Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού και πρώην αντιπρόεδρος της ευρωτράπεζας, Λ. Παπαδήμος, επέστρεψε από τη Φρανκφούρτη, όπου είχε επαφές με ανώτερα στελέχη της ΕΚΤ.
Αυτό συμβαίνει την ίδια περίοδο όπου η ΕΚΤ προειδοποιεί ότι ενδέχεται να μην αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα για τη διάθεση ρευστότητας, ακόμα και στο ενδεχόμενο μίας ήπιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, δηλαδή της επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής του χρέους με τη συμφωνία των πιστωτών (reprofiling ή αναδιάταξη).
Κόψε - ράψε το νέο... Μνημόνιο
Στο μεταξύ, «κόψε – ράψε» γίνεται με το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο, με το επιτελείο του υπουργείου οικονομικών να προσπαθεί μέσα σε λίγες μέρες να «συμμαζέψει» όλες τις καθυστερήσεις των τελευταίων μηνών και να πείσει τους Ευρωπαίους ότι η Ελλάδα μένει πιστή σε ότι προβλέπει το Μνημόνιο.
Η ανακοίνωση του προγράμματος θα γίνει με διάγγελμα του πρωθυπουργού, κ. Γιώργου Παπανδρέου την ερχόμενη εβδομάδα, με τους εμπειρογνώμονες της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ να ζητούν επίμονα πλήρη και λεπτομερή περιγραφή για τη διαδικασία εφαρμογής των μέτρων, ενώ έντονη είναι και η κριτική για τον εκτροχιασμό από τους στόχους το πρώτο τετράμηνο του έτους.
Η Τρόικα, πλέον, έχει θέσει θέμα πολιτικής συναίνεσης την οποία και εμμέσως έχει συνδέσει με την εκταμίευση ή μη της πέμπτης δόσης, ενώ με την απογοήτευση της για την πορεία της υλοποίησης του μνημονίου αλλά και του σχεδιασμού για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων να έχει εκδηλωθεί ποικιλοτρόπως, η κυβέρνηση πιθανό να προσπαθήσει να εξασφαλίσει την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου μέ νόμο – πλαίσιο.
Στο υπουργείο Οικονομικών ωστόσο δεν επιβεβαιώνουν τις πιέσεις του κλιμακίου για αναθεώρηση των στόχων, αλλά παραδέχονται την ανάγκη εμπροσθοβαρούς εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου έτσι ώστε να καλυφθούν οι επιπλέον φετινές αποκλίσεις. Έτσι, το κόστος της πρόσθετης προσαρμογής θα διπλασιαστούν στα 6 δισ.ευρώ αντί των 3 δισ.ευρώ που προβλεπόταν αρχικά, καθώς διαφορετικά ο στόχος του ελλείμματος 7,5% του ΑΕΠ το 2011 δε θα επιτευχθεί.
Τα συνολικά μέτρα που θα ληφθούν θα έχουν ως στόχο δημοσιονομική προσαρμογή 26 δςσ. αλλά το πρόγραμμα θα αφορά μάλλον την περίοδο 2011 -2014 αφού στο τέλος της συγκεκριμένης τετραετίας αναμένεται να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3%. Ωστόσο, πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι το ύψος των μέτρων μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο, και δεν αποκλείεται να φτάσει τα 30 δις. ευρώ.
Το πιο δύσκολο βέβαια κεφάλαιο του νέου προγράμματος μετά τις αυξανόμενες πιέσεις των Ευρωπαίων θα είναι αυτό των αποκρατικοποιήσεων αφού ενώ όλοι συμφωνούν για την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων φαίνεται να διαφωνούν με τη μεθοδολογία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Μεσοπρόθεσμο θα περιλαμβάνεται αναλυτική λίστα με τις Δημόσιες Επιχειρήσεις που θα ιδιωτικοποιηθούν, το χρόνο πώλησης, το ποσοστό και το πιθανό τίμημα. Το ίδιο θα ισχύσει και στην περίπτωση των ακινήτων. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι χθες ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist, δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί και στις αγκυλώσεις του δημοσίου και στην έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού που θα βοηθούσε στην επιτάχυνση του προγράμματος.
Ο Υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος χτες στους στόχους και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, έθεσε ως προϋπόθεση για την προώθηση των νέων μέτρων τη στήριξη της ανάπτυξης, ενώ ξεκαθάρισε ότι δε θα υπάρξουν νέες αυξήσεις στο ΦΠΑ. Αντ΄αυτού, επισήμανε ότι θα ενταθεί η προσπάθεια εξορθολογισμού της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου, θα αξιολογηθούν οι «χρήσιμοι» και μη οργανισμοί, θα τεθούν σε νέα βάση οι κοινωνικές δαπάνες, ενώ δεν απέκλεισε και τον εξορθολογισμό των φορολογικών κριτηρίων.
Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα παρουσιαστεί με τη μορφή ενός νόμου - πλαισίου και θα ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία ψήφισης. Εκεί θα αναλυθούν όλα τα μέτρα που θα εξασφαλίζουν την εκταμίευση της 5ης δόσης αλλά και την πιθανότητα μιας επιπλέον βοήθειας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr