Το πρώτο τρίμηνο του 2011 μειώθηκε η παραγωγή στους 18 από τους 24 κλάδους. Σε δεκατρείς μάλιστα από αυτούς, η ποσοστιαία πτώση ήταν διψήφια, φθάνοντας το 10,3% στην ξυλεία, το 12,1% στα ποτά, το 13,6% στον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, το 15,2% στα πετρελαιοειδή, το 15,8% στο δέρμα και την υπόδηση, το 18,7% στην κλωστοϋφαντουργία, το 19,3% στις εκτυπώσεις, το 19,8% στα έπιπλα, το 19,9% στον λοιπό εξοπλισμό μεταφορών, το 21,4% στην επισκευή και την εγκατάσταση μηχανημάτων, το 26,8% στις λοιπές μεταποιητικές δραστηριότητες, το 27,7% στα μη μεταλλικά ορυκτά και το 30,4% σην ένδυση. Στον αντίποδα, μόλις έξι κλάδοι μπόρεσαν να αυξήσουν την παραγωγή τους, σε ποσοστά που έφθασαν το 0,4% στα ηλεκτρονικά, το 1% στα φάρμακα, το 2,5% στα χημικά, το 8,9% στον καπνό, το 13,3% στα βασικά μέταλλα και το 16,2% στα μηχανήματα.
Αυτή, ωστόσο, είναι η μία όψη του νομίσματος. Σε αντίθεση με τους απαισιόδοξους, στο ΙΟΒΕ μοιάζουν να είναι έτοιμοι να στοιχηματίσουν ότι -εκτός απροόπτου φυσικά- η ανάκαμψη του τομέα δεν θα αργήσει πολύ. Κόντρα σε πολλά από τα στοιχεία που συνηγορούν στο αντίθετο, εκτιμούν ότι «ο τομέας της βιομηχανίας παραμένει σε τροχιά ανάκαμψης, καθώς ευνοείται από τις εξαγωγικές επιχειρήσεις του», οι οποίες όντως δείχνουν έτοιμες να επιτύχουν υψηλότερες επιδόσεις, αν και τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την εξέλιξη των ελληνικών εξαγωγών σε αξία κατά τον μήνα Μάρτιο, που αυξήθηκαν μόνο κατά 0,5% αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, έδειξαν ότι ούτε αυτό μπορεί να θεωρείται δεδομένο. Η οριακή αυτή αύξηση ισοδυναμεί άλλωστε με πτώση του όγκου των εξαγωγών, δεδομένου ότι η αύξηση των τιμών των προϊόντων ορισμένων κλάδων ήταν σημαντική. «Η βελτίωση του διεθνούς εμπορίου ευνοεί την επέκταση των βιομηχανικών εξαγωγών», επισημαίνει εκ μέρους του ΙΟΒΕ ο Αγγελος Τσακανίκας.
Η αλήθεια είναι ότι για να ανακοπεί η έντονα πτωτική πορεία και να σταθεροποιηθεί έστω η παραγωγή του ελληνικού μεταποιητικού τομέα, σε συνθήκες εντεινόμενης πτώσης της εγχώριας ζήτησης, «πρέπει να επιτευχθεί πολλαπλάσια αύξηση των βιομηχανικών εξαγωγών, από αυτή που δείχνουν τα διαθέσιμα στοιχεία», εκτιμά άλλος αναλυτής του τομέα που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, αμφισβητώντας το κατά πόσον η αύξηση της αξίας των εξαγωγών τους προηγούμενους μήνες εμπεριέχει ουσιώδη αύξηση και του όγκου των προϊόντων. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, άλλωστε, βεβαιώνουν ότι η εξαγωγική επίδοση της ελληνικής μεταποίησης, δηλαδή με απλά λόγια το μερίδιο της παραγωγής που κατευθύνεται στο εξωτερικό, μόλις που υπερβαίνει το 30%. Έτσι, για να υπερκαλυφθούν οι σημαντικές απώλειες που προκύπτουν από την εγχώρια αγορά, όσο αυτή συνεχίζει να υποχωρεί, απαιτείται αύξηση του εξαγώγιμου όγκου παραγωγής σε υψηλό διψήφιο ποσοστό, κάτι που διευκολύνεται φυσικά από τη συνεχιζόμενη μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, αλλά οπωσδήποτε απαιτεί την πάροδο ικανού χρόνου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr