Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
- Φοροαπαλλαγές: Τη σύνδεση των φοροαπαλλαγών, των κοινωνικών παροχών και των επιδομάτων με το εισόδημα προωθεί η κυβέρνηση, παράλληλα με την κατάργηση πολλών από αυτών. Οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα ξεπερνούν συνολικά τις 900, έχουν να κάνουν με πολλές κατηγορίες φορολογουμένων, λειτουργούν οριζόντια και βεβαίως ουδόλως σχετίζονται με το ύψος του εισοδήματος. Καλύπτουν δε ένα ευρύτατο φάσμα, ξεκινώντας από εκπτώσεις για δαπάνες τόκων στεγαστικών δανείων, αμοιβές γιατρών και δικηγόρων, ασφάλιστρα ζωής και φθάνουν μέχρι και τις καταναλωτικές δαπάνες. Το συνολικό τους κόστος είναι ιδιαίτερα αλμυρό, καθώς προσεγγίζει τα 5 δισ. ευρώ. Το εισοδηματικό όριο πάνω από το οποίο θα κοπούν οι φοροαπαλλαγές θα οριστεί γύρω από τα 60.000 -70.000 ευρώ, ενώ σε αυτό θα προσμετρώνται και περιουσιακά στοιχεία.
- Επιδόματα: Με ανάλογα εισοδηματικά κριτήρια θα χορηγούνται τα πάσης φύσεως επιδόματα (ανεργίας, προνοιακά, οικογενειακά, ΕΚΑΣ, στεγαστικά δάνεια ΟΕΚ, επιδότηση ενοικίου, προγράμματα κοινωνικού τουρισμού κ.λπ.), με στόχο να χορηγούνται σε εκείνους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Ηδη το υπουργείο Εργασίας έχει ξεκινήσει την απογραφή των επιδομάτων με τη σχετική μελέτη να αναμένεται έως τον Ιούνιο.
Η χορήγηση θα γίνεται µε βάση το ύψος του συνολικού ατομικού αλλά και οικογενειακού εισοδήματος και της περιουσιακής κατάστασης, με το όριο να κυμαίνεται όπως και στις φοροαπαλλαγές περί τις 60.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα από όλες τις πηγές (εργασία, ακίνητα, μερίσματα, κ.ά.) καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία και αν κάποιος υπερβαίνει το προκαθορισμένο όριο θα χάνει το επίδομα. Σημειώνεται ότι σήμερα τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα υπερβαίνουν τα 6 δισ. ευρώ τον χρόνο. Υπάρχουν για παράδειγμα άνθρωποι που έπαιρναν ΕΚΑΣ έχοντας εισόδημα 50.000, 100.000 και σε ακραίες περιπτώσεις 400.000 ευρώ τον χρόνο! Υπάρχουν παράλληλα άνθρωποι που εργάζονται και παίρνουν ταυτόχρονα επίδομα ανεργίας.
- Καταργήσεις φορέων: Μετά τον «Καλλικράτη» στους δήμους και την κατάργηση των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης η κυβέρνηση προωθεί την κατάργηση αστυνομικών τμημάτων, εφοριών, νοσοκομείων, ΑΕΙ και ΤΕΙ. Είναι γεγονός ότι αρκετές μονάδες από τους παραπάνω φορείς δεν εξυπηρετούν τον σκοπό για τον οποίο συστάθηκαν, ενώ ταυτόχρονα είναι σημαντικά ζημιογόνες.
Στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι η διατήρηση ενός νομαρχιακού νοσοκομείου κατά νομό, με παράλληλη διατήρηση των Κέντρων Υγείας και κατάργηση των υπόλοιπων νοσοκομείων του νομού, κατάργηση περισσοτέρων από 100 εφοριών και τελωνείων αλλά και δεκάδων ΤΕΙ. Η τακτοποίηση των φορολογικών υποχρεώσεων θα γίνεται στα πρότυπα των ΚΕΠ, οι έλεγχοι θα καθορίζονται με αντικειμενικά κριτήρια και θα διενεργούνται με φορητούς υπολογιστές μακριά από τις έδρες των επιχειρήσεων.
- Εκπτώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές: Προωθείται η παροχή έκπτωσης στις επιχειρήσεις που προεξοφλούν τις ασφαλιστικές τους εισφορές ή είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Το μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο ενίσχυσης της ρευστότητας, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν αυξημένο πρόβλημα εξαιτίας της ύφεσης. Οσες μάλιστα είναι συνεπείς στην καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών θα απαλλάσσονται από τις αυξήσεις των εισφορών για μία τριετία.
- Νοσήλια ανάλογα με τα περιστατικά: Στην υιοθέτηση των ιατρικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων (τα λεγόμενα DRG's, Diagnosis Related Groups) ανά θεραπευτικές κατηγορίες ποντάρει η κυβέρνηση προκειμένου αφενός να εξορθολογήσει τις τεράστιες υγειονομικές δαπάνες και αφετέρου να δώσει λύση στα χρέη των νοσοκομείων προς τις επιχειρήσεις. Ηδη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει καταθέσει προς το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) πρόταση που περιλαμβάνει 700 θεραπευτικές κατηγορίες για κοστολόγηση, οι οποίες θα αφορούν την παροχή υπηρεσιών υγείας και τις πληρωμές των ασφαλιστικών ταμείων προς τα νοσοκομεία.
- Αδειες άνευ αποδοχών στο Δημόσιο και μερική απασχόληση: Στη δυνατότητα να δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι άδειες άνευ αποδοχών και παράλληλα να μπορούν να απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα κατατείνει η κυβέρνηση. Ενα μάλιστα από τα σενάρια θέλει εάν ο αριθμός των υπαλλήλων που βγαίνουν ετησίως στη σύνταξη δεν είναι αντίστοιχος µε τον στόχο, τότε να δίνονται κίνητρα στους δημοσίους υπαλλήλους να αποχωρούν προσωρινά από τη θέση τους έχοντας ωστόσο διασφαλισμένη τη δυνατότητα επιστροφής τους.