κομμάτων, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την τελική έκβαση της κρίσης στην Ελλάδα και τόνισε χαρακτηριστικά ότι για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία δεν ανησυχεί ιδιαίτερα, διότι οι εκεί πολιτικές δυνάμεις έχουν κατανοήσει πλήρως ότι προέχει η σωτηρία των χωρών τους και όχι οι κομματικές αντιπαραθέσεις.
Bob Traa (ΔΝΤ): "Αποδυναμώθηκαν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα"
Για αποδυνάμωση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα έκανε λόγο ο απεσταλμένος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Bob Traa, μιλώντας στο συνέδριο των Financial Times "The future of banking in Greece".
Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στο θέμα της διευθέτησης της κρίσης χρέους, αλλά δεν έχει περιθώρια χαλάρωσης, είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
"Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και δεν έχει χρόνο να σπαταλήσει, δεν είναι ώρα να εφησυχάζει", δήλωσε ο Bob Traa. "Χωρίς περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, η οικονομία θα αναπροσαρμοστεί μέσω χαμηλότερων εισοδημάτων".
Το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα εάν εφαρμόζει πλήρως και συστηματικά το μνημόνιο, δήλωσε ο Traa, ο οποίος τόνισε ότι το ΔΝΤ αντιτίθεται σε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
"Η τύχη του ελληνικού χρέους και του τραπεζικού συστήματος παραμένει αλληλένδετη. Δεν είμαστε υπέρ ενός σεναρίου αναδιάρθρωσης του χρέους", είπε.
Οι οικονομολόγοι ανησυχούν ότι τυχόν χρεωκοπία της Ελλάδας θα έπληττε τις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών, οι οποίες έχουν στην κατοχή τους κρατικά ομόλογα.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά και εξαρτώνται από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Ωστόσο, ο Traa είπε ότι αυτό πρέπει να λήξει.
"Η κρίση έχει θέσει τις ελληνικές τράπεζες υπό μεγάλη πίεση. Η έκτακτη στήριξη της ΕΚΤ πρέπει να ολοκληρωθεί κάποια στιγμή", είπε.
Οι τράπεζες θα πρέπει να ενισχύσουν περαιτέρω την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Η μεγαλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια θα περιορίσει τις αμφιβολίες της αγοράς.
"Το Δημόσιο θα πρέπει να εξέλθει του τραπεζικού συστήματος, οι συγχωνεύσεις στον τραπεζικό κλάδο παραμένουν σημαντικές", συμπλήρωσε.
«Η θα σωθεί ή Ελλάδα, ή θα σωθεί το ευρώ – δεν μπορούν να γίνουν και τα δύο μαζί»
...και σίγουρα το ενιαίο νόμισμα είναι αυτό που θέλουν όλοι να σώσουν, κι έτσι οι αρκούδες του ευρώ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όταν αφαιρεθεί ο πιο αδύναμος κρίκος σε μία αλυσίδα, η αλυσίδα γίνεται πιο δυνατή.
Αυτό είναι το συμπέρασμα της νέας έκθεσης της βρετανικής εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων, Absolute Return Ρartners, σύμφωνα με την οποία, αν και προς το παρόν η ΕΕ φαίνεται πρόθυμη να καθυστερήσει το αναπόφευκτο, το τελικό αποτέλεσμα είναι βέβαιο: η μόνη λύση για την Ελλάδα είναι η αναδιάρθρωση χρέους σε συνδυασμό με έξοδο από το ευρώ.
Οπως επισημαίνεται, οι επενδυτές θεωρούν ότι εάν η Ελλάδα κηρύξει default, τότε αυτό θα πυροδοτήσει ένα ντόμινο εξελίξεων το οποίο θα καταλήξει στην κατάρρευση του ευρώ. Ομως η ΑRP τονίζει ότι αυτή η άποψη είναι εντελώς λάθος.
Προς το παρόν η πολιτική στους διαδρόμους των Βρυξελλών και του Βερολίνου είναι το ότι «κανένας δεν πρόκειται να βγει από το ευρώ». Κάτι τέτοιο θεωρούν ότι θα προκαλούσε την φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες. Ομως, όπως σημειώνει η εταιρεία, το bank run έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει στην Ελλάδα αλλά και την Ιρλανδία.
Ενας άλλος λόγος είναι ο αντίκτυπος που θα έχει το ελληνικό default στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Οπως τονίζει η ΑRP, αν και σίγουρα ένα haircut της τάξης του 60% στα ελληνικά ομόλογα θα επηρέαζε σημαντικά τις γερμανικές και τις γαλλικές τράπεζες ( με «χτύπημα» 52 και 23 μονάδων βάσης αντίστοιχα στο Tier 1 τους ), δεν θα αποτελούσε ωστόσο απειλή στην βιωσιμότητά τους. Κάτι τέτοιο θα κατέστρεφε μόνον το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με διαγραφή του 80% περίπου του Tier 1. Ετσι, οποιαδήποτε αναδιάρθρωση στην Ελλάδα θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει νέα κεφαλαιακή ένεση προς τις τράπεζες, κοντά στα 30 με 40 δις ευρώ.
Προς το παρόν πάντως η ΕΕ επιμένει πως η λιτότητα είναι η λύση και όλη η έκτακτη χρηματοδότηση έχει «συμφωνηθεί» με αντάλλαγμα την δημοσιονομική σύσφιξη. Ομως το κυνήγι της λιτότητας είναι μία στρατηγική πολύ υψηλού ρίσκου, η οποία θα γυρίσει μπουμερανγκ, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά.
Οπως υπογραμμίζεται, η λιτότητα επιβαρύνει την οικονομική ανάπτυξη οδηγώντας έτσι σε χαμηλότερα φορολογικά έσοδα. Οπως έχει πει και ο ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Harvard Kenneth Rogoff, oι χώρες κηρύσουν default λόγω κρίσης χρέους, κυρίως γιατί η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης οδηγεί σε περιορισμό των κυβερνητικών εσόδων κι έτσι δεν μπορούν να καλυφθούν οι δανειακές υποχρεώσεις.
Οπως επισημαίνει το report, λότητα μπορεί να χρειάζεται για να ισορροπήσει η κατάσταση, όμως η υπερβολική λιτότητα, όπως αυτή στην οποία προχωρά η Ελλάδα, καταστρέφει τις θέσεις εργασίας και τα φορολογικά έσοδα, σε τέτοιο σημείο που δεν θα υπάρχει πλεόν διέξοδος. Η ΕΕ θα το καταλάβει αυτό και θα αλλάξει ρότα.
Ετσι το τελικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα είναι η αναδιάρθρωση του χρέους της και η ακόλουθη έξοδος από το ευρώ. Είτε θα σωθεί ή Ελλάδα, είτε θα σωθεί το ευρώ. Και τα δύο μαζί δεν γίνεται. Και φυσικά όλοι θέλουν να σώσουν το ευρώ, και βγάζοντας τον αδύναμο κρίκο από την αλυσίδα της Ευρώπης, θα γίνει πιο ισχυρή.