Οι ελληνικές εξαγωγές το 2010 αυξήθηκαν σε ποσοστό άνω του 10%, ενώ τα στοιχεία για τις το πρώτο δίμηνο του 2011 είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, αφού πολλές επιχειρήσεις βρίσκουν καταφύγιο στις εξαγωγές, με δεδομένη την κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης στην εγχώρια αγορά.
Ωστόσο, παρά τις σημαντικές προοπτικές του κλάδου, οι εξαγωγικές επιχειρήσεις δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους για τα “εμπόδια” που τους θέτουν οι τράπεζες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα των επιχειρήσεων είναι το υψηλό κόστος χρηματοδότησης και τα υψηλά επιτόκια. Τα στοιχεία δείχνουν ότι 17,3% των επιχειρήσεων αντιμετώπισε πρόβλημα λόγω υψηλών επιτοκίων και 7,5% λόγω της αύξησης του spread. Ακόμα, η απροθυμία χρηματοδότησης και η μείωση των ορίων χρηματοδότησης αποτελούν δύο από τα κυριότερα προβλήματα για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, ενώ αρκετές επιχειρήσεις δηλώνουν δυσφορία για την αύξηση του κόστους συναλλαγής με τις τράπεζες. Μάλιστα, μερικές από τις επιχειρήσεις ανέφεραν ότι η συναλλασσόμενη τράπεζα τροποποίησε χωρίς προειδοποίηση τους όρους χρηματοδότησης, ενώ μερικές επιχειρήσεις τονίζουν το πρόβλημα της γραφειοκρατίας και την έλλειψη τεχνογνωσίας για θέματα εξαγωγών από το αρμόδιο τμήμα των τραπεζών.
Ο έτερος κλάδος που ενώ αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες, εμφανίζεται ως πολλά υποσχόμενος και αυτή τη σεζόν είναι ο τουριστικός. Μάλιστα μέσα στην κρίση φαίνεται οι παράγοντες δείχνουν σημάδια συσπείρωσης. Στόχος παράλληλα της κυβέρνησης (διαβάστε αναλυτικά εδώ) είναι να μπει στην αναπτυξιακή διαδικασία ο τουρισμός, και να τονωθούν συγκεκριμένες πτυχές, όπως είναι η τουριστική κατοικία και η απλοποίηση των διαδικασιών στις τουριστικές επενδύσεις. Τα οφέλη από τη διευκόλυνση τουριστικών επενδύσεων μικτού τύπου είναι πολλαπλά, καθώς εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν σημαντικά την απασχόληση και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, καθώς τα ταξίδια σε τουριστική κατοικία αποτελούν τον τέταρτο, κατά σειρά σπουδαιότητας, λόγο για τον οποίο ταξιδεύουν οι Ευρωπαίοι.
Ο τουρισμός, σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο του ΣΕΤΕ, Α. Ανδρέαδη, μπορεί να φθάσει να παράγει άμεσα και έμμεσα περισσότερο από το 20% του ΑΕΠ της χώρας. Μπορεί να φθάσει να απασχολεί έναν στους τέσσερεις εργαζόμενους, κυρίως νέους και μάλιστα στην περιφέρεια.
Παράλληλα, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου η συνεργασία της κυβέρνησης, με τους φορείς και τις δυνάμεις της αγοράς στον τουρισμό, κατάφερε να περιορίσει τα αρνητικά αποτελέσματα της περσινής χρονιάς από την κακή εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, ενώ οι προσδοκίες εφέτος ενισχύονται καθώς τα μηνύματα για την τουριστική ζήτηση από το εξωτερικό είναι αισιόδοξα. Στα πλαίσια αυτά υπήρξε και η συμφωνία του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Γιάννη Διαμαντίδη, με τους εκπροσώπους των ακτοπλοϊκών εταιρειών, ώστε να είναι τουλάχιστον 10% πιο φτηνά τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr