"Η τρόικα (ΕΕ,ΔΝΤ, ΕΚΤ) σχεδιάζει να ολοκληρώσει τις συζητήσεις αργότερα σήμερα και να εκδώσει κοινή ανακοίνωση την Παρασκευή", είπε την Πέμπτη στο Reuters πηγή κοντά στην διαδικασία. Άλλη πηγή είπε ότι η ανακοίνωση θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στο εάν η Ελλάδα εκπληρώνει τους στόχους της όσον αφορά την δημοσιονομική προσαρμογή και τις αποκρατικοποιήσεις. "Θα αφορά στην τέταρτη αξιολόγηση (της προόδου της Ελλάδας), ενώ οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να ακολουθήσει αναφορικά με πιθανή επιπλέον βοήθεια προς την Ελλάδα πάει για τις επόμενες ημέρες", είπε η πηγή. "Αυτά τα ερωτήματα είναι περισσότερο πολιτικά και θα αντιμετωπιστούν σε επίπεδο υπουργών οικονομικών και συμβούλων", είπε η πηγή, προσθέτοντας ότι οι πιστωτές της χώρας ελπίζουν ότι οι σχετικές συζητήσεις θα ολοκληρωθούν αυτόν τον μήνα.
Υποθήκη
Σχέδιο για το πώς η προς αξιοποίηση περιουσία του ελληνικού Δημοσίου θα μπορούσε να υποθηκευτεί για την έκδοση κρατικών ομολόγων που θα διατεθούν σε τράπεζες, επεξεργάζεται σύμφωνα με το Reuters, η Ευρωπαϊκή Ενωση.
Μια τέτοια ρύθμιση θα βοηθούσε την Ελλάδα στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει επιπρόσθετη βοήθεια από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το ΔΝΤ. Αυτή τη στιγμή, τα πολύ υψηλά επιτόκια των ελληνικών ομολόγων καθιστούν απαγορευτική την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.
Η ιδέα αυτή μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί ως κίνητρο για να πειστούν οι εμπορικές τράπεζες να μετακυλίσουν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν, όταν αυτά λήξουν. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ εξετάζουν αυτή την επιλογή της μετακύλισης, αλλά δεν έχει αποσαφηνιστεί πώς θα πειστούν οι τράπεζες να συμμετάσχουν σε κάτι τέτοιο.
Βάσει της εν λόγω πρότασης, η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει ως εγγύηση δημόσια περιουσία που δεν επιθυμεί να πουλήσει ή δεν μπορεί να πουλήσει εύκολα, ανέφεραν οι πηγές - αν και αυτή η πρόταση μπορεί να βρει αντίθετους τους ομολογιούχους που δεν επωφελούνται από αυτές τις εγγυήσεις, όπως η ΕΚΤ.
Αυτό θα εμπόδιζε ενδεχομένως και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων για την επιτάχυνση του οποίου πιέζει την κυβέρνηση η ΕΕ και το ΔΝΤ, καθώς οτιδήποτε προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση για νέα έκδοση ομολόγων δεν μπορεί να πωληθεί στους επενδυτές.
Τρισέ
Η Ευρώπη θα πρέπει να σκεφτεί το ενδεχόμενο να ενισχύσει τον κεντρικό έλεγχο της οικονομικής πολιτικής των κρατών-μελών εάν δεν αποδώσουν οι προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης χρέους, είπε την Πέμπτη ο διοικητής της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet.
Σε τελετή βράβευσής του για την συνεισφορά του στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, ο Trichet παρουσίασε μια σειρά από ιδέες, όπως τη σύσταση ενός υπουργείου Οικονομικών της ΕΕ καθώς και την άσκηση βέτο από τις αρχές της ΕΕ αναφορικά με τις δαπάνες ή άλλες σημαντικές αποφάσεις που αφορούν την πολιτική κρατών-μελών.
"Σε πρώτη φάση, είναι δικαιολογημένο να δοθεί οικονομική βοήθεια στο πλαίσιο ενός ισχυρού προγράμματος προσαρμογής", είπε ο Trichet. "Αλλά αν μια χώρα συνεχίζει να μην φέρνει αποτελέσματα, νομίζω ότι όλοι θα συμφωνούσαν πως το δεύτερο στάδιο πρέπει να είναι διαφορετικό".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr