Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σήμερα στην Ουάσιγκτον αν όντως προτείνει στην Ελλάδα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, ο Σόιμπλε είπε ότι «τα συμπεράσματα της συνέντευξης κατά κάποιον τρόπο διαστρεβλώθηκαν». Δεν έκρινε σκόπιμο να τα επαναδιατυπώσει σωστά.
Σύμφωνα με τον υπουργό, τα αγγλοσαξωνικά μέσα ενημέρωσης ευθύνονται για τον πανικό που προκλήθηκε σχετικά με τη στάση της Γερμανίας στην κρίση χρέους της Ελλάδας. Επανέλαβε δε, ότι η συμφωνία του 2010 μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ελλάδας απαιτεί να εξετάζεται η βιωσιμότητα της χρεωστικής θέσης της Ελλάδας κάθε τρεις μήνες και ότι η επόμενη αξιολόγηση είναι τον Ιούνιο. Ωστόσο ο Schaeuble αρνήθηκε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα αν η γερμανική κυβέρνηση θα ζητήσει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Οι δηλώσεις του Γερμανού Υπ. Οικ. πραγματοποιήθηκαν πριν τη συνάντηση αξιωματούχων των χωρών-μελών του G20.
Παράλληλα, κινδύνους στην αποπληρωμή των ελληνικών δανείων παρατηρεί ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Klaus Regling. Ο ίδιος ωστόσο δεν βρίσκει λόγο ταχείας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. "Οι αγορές είναι πεπεισμένες πως η Ελλάδα κάποια στιγμή δεν θα είναι σε θέση να χειριστεί το χρέος της", αλλά, "γνωρίζουμε επίσης πως οι αγορές μπορεί να κάνουν λάθος ή να παρουσιάζουν έντονη μεταβλητότητα", δήλωσε ο Regling στη γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung. Η αναδιάρθρωση μπορεί να χρειαστεί να γίνει αργότερα, γεγονός που εξαρτάται από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων αλλά και την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, συμπλήρωσε. Πάντως, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο Regling απέκλεισε τη συμμετοχή του EFSF, λέγοντας πως ο μηχανισμός δεν μπορεί να αγοράσει κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.
Από την πλευρά του, απορρίπτει τα σενάρια αναδιάρθωσης της Ελλάδας σε συνέντευξη του ο John Lipsky, πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, την οποία φιλοξενεί η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Ο John Lipsky απορρίπτει τα σενάρια για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και δηλώνει ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο για επιπλέον βοήθεια.
«Έχουμε ένα πρόγραμμα που τρέχει, που δε στηρίζεται σε αναδιάρθρωση. Για να επιτύχει η Ελλάδα και πάλι ανάπτυξη και να αποφύγει τις διάφορες επιπλοκές, απαιτούνται για το δικό της συμφέρον δύσκολες προσαρμογές».
Παράλληλα, σε ερώτηση του δημοσιογράφου, κατά πόσον στο τέλος του προγράμματος προσαρμογής το 2013, θα ακολουθήσει ένα δεύτερο πρόγραμμα, ο κ. Lipsky απάντησε ότι αυτό είναι πάντα πιθανό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr