Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι τα δύο μέτρα προβάλλουν ως «δωράκια» για την επίτευξη συναίνεσης, καθώς μέχρι τώρα η κυβέρνηση αρνιόταν κατηγορηματικά κάθε μορφή μείωσης της φορολογίας με την αιτιολογία ότι κάθε ευρώ είναι απαραίτητο. Οι πιέσεις όμως της τρόικας για συναίνεση αλλά και το γεγονός ότι για πρώτη φορά η ίδια έκανε λόγο στην έκθεσή της για αναπτυξιακά μέτρα, άλλαξαν το κλίμα και επιτρέπουν στην κυβέρνηση να στραφεί σε μέτρα που θα εξυπηρετούσαν τον σκοπό αυτόν.
Είναι άλλωστε κάθε άλλο παρά τυχαίο ότι μέτρα όπως η μετάταξη των ειδών εστίασης στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ μετατίθενται για τον Σεπτέμβριο και όχι άμεσα προκειμένου να μην πληγούν οι επιχειρήσεις κατά την τουριστική περίοδο. Παράλληλα, το φθινόπωρο θα κριθεί επίσης εάν και κατά πόσο οι συντελεστές του ΦΠΑ θα παραμείνουν ως έχουν ή θα μειωθούν κατά 3%. Μία εξέλιξη που θα κρίνει και αν θα υπάρξουν και άλλες μετατάξεις προϊόντων. Στο ίδιο συναινετικό πνεύμα κινείται και η πρόθεση της κυβέρνησης για μείωση του συντελεστή των επιχειρήσεων που προτείνει η ΝΔ με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για μείωση από το 20% στο 15%. Μέτρο που εκτός από τον στόχο της συναίνεσης εξυπηρετεί ακριβώς και αναπτυξιακούς σκοπούς. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι μετά τη δημοσιοποίηση των κυβερνητικών προθέσεων για μείωση του ΦΠΑ, η ΝΔ σχολίασε ότι το μέτρο θα ήταν ένα καλό βήμα, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά όχι αρκετό για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Μεσοπρόθεσμο
Αν όλα τα παραπάνω έχουν πεδίο εφαρμογής το φθινόπωρο, άμεσα θα πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου που αφορούν:
- Τη μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 6.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στις 8.000 ευρώ για τους μισθωτούς. Τη Δευτέρα στο υπουργικό αναμένεται να οριστικοποιηθεί εάν από τη μείωση αυτή θα εξαιρεθούν όλοι οι συνταξιούχοι (η πρόταση αφορά μόνο σε αυτούς που είναι πάνω από 65 ετών) και εάν στο ενδιάμεσο κλιμάκιο μέχρι το όριο των 12.000 ευρώ θα υπάρξουν δύο ή ένας συντελεστής. Το μέτρο σε κάθε περίπτωση θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιουλίου, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξει αυξημένη παρακράτηση στους μισθωτούς.
- Κατάργηση φοροαπαλλαγών με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Οι δαπάνες για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, οι τόκοι στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας που έχουν συναφθεί μέχρι 31/12/2002, καθώς και τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων δεν θα μειώνουν το εισόδημα, αλλά θα εκπίπτουν ως ένα ποσοστό από τον φόρο.
- Εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο του 2011 και σύμφωνα με πληροφορίες θα συνοδευτεί με τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης ώστε να μετριαστεί η μεγάλη επιβάρυνση που θα υποστούν τα νοικοκυριά από το ακριβότερο πετρέλαιο θέρμανσης. Ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο κίνησης εξετάζεται να μειωθεί από τα 412 ευρώ/χιλιόλιτρο στα 340 ευρώ/χιλιόλιτρο. Σε μία τέτοια περίπτωση η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα διαμορφωθεί στο 1,30 ευρώ/λίτρο.
- Αύξηση 10% των τελών κυκλοφορίας του 2012, τα οποία θα εισπραχθούν το τελευταίο δίμηνο του έτους. Επιπλέον έσοδα 300 εκατ. ευρώ.
- Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά, χυμούς και εμφιαλωμένο νερό).
- Αύξηση φορολογίας μέσω εισφοράς σε σκάφη, πισίνες, πολυτελή οχήματα, ακριβά ακίνητα.
- Τακτοποίηση των αδήλωτων δεξαμενών κολύμβησης και των αυθαιρέτων κτισμάτων. Για τις μεν πρώτες προβλέπεται καταβολή ενός τέλους ανάλογα με τα τετραγωνικά της επιφάνειας που θα απαλλάσσει τον ιδιοκτήτη από άδειες πολεοδομικές.
- Εισφορά αλληλεγγύης υπέρ ανεργίας 3% στον δημόσιο τομέα, αύξηση εισφοράς από 1% σε 3% υπέρ ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα. Οι εισφορές σε συνδυασμό με τις περικοπές των επιδομάτων στον δημόσιο τομέα θα επιφέρουν μείωση του καθαρού μισθού περί το 8% για τους δημόσιους υπαλλήλους. Στο 2% εκτιμάται η μείωση στον ιδιωτικό τομέα.
- Αλλαγή στη δομή του φόρου καπνού, ΕΦΚ στα αναψυκτικά, εμφιαλωμένο νερό και στο φυσικό αέριο.
- Μείωση συμβασιούχων, δυνατότητα μερικής απασχόλησης, αναστολή μισθολογικής ωρίμανσης, αύξηση ωρών εργασίας από 37,5 σε 40 ώρες την εβδομάδα με στόχο την εξοικονόμηση 550 εκατ. ευρώ.
- Μείωση επιχορηγήσεων σε φορείς εκτός γενικής κυβέρνησης, αξιολόγηση και μείωση δαπανών σε φορείς εντός γενικής κυβέρνησης, μείωση επιχορήγησης σε απομακρυσμένες περιοχές, καταργήσεις/συγχωνεύσεις φορέων με στόχο την εξοικονόμηση 450 εκατ. ευρώ.
- Εξορθολογισμό ιατροφαρμακευτικής δαπάνης και δαπανών υγείας από ψηφιοποίηση και έλεγχο συνταγών ΙΚΑ, επέκταση λίστας μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, νέα τιμολογιακή πολιτική στα φάρμακα, εισαγωγή ασφαλιστικής τιμής στο φάρμακο, ειδική συμφωνία παροχής υπηρεσιών από νοσοκομεία σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Εξοικονόμηση 330 εκατ. ευρώ
- Μείωση εφάπαξ από 5% κατά μέσο όρο στον στενό δημόσιο τομέα έως και 14% στις ΔΕΚΟ.
- Μείωση δαπανών ΟΚΑ και κοινωνικής δαπάνης από διασταυρώσεις στοιχείων συνταξιούχων και δικαιούχων επιδομάτων και αναπηρικών συντάξεων, εφαρμογή αυστηρότερων κριτηρίων στη χορήγηση επιδομάτων (ΟΑΕΔ, ΟΕΕ-ΟΕΚ, ΕΚΑΣ), ενιαίος κανονισμός παροχής επιδομάτων υγείας, αύξηση εισφοράς αλληλεγγύης στις υψηλές συντάξεις, ειδική εισφορά για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών με υψηλές συντάξεις (που δεν έχουν βγει υποχρεωτικά σε σύνταξη), μείωση εφάπαξ στο Δημόσιο, μείωση επικουρικών συντάξεων στα ταμεία με ελλείμματα. Εξοικονόμηση 800 εκατ. ευρώ. Τα νέα κλιμάκια του ΛΑΦΚΑ θα διαμορφώνονται για αποδοχές από 1.700 έως 2.000 ευρώ στο 5% και αναλόγως, ενώ για πάνω από 3.500 ευρώ στο 13%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr