Αμέσως, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχημάτισε δικογραφία για διασπορά ψευδών ειδήσεων και φημών, μέσω του Διαδικτύου. Παράλληλα, ζήτησε μέσω της EUROPOL τη συνεργασία των διωκτικών Αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου, για την πλήρη διελεύκανση της υπόθεσης, αφού το ηλεκτρονικό μήνυμα είχε αποσταλεί σε μεγάλο αριθμό χρηστών του Διαδικτύου και ειδικότερα σε παράγοντες της Χρηματιστηριακής μας Αγοράς.
Η προκαταρκτική έρευνα συνεχίζεται.
Την εντολή για διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στο οποίο γίνεται αναφορά σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το Σαββατοκύριακο του Πάσχα, είχε δώσει η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράϊκου.
Citigroup
Πάντως, δεν αποποιείται των ευθυνών της η Citigroup σχετικά με το ύποπτο e-mail που απεστάλη χθες και κατεδάφισε το Χ.Α. και απογείωσε τα spreads. Η Citigroup είπε ότι η ίδια και οι υπάλληλοί της δεν έχουν κάνει τίποτα μεμπτό, καθώς η Ελλάδα ξεκίνησε έρευνα αναφορικά με τις εικασίες στην αγορά για επικείμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι συνεργάζεται με τις αρχές. "Συνεργαζόμαστε με τις αρχές και δεν θεωρούμε ότι υπήρξε κάποια παράβαση από την Citi ή τους υπαλλήλους της", είπε η Citi σε ανακοίνωση που εστάλη με e-mail. H ιστορία επαναλαμβάνεται και μάλιστα πολύ γρήγορα αφού πριν από ένα μήνα είχε εντοπιστεί ηλεκτρονικό μήνυμα ενός… φαναρτζή από την Κρήτη, οο οποίος έγραφε ότι το τριήμερο της 25ης Μαρτίου η Ελλάδα θα γυρνούσε στη δραχμή…
Την Μ. Τετάρτη το υπουργείο Οικονομικών έθεσε επείγον αίτημα εισαγγελικής έρευνας για διακίνηση φημών που επηρέασαν την πορεία των αγορών, στην Εισαγγελία Αθηνών προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες που σχετίζονται με τη σημερινή κίνηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στην αγορά ελληνικών ομολόγων.
Στην Εισαγγελία διαβιβάστηκε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που προέρχεται από διαπραγματευτές διεθνούς επενδυτικής τράπεζας, στο οποίο γίνεται αναφορά σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το Σαββατοκύριακο του Πάσχα.
Παρόμοιες φημολογίες στερούνται προφανώς κάθε σοβαρότητας και καταντούν γελοίες, έγραφε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο. Και κατέληγε: «Επειδή όμως παρόμοια διακίνηση ψευδών ειδήσεων είναι ικανή να δημιουργήσει ανησυχία στο ευρύτερο κοινό, το Υπουργείο Οικονομικών θα ζητά εφεξής τον εντοπισμό και παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, εξαντλώντας κάθε νόμιμο μέσο».
Ανελέητα σφυροκοπείται η αγορά ομολόγων από πωλητές ελληνικών τίτλων κάτι που έχει οδηγήσει τα spreads και τα CDS΄s σε επίπεδα χώρας υπό χρεοκοπία. Η πίεση που ασκείται ανεξέλεγκτα τις τελευταίες ημέρες μέσα από τον καταιγισμό της σεναριολογίας δίνει άλλοθι και σε κάθε είδους κερδοσκοπικά παιχνίδια που σε τόσο ακραίες συνθήκες εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους επιδεινώνοντας την κατάσταση και δημιουργώντας συνθήκες χάους. Το spread έφτασε την Μ. Πέμπτη στις 1.175 μ.β. Σε καθεστώς ομηρίας βρίσκεται η επενδυτική κοινότητα, καθώς το «σκηνικό» που έχει στηθεί στο Χ.Α. μοιάζει με το αντίστοιχο πέρσι, λίγο πριν την υπογραφή του μνημονίου. Παρά την άνοδο την Μ. Πέμπτη κατά 2,26%, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά τελεί εν αναμονή εξελίξεων, «ευάλωτο» σε μια σειρά από φήμες που συνδέονται με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας, διαπιστώνουν χρηματιστές. Οι επενδυτικές πρωτοβουλίες είναι ιδιαίτερα περιορισμένες, με ένα σημαντικό κομμάτι των θέσεων να έχει μειωθεί στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, μετά την ανακοίνωση από την κυβέρνηση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων. Έλληνες διαχειριστές σε ξένους οίκους εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι δεν γίνεται τίποτα σε κυβερνητικό επίπεδο για να αλλάξει το κλίμα. Όχι απαραίτητα να γίνει κάποια αποκρατικοποίηση. Αλλά να πείσει η κυβέρνηση ότι συγκρούεται με συντεχνίες και συμφέροντα, ούτως ώστε να προχωρήσουν οι αλλαγές στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα. Αυτό και μόνο, σύμφωνα με τους ίδιους, θα ήταν σημαντικό για να περάσει στους ξένους το μήνυμα ότι στην Ελλάδα αρχίζει ν' αλλάζει η νοοτροπία. Η αγορά παραμένει σε καθεστώς μεταβλητότητας και την Μ. Εβδομάδα, καθώς κάθε άλλο παρά ήπιες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι διακυμάνσεις στην "παραδοσιακά ήσυχη" περίοδο πριν και μετά την Μ. Εβδομάδα. Η αδιάκοπη φημολογία και φιλολογία για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μονοπωλεί σχεδόν καθημερινά τις πρώτες γραμμές της οικονομικής ειδησεογραφίας βάζοντας σε δεύτερη μοίρα οποιαδήποτε μίκρο ή μάκρο εξέλιξη. Ακόμα και από μια καλοπροαίρετη προσέγγιση δεν μπορεί να αγνοηθεί η εμμονή κάποιων κύκλων στην διατήρηση και αναμόχλευσης του θέματος όταν έχουν αναλυθεί και εξετασθεί σχεδόν όλα τα πιθανά ενδεχόμενα και οι προεκτάσεις που συνεπάγεται μια τέτοια ενέργεια.
Πέρα από το πόσο κοντά ή μακριά είναι το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης η συντήρηση της συζήτησης επιτείνει την αρνητική ψυχολογία στην αγορά και ειδικά στις τράπεζες, οι οποίες δέχονται και το μεγαλύτερο μέρος των πιέσεων. Είναι ενδεικτικό το γεγονός της υποχώρησης των τιμών των περισσότερων τραπεζών σε χαμηλά 12ετίας με σχετικά υψηλή προσφορά τίτλων που παραπέμπει σε πανικό χωρίς να ενεργοποιούνται κάποια αντανακλαστικά που θα περιόριζαν την δυναμική της πτώσης ή την ένταση της προσφοράς. Η αδυναμία των τραπεζών ήταν ακόμα πιο εμφανής στην συνεδρίαση της Μ. Τετάρτης όπου η αγορά έδειξε να αδιαφορεί για τις ισχυρές ανοδικές τάσεις που εκδηλώθηκαν στο εξωτερικό προκαλώντας σκεπτικισμό για το πώς αυτή η εικόνα φθοράς θα μπορούσε να αντιστραφεί. Όπως και να έχει η αγορά έχει επιβαρυμένη ψυχολογία, ανασφάλειες για μια σειρά θεμάτων που κατά καιρούς έχουν αποδειχθεί αρνητικοί καταλύτες (αυξήσεις κεφαλαίου, υποβαθμίσεις, αποτελέσματα) και μικρή πίστη στο κοντινό μέλλον, κατάσταση που χρειαστεί αρκετό καιρό για να αποφορτίσει τα φοβικά σύνδρομα.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr