"Παρά το γεγονός ότι το ESM... αποτελεί μακροπρόθεσμα βάση για την αποτελεσματική επίλυση μελλοντικών κρίσεων χρέους, βραχυπρόθεσμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κρατικής χρεωκοπίας", ανέφερε η Fitch σε ανακοίνωση. Πρόσθεσε ότι μόνο η οικονομική ανάκαμψη και η δημοσιονομική εξυγίανση θα διασφαλίσουν την φερεγγυότητα των χωρών αυτών. "Όσο αμφισβητείται η φερεγγυότητα των χωρών της ευρωπεριφέρειας, η εισαγωγή του ESM από τον Ιούλιο του 2013 ως προτιμώμενου πιστωτή... εν δυνάμει επιτείνει τις ανησυχίες για αναδιάρθρωση κρατικών χρεών", είπε ο οίκος. "Επομένως, η σύνοδος κορυφής δεν βελτίωσε τις προοπτικές των κρατών της ευρωπεριφέρειας να διασφαλίσουν χρηματοδότηση από τις αγορές σε ευνοϊκούς όρους. Αυτό ασκεί πίεση στην αξιολόγηση της Ελλάδας, βραχυ-μεσοπρόθεσμα".
Η Standard & Poor's υποβάθμισε την Τρίτη την Ελλάδα και την Πορτογαλία, λέγοντας ότι υπό τους όρους του ESM, οι δημόσιοι δανειστές θα έχουν προτεραιότητα στην αποπληρωμή, εκθέτοντας τους ιδιώτες ομολογιούχους σε κίνδυνο αναδιάρθρωσης.
Kύπρος
Η Standard & Poor's υποβάθμισε την Τετάρτη την αξιολόγησή της για την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου σε 'A-' από 'Α', επικαλούμενη την σημαντική έκθεση του κυπριακού χρηματοοικονομικού τομέα στην Ελλάδα.
Ο ξένος οίκος είπε ότι η αυξημένη πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους επιτείνει τον κίνδυνο ένα σημαντικό μέρος των υποχρεώσεων του κυπριακού χρηματοοικονομικού κλάδου να επιβαρύνει τον κυπριακό κρατικό προϋπολογισμό.
Ο οίκος προειδοποίησε με νέα υποβάθμιση της Κύπρου, αν επιδεινωθούν περαιτέρω οι πιστωτικές συνθήκες στην Ελλάδα ή η ίδια η βάση χρηματοδότησης της Κύπρου.
Όλοι εναντίον των οίκων
Στη "σέντρα" βγάζουν τους οίκους αξιολόγησης, μετά την την υποβάθμιση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας από την S&P, τόσο η Κομισιόν, όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Θυμίζουμε, ότι την Τρίτη, μετά την ανακοίνωση της υποβάθμισης της Ελλάδας, έντονη επίθεση στους οίκους αξιολόγησης εξαπέλυσε και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.
Αιχμές εξαπολύει η Κομισιόν κατά των διεθνών οίων αξιολόγησης, μία μέρα ύστερα από την υποβάθμιση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, εκφράζοντας τις αμφιβολίες της σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας τους.
"Η Κομισιόν εκφράζει τις αμφιβολίες της και διατηρεί κριτική στάση όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης", τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως μετέδωσε το Reuters. Αναφορικά με την Ελλάδα, τόνισε ότι υλοποιεί το πρόγραμμα προσαρμογής, οπότε "όλα βαίνουν καλώς".
Παράλληλα, την κινητοποίηση των οικονομολόγων του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου προκάλεσε η ενέργεια της S&P...
Την ώρα που τα δύο υπερχρεωμένα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης βρίσκονταν σε κατάσταση “εκτάκτου ανάγκης” εξαιτίας της υποβάθμισης τους από το εν λόγω οίκο, οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ συνέταξαν μία μελέτη, με σκοπό να ασκήσουν ισχυρή πίεση προς τους πολιτικούς, προκειμένου να ενεργοποιηθούν και να πάρουν την κατάσταση της “εμμονής” αυτής των οίκων στα χέρια τους!
Αυτό αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloοmberg, σύμφωνα με το οποίο στη μελέτη του ΔΝΤ τονίζεται ότι η επίδραση των υποβαθμίσεων και από τους τρεις οίκους, S&P, Moodys και Fitch έχει “συστημικό” χαρακτήρα, καθώς επηρεάζονται άμεσα και έντονα και οι υπόλοιπες χώρες της ευρωπαικής περιοχής, πόσο μάλλον εκείνες που βρίσκονται υπό την ίδια δυσχερή οικονομική κατάσταση. Όπως επισημαίνεται, παρόλο που οι υποβαθμίσεις αφορούν μόνο δύο από τα κράτη – μέλη της περιφέρειας, ωστόσο αυτό δεν παύει να έχει σοβαρότατο αντίκτυπο και στην υπόλοιπη περιοχή.
Η κρίση χρέους της Ευρώπης «έχει υπάρξει το θέατρο υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας χωρών, διεύρυνσης των spreads ομολόγων και CDS και πιέσεων στις χρηματιστηριακές αγορές», αναφέρουν στην μελέτη τους οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ Rabah Arezki και Amadou S.R. Sy, ενώ παράλληλα απευθύνουν έκκληση προς τους πολιτικούς να ξεκινήσουν τις σχετικές προετοιμασίες αντιμετώπισης του “παιχνιδιού” των κερδοσκόπων, το οποίο θα “κατακεραυνώσει” εξίσου τον τραπεζικό, ασφαλιστικό και μη-χρηματοοικονομικό τομέα.
Σημειώνεται, ότι τα “χαστούκια” της S&P έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από τα αντίστοιχα των Moodys και Fitch, όπως αναφέρεται στη μελέτη.
Παπανδρέου: "Δε μας υποβαθμίζουν εξαιτίας όσων κάνει η Ελλάδα"
Μετά την υποβάθμιση έντονη ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, ο οποίος ανέφερε ότι η υποβάθμιση αυτή δε δικαιολογείται μετά από αυτά που έχει επιτύχει η Ελλάδα.
"Δεν μας υποβαθμίζουν εξαιτίας όσων κάνει η Ελλάδα", δήλωσε ο πρωθυπουργός, όταν κλήθηκε να σχολίασε την κίνηση της S&P κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου σε εκδήλωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.
"Η όλη προσπάθεια και όλο το πρόγραμμα και ο προγραμματισμός της Ελλάδας...είναι να βγει το νωρίτερο στις αγορές", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Υπ.Οικ.
Στο μεταξύ σε ανακοίνωσή του χθες το υπουργείο Οικονομικών, σχολιάζοντας την υποβάθμιση της Ελλάδας από την S&P ανέφερε ότι, "η σημερινή (σ.σ. χθες) υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελληνικής Δημοκρατίας από BB+ σε BB- από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s βασίζεται σε μια λανθασμένη αξιολόγηση των πρόσφατων αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου. Δεν αντανακλά την προσπάθεια αλλά και την επιτυχία μέχρι σήμερα στην υλοποίηση του Ελληνικού προγράμματος οικονομικής πολιτικής ούτε τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας.
Ο οίκος S&P’s αποδίδει την υποβάθμιση αυτή στις ανακοινώσεις της Συνόδου της 25ης Μαρτίου για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ): (α) την πιθανή επιβολή αναδιάρθρωσης του χρέους ως προαπαιτούμενο για δανεισμό από τον ΕΜΣ και (β) την θεσμοθέτηση της προτεραιότητας της αποπληρωμής των δανειακών κεφαλαίων προς τον ΕΜΣ έναντι των υπολοίπων πιστωτών.
Το σκεπτικό για την υποβάθμιση της Ελλάδας είναι ότι η χώρα δεν θα είναι σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τα μέσα του 2013 μέσω δανεισμού στις ιδιωτικές αγορές κεφαλαίων, όταν το σημερινό πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης ολοκληρώνεται, και θα χρειαστεί η Ελλάδα να δανειστεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Αυτή είναι μια λανθασμένη εκτίμηση για μια σειρά από λόγους.
Πρώτον, με βάση το πρόγραμμα στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, η Ελλάδα θα επανέλθει στις ιδιωτικές αγορές από το 2012. Άλλωστε, οι πρόσφατες αξιολογήσεις από την Τρόικα επιβεβαιώνουν ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται όπως έχει σχεδιαστεί και φέρνει αποτελέσματα. Δεύτερον, η S&P’s αγνοεί περιέργως τις υπόλοιπες κρίσιμες αποφάσεις που επιβεβαιώθηκαν στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, οι οποίες μειώνουν περαιτέρω την πιθανότητα ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να έχει πρόσβαση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Συγκεκριμένα, τα μέλη της Ευρωζώνης συμφώνησαν να διπλασιάσουν την περίοδο αποπληρωμής του δανείου έως 7 έτη και να περικόψουν το επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης, μειώνοντας τις αποπληρωμές της Ελλάδας.
Επιπλέον, η S&P’s αγνοεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τον όποιο κίνδυνο δημοσιονομικών αποκλίσεων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας μιας συνολικής και φιλόδοξης μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής για την περίοδο 2012-2015, η οποία θα φέρει το έλλειμμα κοντά στο 1% του ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα έχει επίσης δεσμευτεί να ολοκληρώσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου με στόχο την εξοικονόμηση 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, με τα έσοδα να χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της.
Συνοπτικά, η υποβάθμιση από την S&P’s βασίζεται σε μια μονομερή εκτίμηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και των δημοσιονομικών κινδύνων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, χωρίς να δίνει την δέουσα βαρύτητα στις δράσεις που παίρνει η Ελληνική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει αυτούς τους κινδύνους και τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr