Άγνωστο παραμένει το πότε θα μπορέσει τελικά η Ελλάδα να βγει στις αγορές, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Financial Times, στην οποία υπογραμμίζει παράλληλα ότι η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο για να πείσει τους επενδυτές για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, το οποίο, όπως λέει, «αποδείχθηκε μεγαλύτερης διάρκειας και δυσκολότερο». Ταυτόχρονα, για άλλη μία φορά αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης.
Ειδικότερα, o κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το χρονοδιάγραμμα θα είναι πιο ξεκάθαρο όταν η ΕΕ και το ΔΝΤ συμφωνήσουν με την Πορτογαλία για το πρόγραμμα διάσωσής της. «Δεν μπορεί να υπάρξει ετυμηγορία πριν το καλοκαίρι και πριν η Πορτογαλία κλείσει την συμφωνία».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο για να πείσει τους διεθνείς επενδυτές για το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, το οποίο όπως είπε «αποδείχθηκε μεγαλύτερης διάρκειας και δυσκολότερο».
«Ναι, χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο. Δεν υπάρχει αμφιβολία περί αυτού ... Αλλά περισσότερο χρόνο, όχι με όρους ενός νέου προγράμματος αλλά χρόνο για να πείσουμε».
Σημειώνεται πως η Γερμανία αναγνώρισε για πρώτη φορά χθες ότι η Ελλάδα ίσως χρειαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, ωστόσο, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι κατά της αναδιάρθρωσης.
«H θέση μας είναι ότι προχωράμε με το πρόγραμμα ... Αυτό κάνουμε και αποκλείουμε την αναδιάρθρωση».
Διάψευση Παπακωνσταντίνου- Στήριξη από Στρως Καν
Στη συνέχεια, ο κ. Παπακωνσταντίνου με διευκρινιστική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών διαψεύδει τα περί αδυναμίας της Ελλάδας να βγει στις αγορές. "H πρόβλεψη στην οποία φέρεται να προέβη ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στους Financial Times, σύμφωνα με την οποία ίσως δεν βγει η χώρα στις αγορές, δεν ήταν φράση του υπουργού αλλά κρίση και συμπέρασμα των δημοσιογράφων", διευκρινίζει το γραφείο τύπου του υπουργού.
Οπως τονίζεται στη διευκρινιστική ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου στη συνέντευξη προς τους δημοσιογράφους των Financial Times, για μία ακόμα φορά, μίλησε για την πρόθεση να βγει η χώρα στις αγορές το συντομότερο δυνατό, ακόμα και στο τέλος του 2011, ενώ δήλωσε ότι η χώρα παραμένει ασφαλής ακόμα κι αν δεν τα βγούμε στις αγορές τότε, καθώς υπάρχει η δυνατότητα αγοράς ομολόγων από την πρωτογενή αγορά, μέσα από τον μηχανισμό που δημιουργήθηκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.
Παράλληλα και ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Ντομινίκ Στρος Καν εξέφρασε την εκτίμησή του ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει, αλλά η προσαρμογή της θα είναι επώδυνη. Επίσης, άφησε αιχμές σχετικά με το θέμα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, δηλώνοντας ότι οι πλουσιότεροι συνεχίζουν να μην καταβάλλουν φόρους στα επίπεδα που θα έπρεπε.
Σχετικά με την στάση της Γερμανίας, ως προς την αναδιάθρωση χρέους, υψηλόβαθμο στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης τόνισε πως οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schaeuble σε εφημερίδα δεν σηματοδοτούν την αλλαγή της θέσης της χώρας του σχετικά με πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας.
"Ο υπουργός απλώς περιέγραψε τη θέση της Γερμανίας που παραμένει αμετάβλητη", είπε ο αξιωματούχος στο Reuters.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble είπε αργά την Τετάρτη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει "επιπρόσθετα μέτρα" για να αντιμετωπίσει το υπέρογκο χρέος της, εάν η έκθεση της ΕΚΤ και της Κομισιόν τον Ιούνιο δείξει ότι δεν είναι βιώσιμο.
Paramo: "Η λιτότητα είναι το κλειδί για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές"
Μόνο με απόλυτη εναρμόνιση στο πρόγραμμα λιτότητας, θα καταφέρει η Ελλάδα να βγει στις αγορές, τονίζει ο Manuel Gonzales-Paramo, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «θα πρέπει να επιτρέψει στις ελληνικές αρχές να ξεκινήσουν το πρόγραμμα εκδόσεων τίτλων στην αγορά» δήλωσε ο κ. Gonzales – Paramo και συμπλήρωσε: «H εφαρμογή του προγράμματος είναι το κλειδί για της επιστροφή της χώρας στις αγορές» εκτιμώντας παράλληλα, ότι μέχρι τώρα η εκτίμηση για την πρόοδο της Ελλάδας στην εφαρμογή του προγράμματος είναι θετική.
Smaghi
Παρά τις συνεχείς κατηγορηματικές διαψεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι η η αναδιάθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι αναγακαία για τη χώρα, ο Lorenzo Bini Smaghi, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κάνει τη διαφορά και τάσσεται κατά της ελληνικής αναδιάρθρωσης, τονίζοντας ότι κατι τέτοιο θα σημάνει την καταστροφή για την Ελλάδα.
Ειδικότερα, σε συνέντευξη του στην ιταλική Il Sole ο Smaghi τονίζει ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, τότε θα μιλάμε για καταστροφή, καθώς η παραπάνω κίνηση θα συντρίψει τις τράπεζες και την οικονομία της χώρας.
«Σύμφωνα με τη ανάλυσή μας, αναδιάρθρωση χρεών θα οδηγήσει σε πτώχευση μεγάλο τμήμα του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας» δήλωσε ο Bini Smaghiκαι συμπλήρωσε «η ελληνική οικονομία θα γονατίσει με καταστροφικά αποτελέσματα στην κοινωνική συνοχή και την διατήρηση της δημοκρατίας σε αυτή την χώρα»
«Τέλος, είναι θέμα της Ελλάδας να αποφασίσει τον δρόμο που θα προχωρήσει, δεδομένου ότι θα υποφέρει τις χειρότερες επιπτώσεις. Και οι άλλες χώρες όμως, θα πρέπει να μην την ωθούν προς την καταστροφή».
ΔημοσκόπησηΗ Ελλάδα είναι πιθανό να επιδιώξει την αναδιάρθρωση του χρέους της τα επόμενα χρόνια καθώς δυσκολεύεται να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. Σύμφωνα με την ενδιάμεση εκτίμηση 21 αναλυτών που συμμετείχαν σε γκάλοπ την περασμένη εβδομάδα, υπάρχουν 60% πιθανότητες η Αθήνα να επιδιώξει την αναδιάρθρωση του χρέους της. Οι εκτιμήσεις κυμαίνονταν μεταξύ 30% έως 90%. "Η Ελλάδα έχει σοβαρά προβλήματα ανταγωνιστικότητας και το χρέος της είναι το υψηλότερο, άρα εάν θέλουν να βγουν από αυτό, η διαδικασία θα είναι μακρά και δύσκολη και είναι αμφίβολο εάν θα τα καταφέρουν", είπε ο Gebhard Stadler στη BayernLB. Οι αναλυτές που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση κλήθηκαν να απαντήσουν ποιες είναι οι πιθανότητες αναδιάρθρωσης χρέους τα επόμενα χρόνια.
Tα σενάρια καταστροφής
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αγγίζουν (και πάλι) επίπεδα ρεκόρ, παρά τις διαψεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας. Είναι ξεκάθαρο. Οι αγορές πλέον αποτιμούν μία εξαιρετικά υψηλή πιθανότητα να υπάρξει σύντομα το περίφημο greek restructuring και σύμφωνα με τους traders, εάν η αυξημένη τρέχουσα συχνότητα των ειδήσεων και των τίτλων στα διεθνή ΜΜΕ γύρω από το ελληνικό haircut, κερδίσει κι άλλο momentum, τότε θα ανανεώσει τις πίεσεις και στην υπόλοιπη περιφέρεια και θα γονατίσει περισσότερο από ποτε, τα κρατικά τους ομόλογα.
Οπως πολύ χαρακτηριστικά σχολίασε ένας trader στο Λονδίνο «νομίζω πλέον - και αυτή ή άποψη κυριαρχεί και στην αγορά - ότι το κούρεμαα των ελληνικών ομολόγων θα γίνει πιο σύντομα και από το επόμενο κούρεμα των μαλλιών μου!».
Σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της UniCredit, Elia Lattuga, η αγορά αποτιμά πλήρως ένα haircut της τάξης του 30% στα ελληνικά ομόλογα και δίνει και 80-85% πιθανότητες να είναι υψηλότερο, δηλαδή 50%.
Οπως τονίζει ο Lattuga, όλο και περισσότεροι μιλούν πλέον για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η οποία θα χτυπήσει την αγορά και την οικονομία της Ελλάδας, αγνοούν όμως το γεγονός του ότι κάτι τέτοιο δεν θα αφήσει αλώβητες και τις άλλες προβληματικές χώρες, και αυτό πλέον παίρνει τη μορφή μίας τεράστιας πρόκλησης για τις πολιτικές αποφάσεις.
Οπως υπογραμμίζει και ο Peter Schaffrik, επικεφαλής της στρατηγικής της ευρωπαϊκής αγοράς σταθερού εισοδήματος της RBC Capital Markets, o κόσμος είναι πλέον εξαιρετικά αρνητικός για την Ελάδα και υπάρχει τεράστιος σκεπτικισμός στην αγορα. Οπως λέει χαρακτηριστικά, κανείς δεν πιστεύει την επίσημη γραμμή. Κανείς δεν πιστεύει πια το ότι η Ελλάδα δεν θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση και το ότι - όπως δήλωσε και ο υπούργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου - η ελληνική κυβέρνηση θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη και θα εξαλείψουν την ανάγκη για αναδιάρθρωση. Οπως τονίζει ο Schaffrik, η Ελλάδα είναι μία πολύ διαφορετική ιστορία από ότι είναι η Πορτογαλίαι και η Ιρλανδία, και είναι στη χειρότερη θέση όλων. Η Ιρλανδία, όπως προσθέτει, είναι για πολλούς λόγους το πιο θετικό story, και η Πορτογαλία βρίσκεται κάπου στη μέση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr