Η πρώτη υπόθεση αφορά στην έρευνα για την εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Αρμενίας «Armentel», όπου ήταν μέτοχος ο ΟΤΕ [OTEr.AT] Σχετικά άρθρα μαζί με τη Siemens και η δεύτερη αφορά τις συμφωνίες του ΟΣΕ με τη Siemens για την προμήθεια τροχαίου υλικού.
Σχετικά με την υπόθεση «Armentel» έχει ασκηθεί ποινική δίωξ, για πιθανολογούμενη ενεργητική και παθητική δωροδοκία κατά παντός υπευθύνου του ΟΤΕ και της Siemens αναφορικά με συμβάσεις που είχαν υπογραφεί το 2006 για την παροχή έργου στην εταιρεία Armentel (τηλεπικοινωνίες Αρμενίας), ύψους 2,7 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ήταν διάχυτη η φημολογία για την εκροή χρημάτων από «μαύρα ταμεία».
Για την υπόθεση του ΟΣΕ, έχει ασκηθεί και σε αυτή την περίπτωση ποινική δίωξη, η οποία αφορά τις συμβάσεις που υπογράφηκαν από το 1997 και μετά μεταξύ του ΟΣΕ και της Siemens, σχετικά με την προμήθεια αμαξοστοιχιών και προμήθεια άλλου τροχαίου υλικού.
Σύμφωνα με την προκαταρκτική εξέταση που ολοκλήρωσε το Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, δεν τηρήθηκαν οι ρήτρες των προγραμματικών συμφωνιών, ενώ παράλληλα εντοπίστηκαν ίχνη διακίνησης «μαύρου χρήματος».
Κατόπιν αυτού, ασκήθηκε δίωξη κατά παντός υπευθύνου για τα κακουργήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας κατά μόνας και από κοινού σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και του ΟΣΕ, της ηθικής αυτουργίας και της άμεσης συνέργειας στην ενεργητική δωροδοκία.
Ως εκ τούτου, ο κ. Τέντες έκρινε ότι οι δύο αυτές υποθέσεις, λόγω της πολυπλοκότητας τους, πρέπει να ανατεθούν σε πιο έμπειρους δικαστές, αφού και αντίστοιχες υποθέσεις ερευνώνται από εφέτες ανακριτές. Παράλληλα, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε και τον ορισμό αναπληρωτή εφέτη ανακριτή για να συνδράμει το έργο της ανάκρισης.
Παράλληλα, ο κ. Τέντες παρήγγειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών να διεξαχθεί κατά απόλυτη προτεραιότητα η ανάκριση που αφορά στην αθέτηση από την Siemens της υποχρέωσης να προμηθεύσει τον Ελληνικό Στρατό με αναγκαία ανταλλακτικά για τον εξοπλιστικό πρόγραμμα «Ερμής I», καθώς και για τη μη υλοποίηση από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία ΕΑΒ του εξοπλιστικού προγράμματος «Ερμής II».
Για την υπόθεση του εν λόγω εξοπλιστικού προγράμματος έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για τα αδικήματα της απάτης από κοινού, της απόπειρας απάτης και της υπεξαίρεσης από κοινού σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Γ. Βούλγαρη.
Το εξοπλιστικό πρόγραμμα «Ερμής» αφορά την κατασκευή συστήματος τηλεπικοινωνιακών του Ελληνικού Στρατού που είχε αναλάβει το 1999 η Siemens. Στη συνέχεια η «φάση 2» του προγράμματος «Ερμής», κόστους πάνω από 300 εκατομμυρίων ευρώ, ανατέθηκε στην EAB.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr