Εικόνα κατάρρευσης στην αγορά- Αύξηση 30% των “λουκέτων”
Αντιμέτωπο με τη «διαρκή» μείωση του τζίρου, τη συρρίκνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, καθώς και την αποχώρηση χιλιάδων Μμε εμπόρων από το επάγγελμα βρίσκεται το εμπόριο. Όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), οι εργοδότες στο εμπόριο μειώθηκαν το Δεκέμβριο 2010 σε 87.000, καταγράφοντας μία μείωση της τάξεως του 11%, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι σε 200.000 εμφανίζοντας μια μείωση που προσεγγίζει το 4%. Συγχρόνως, συνεχίζει η ΕΣΕΕ, η δαμόκλειος σπάθη για λήψη νέων μέτρων απονευρώνει τις όποιες ελπίδες ανάκαμψης, αφού 6 στα 10 νοικοκυριά δηλώνουν ότι δεν τους περισσεύουν χρήματα και 4 στα 10 φοβούνται να καταναλώσουν.
Οι Δείκτες Κύκλου και Όγκου Εργασιών στο λιανικό εμπόριο επιβεβαιώνουν τη δυσπραγία, τη χαμηλή κατανάλωση, την ανύπαρκτη ρευστότητα και τα χιλιάδες λουκέτα, τα οποία τους τελευταίους μήνες αυξήθηκαν κατά 30%.
Η κατάσταση στην αγορά και ιδιαίτερα στον τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων ήταν τον τελευταίο χρόνο ιδιαίτερα προβληματική. Παρόλα αυτά, αυτή η πτωτική τάση δεν αποτελεί καινούργια εξέλιξη, αφού η καθοδική πορεία του τζίρου των επιχειρήσεων και του όγκου των πωλήσεων έχει παγιωθεί. Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών το Δεκέμβριο του 2010 σε σύγκριση με το 2009 -χωρίς καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων- είχε μείωση κατά 17,1%, ενώ ο δείκτης του όγκου πωλήσεων παρουσίασε μείωση κατά 19,9%.
Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις από δεδομένα του ΙΝ.ΕΜ.Υ της ΕΣΕΕ, ο συνολικός τζίρος των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου εκτός των καυσίμων το 2010, έφτασε περίπου τα 51 δις ευρώ, ενώ το 2008 έφτανε τα 57 δις ευρώ. Ο συνολικός τζίρος συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων από 65,9 δις, υπολογίζεται ότι το 2010 κυμάνθηκε στα 58,5 δις, δηλαδή έχει υποστεί μία μείωση περίπου 7,5 δις. Επιβεβαιώνεται, μάλιστα, ότι ο Έλληνας καταναλωτής, παρά το γεγονός ότι περιόρισε κατά πολύ τις μετακινήσεις του και μείωσε την κατανάλωση καυσίμων κατά 10% μέσα σ’ ένα χρόνο, εντούτοις ελέω Ε.Φ.Κ πλήρωσε 25% περισσότερα.
Αναλυτικότερα, οι κατηγορίες καταστημάτων, οι οποίες κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μείωση του κύκλου και του όγκου εργασιών το 2010, ήταν οι ακόλουθες:
α) «πολυκαταστήματα», -16,4% σε κύκλο εργασιών και -18% σε όγκο,
β) «έπιπλα, ηλεκτρικά είδη, οικιακός εξοπλισμός», -34,5% και -34,6%,
γ) «ένδυση - υπόδηση», -21,9% και -23,6%,
δ) «βιβλία-χαρτικά», -14,3% και -16,7%,
ε) «φαρμακευτικά- καλλυντικά», -12,3% και -9,5%,
στ) «μεγάλα καταστήματα τροφίμων», -9,9% και -14,4%
ζ) «τρόφιμα-ποτά-καπνός», -15,1 και -20,0%,
η) «καταστήματα καυσίμων-λιπαντικών», +13,6% και -20,7%,
θ) «πωλήσεις εκτός καταστημάτων», -25%.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης αξιολογώντας την επισκόπηση των απολογιστικών στοιχείων του εμπορίου για το 2010 σχολίασε:
«Εξετάζοντας τα στοιχεία και τους δείκτες της πορείας της αγοράς τον τελευταίο χρόνο μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι δεν είναι μόνο η κατάρρευση της κατανάλωσης που έδωσε τη χαριστική βολή στο εμπόριο, αλλά δεν μπορούμε να μην παραδεχθούμε ότι όσο βουλιάζουν οι πωλήσεις, η ασφυξία στην αγορά θα γίνεται εντονότερη.
Η αλήθεια των αριθμών για τους εμπόρους είναι σκληρή και τα «διαρκή» αρνητικά πρόσημα δείχνουν ότι ακόμα δεν «πιάσαμε πάτο». Πρέπει, επιτέλους, να αντιμετωπίσουμε τα δεδομένα στο ελληνικό εμπόριο με σοβαρότητα και προσοχή και όχι επιπόλαια και καθησυχαστικά. Έχουμε την αίσθηση ότι κάποιοι μας θέλουν λιγότερους, κάποιοι τους βοηθούν σε αυτήν την επιδίωξη και κάποιοι δεν κάνουν τίποτα».
EBEA: Απαισίδοξοι 8 στους 10 Έλληνες για την πορεία της οικονομίας
Έντονη απαισιοδοξία και δυσαρέσκεια εκφράζει η πλειοψηφία των Ελλήνων για την εικόνα της οικονομίας της χώρας μας. Όπως προκύπτει από ειδική μελέτη, που διεξήχθη για λογαριασμό του ΕΒΕΑ, οκτώ στα δέκα άτομα δηλώνουν απαισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας, ενώ 6 στους 10 πολίτες, αξιολογούν αρνητικά την προσφυγή της χώρας μας στο Μηχανισμό Στήριξης, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη για λογαριασμό του ΕΒΕΑ.
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών καθιερώνει από το τρέχον έτος τη διενέργεια έρευνας με τον τίτλο «Οικονομικό Βαρόμετρο», η οποία θα διενεργείται ανά δίμηνο με στόχο την διεξαγωγή διαχρονικών συμπερασμάτων για την πορεία της εθνικής οικονομίας και τις απόψεις των πολιτών για μείζονα ζητήματα που απασχολούν το κοινωνικό σύνολο.
Η έρευνα θα διενεργείται κατ’ εντολή του ΕΒΕΑ από την εταιρία Alco, με βάση τους κώδικες δεοντολογίας της ESOMAR και επαγγελματικής πρακτικής του ΣΕΔΕΑ, ενώ η επεξεργασία των στοιχείων πραγματοποιείται από το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΕΒΕΑ.
Η έρευνα που αφορά το πρώτο δίμηνο του έτους διεξήχθη το διάστημα 22-28 Φεβρουαρίου 2011 σε δείγμα 1000 ατόμων σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Δίνοντας στη δημοσιότητα την έρευνα, πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος δήλωσε: «Δυστυχώς, οι αποτυπώσεις της έρευνας, η οποία κυρίως διαπραγματεύεται τα αποτελέσματα της πολιτικής του Μνημονίου, δικαιώνει το ΕΒΕΑ για τις θέσεις που έλαβε εξ’ αρχής για το μείζον ζήτημα της προσφυγής της χώρας μας στο Μηχανισμό Στήριξης.
Τα αποτελέσματα της έρευνας οδηγούν όχι σε δείκτη αισιοδοξίας, αλλά σε δείκτη απαισιοδοξίας, καθώς 8 στους 10 ερωτηθέντες δηλώνουν απαισιόδοξοι, τόσο συνολικά για την πορεία της οικονομίας, όσο και σε σχέση με την προσωπική οικονομική τους κατάσταση. Το γεγονός αποκτά πρόσθετη σημασία – με δεδομένη τη γενικά αισιόδοξη φύση του Έλληνα – και επιδρά καταλυτικά στη διαμόρφωση αρνητικού κλίματος, τόσο στην κατανάλωση, όσο και στην αγορά γενικότερα.
Σε ότι αφορά το Μνημόνιο, περισσότεροι από 6 στους 10 πολίτες, αξιολογούν αρνητικά την προσφυγή της χώρας μας στο Μηχανισμό Στήριξης και δε συμφωνούν με την εφαρμογή χωρίς παρεκκλίσεις των όρων του επικαιροποιημένου Μνημονίου. Πρόκειται για συνέπεια του συνδυασμού έλλειψης προσδοκίας από μία πολιτική που δεν πιστεύουν ότι αποδίδει, και δυσαρέσκειας για το περιεχόμενο της πολιτικής αυτής, τόσο συνολικά όσο και σε σχέση με τους ίδιους και την οικογένειά τους».
Ανεργία
Την ίδια ώρα, τους 689.558 έφτασαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ τον Ιανουάριο, ενώ οι απόψεις για το συνολικό αριθμό ανέργων κάνουν λόγο για 1,2 εκατ. ανέργους. Όμως προκύπτει από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ, εξ αυτών οι 295.529 είναι άνδρες (ποσοστό 42,86%) και οι 394.029 είναι γυναίκες (ποσοστό 57,14%). Ο αριθμός αυτός παρουσιάζει αύξηση κατά 5,51% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Στην ηλικιακή ομάδα από 30-54 ετών αναλογεί το (62,31%) των εγγεγραμμένων ανέργων, στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 αναλογεί το (28,29%) και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών αναλογεί το (9,40)%.
Στο εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναλογεί το (45,76%) των εγγεγραμμένων ανέργων, στο εκπαιδευτικό επίπεδο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως 3η Γυμνασίου) αναλογεί το (38,83%), στο εκπαιδευτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το (14,09%) και στο εκπαιδευτικό επίπεδο χωρίς εκπαίδευση αναλογεί το (1,32%).
Στους Έλληνες Υπηκόους αναλογεί το (92,26%) των εγγεγραμμένων ανέργων, στους Υπηκόους τρίτων χωρών το (6,15%) και στους Υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ένωσης το (1,59%).
Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ανέρχεται σε 258.285 άτομα και εμφανίζεται μειωμένος κατά 19.619 άτομα, ποσοστό -7,06% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Δεκέμβριο.
Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, το ποσοστό 57,21% είναι κοινοί επιδοτούμενοι, το ποσοστό 29,27% είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων, το ποσοστό 10,11% είναι εποχικοί λοιποί επιδοτούμενοι, το ποσοστό 3,10% είναι Οικοδόμοι επιδοτούμενοι, το ποσοστό 0,20% είναι λοιποί επιδοτούμενοι και το ποσοστό 0,10% είναι εκπαιδευτικοί επιδοτούμενοι.
Οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 49.626, μειωμένες κατά –16,71% σχετικά με τον Ιανουάριο του 2010. Οι απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου) έφθασαν τις 30.481 (αυξημένες κατά 2,62% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα), οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 25.530 (μειωμένες κατά –17,04% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα) και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 22.610 (μειωμένες κατά –0,19% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα).
Βελτιώθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα το οικονομικό κλίμα το Φεβρουάριο - Στις 79,4 μονάδες ο σχετικός δείκτης
Aνακάμπτει για δεύτερο κατά σειρά μήνα ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα και διαμορφώνεται τον Φεβρουάριο στις 79,4 μονάδες (από 75,6), σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Η βελτίωση του Φεβρουαρίου εκπορεύεται από άνοδο των δεικτών σε όλους τους τομείς της οικονομίας, εκτός των υπηρεσιών.
Συγκεκριμένα, έντονη ανάκαμψη των επιχειρηματικών προσδοκιών σημειώνεται στη Βιομηχανία και στο Λιανικό Εμπόριο, ενώ ηπιότερη είναι η βελτίωση στις Κατασκευές. Σε όλες όμως τις περιπτώσεις, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δείκτες παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ταυτόχρονα και η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημειώνει περαιτέρω άνοδο τον Φεβρουάριο, με το σχετικό δείκτη να σημειώνει τη λιγότερο αρνητική επίδοση του τελευταίου πενταμήνου.
Τα αποτελέσματα της έρευνας του Φεβρουαρίου υποδηλώνουν ίσως τη ψυχραιμότερη αξιολόγηση των εξελίξεων στην οικονομία και ενδεχομένως την προσδοκία ότι οι συνθήκες το 2011 θα είναι λιγότερο δυσμενείς σε σχέση με το 2010, εξέλιξη που μακροοικονομικά αντανακλάται στις εκτιμήσεις για ηπιότερη έκταση της ύφεσης. Αναλυτικότερα:
- στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις της παραγωγής αυξάνονται σημαντικά, με το σχετικό δείκτη να επανέρχεται σε θετικά επίπεδα, ενώ εξομαλύνονται σχετικά και οι αρνητικές εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο της ζήτησης και των παραγγελιών. Οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα παραμένουν στα ίδια επίπεδα.
- στις Υπηρεσίες, η μικρή άνοδος στις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών, αντισταθμίζεται περισσότερο από την έντονη πτώση στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης και λιγότερο από την οριακή μείωση στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της.
- στο Λιανικό Εμπόριο, σημαντική άνοδο καταγράφουν οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, ενώ αποκλιμάκωση σημειώνεται και στις εκτιμήσεις των αποθεμάτων, με τις αρνητικές προβλέψεις για την εξέλιξη των πωλήσεων το επόμενο τρίμηνο να εξομαλύνονται.
- στις Κατασκευές, η περαιτέρω εξασθένιση των εκτιμήσεων για το επίπεδο προγράμματος εργασιών των επιχειρήσεων κοντά στα ιστορικά χαμηλά τους επίπεδα, αντισταθμίζεται από συγκράτηση των απωλειών στην απασχόληση του τομέα.
- στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, χαμηλότερη απαισιοδοξία καταγράφεται τόσο στις προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση και την οικονομική κατάσταση της χώρας, όσο και στην πρόθεση για αποταμίευση στο επόμενο 12-μηνο, με τους σχετικούς όμως δείκτες να παραμένουν πολύ αρνητικοί. Ως προς τις προβλέψεις για την ανεργία ωστόσο, οι εξαιρετικά δυσμενείς προβλέψεις κυριαρχούν και πάλι, υπογραμμίζοντας τους πραγματικούς φόβους για επιδείνωση της κατάστασης στην αγορά εργασίας.
Τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και την Ευρωζώνη, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος, μετά τη στασιμότητα του Ιανουαρίου, τον Φεβρουάριο εισέρχεται και πάλι στην ανοδική τροχιά των προηγούμενων μηνών, και διαμορφώνεται αντίστοιχα στις 107,2 (από 105,8) και 107,8 (από 106,8) μονάδες.
Σε επίπεδο τομέων, η σημαντική ανάκαμψη του κλίματος στις Υπηρεσίες, κατά 3,6 και 1,2 μονάδες αντίστοιχα σε ΕΕ και Ευρωζώνη, συμβάλλει καθοριστικά στην άνοδο του συνολικού δείκτη. Στη Βιομηχανία ο σχετικός δείκτης αυξάνεται επίσης, αλλά ηπιότερα, κατά 1,1 μονάδα στην Ευρωζώνη και κατά 0,4 μονάδες στην ΕΕ.
Περαιτέρω πτώση σημειώνεται στο Λιανικό Εμπόριο στην ΕΕ (-2,8), με το σχετικό δείκτη στην Ευρωζώνη να κινείται οριακά υψηλότερα (-4,2), ενώ στις Κατασκευές, το κλίμα βελτιώνεται και στις δύο ζώνες (+2,1 και +1,7 μονάδες αντίστοιχα σε ΕΕ και Ευρωζώνη), με τους σχετικούς δείκτες όμως να παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Τέλος, η Καταναλωτική Εμπιστοσύνη ανακάμπτει στην Ευρωζώνη (+1,2), αλλά παραμένει στα ίδια επίπεδα στην ΕΕ, κυρίως εξαιτίας της επιδείνωσης των προβλέψεων της γενικής οικονομικής κατάστασης και της ανεργίας στο Ην. Βασίλειο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr