Σύμφωνα με τον κ. Γραμματίδη, οι επιπτώσεις των μέτρων της κυβέρνησης στους πολίτες και στις επιχειρήσεις είναι εξόχως επιβαρυντικές και οδήγησαν την πραγματική οικονομία σε βαθειά ύφεση.
Ο κ. Γραμματίδης συνέχισε την ομιλία του αναφέροντας ότι ''η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη στον χειρισμό της, μια σύνθετη άσκηση δράσης και ισορροπιών, ένα σταυρόλεξο για σοβαρούς λύτες'' και υπενθύμισε τις προτάσεις του επιμελητηρίου για μια σύγχρονη Ελλάδα το 2020. Σχετικά με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση σημείωσε ότι αυτό θα πρέπει να είναι καθολικό και όχι ένα πρόγραμμα μερικών αποκρατικοποιήσεων. Πρόσθεσε ότι απαιτείται πολιτικό θάρρος και αποφασιστικότητα, σύγκρουση με κατεστημένα συμφέροντα και με κατεστημένες νοοτροπίες.
''Ιδιαίτερα για το κυβερνόν κόμμα απαιτείται σύγκρουση με τον εαυτό του, σύγκρουση δηλαδή με κάποιους από τους απερίγραπτους εκπροσώπους κάποιων συντεχνιών αμφίβολης ήδη νομιμοποίησης και πρακτικών αλλά περισσής αυθάδειας και είμαι σίγουρος ότι δεν λείπουν από την πολιτική ηγεσία τής χώρας, ανεξάρτητα από κομματική τοποθέτηση, οι καλές προθέσεις. Πιστεύω ότι λείπει η πεποίθηση ότι το πολιτικό κόστος είναι στην ουσία σήμερα πια ανύπαρκτο. Η κοινωνία μας είναι έτοιμη να δεχθεί την όποια ριζική αλλαγή αρκεί να ακούει την αλήθεια κι αρκεί να ενημερωθεί συγκεκριμένα για το πού και το πώς πάει η χώρα'' κατέληξε ο κ. Γραμματίδης.
Ως κύρια αντικίνητρα, σημείωσε το βέτο που διατηρεί (στην ουσία) ο δημόσιος τομέας σε ζητήματα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας καθώς και τους ρυθμιστικούς περιορισμούς που εμποδίζουν, όπως είπε, όχι μόνο τον ανταγωνισμό αλλά και την εκμετάλλευση των δυναμικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας.
Την κρίση που βιώνουμε σήμερα την χαρακτήρισε ως κρίση δημόσιου χρέους, μετά από μια δεκαπενταετή περίοδο ταχείας ανάπτυξης, πολύ ταχύτερης από αυτήν της Ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια της οποίας το μέσο βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων σχεδόν έφθασε, το 2008, αυτό της Ευρωζώνης (πλησίασε το 90%). Όμως, η τρέχουσα κρίση του δημόσιου χρέους, όπως ανέφερε, αναμένεται να μειώσει το μέσο βιοτικό επίπεδο κατά 10% περίπου σωρευτικά, τα έτη 2009, 2010 και 2011.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr