Μίλησαν επίσης και για μια πιό στενή συνεργασία ανάμεσα σε ΟΟΣΑ και Σοσιαλιστική Διεθνή σε θέματα που αφορούν σε μια καλύτερη λειτουργία του κράτους, ήτοι θέματα αναμόρφωσης της γραφειοκρατίας, διαφάνειας, βοήθειας στον πολίτη.
Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη και ο μηχανισμός στήριξης απασχόλησε επίσης τους δύο άνδρες, με δεδομένο μάλιστα ότι ο κ.Γκουρια έχει πλούσια εμπειρία όχι μόνο ως ΟΟΣΑ από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, αλλά και ως πρώην υπουργός οικονομικών στο Μεξικό.
Με τον πρόεδρο του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί η συζήτηση περιεστράφη γύρω από την κατάσταση στην περιοχή, τις σχέσεις του Ιράκ με τα γειτονικά κράτη και την σταθερότητα στην περιοχή.
Ο Ιράκινος πρόεδρος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η χώρα του οδεύει δημοκρατικά προς το καλύτερο, αναφέρθηκε στη σταδιακή αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων και υπογράμμισε ότι υπάρχει πλέον σταθερότητα ιδιαίτερα στο νότιο μέρος της χώρας.
Ο κ. Ταλαμπανί προσκάλεσε τον κ. Παπανδρέου να επισκεφθεί το Ιράκ, διευρύνοντας την πρόσκληση και σε έλληνες επιχειρηματίες, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.
Tον κ. Παπανδρέου ζήτησε να συναντήσει και ο Κινέζος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Λιού Τζιέγι, o oποίος μετέφερε προς τον πρωθυπουργό τους χαιρετισμούς Κινέζου προέδρου και πρωθυπουργού που είχαν επισκεφθεί πρόσφατα την Ελλάδα.
Ο Γ.Παπανδρέου συνάντησε επίσης και τον νεοεκλεγέντα αρχηγό της αντιπολίτευσης της Τουρκίας Κεμάλ Κιλιγκτάρογλου του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (CHP).
Είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος πολιτικός μετέχει στο Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και υπήρξε σαφής η επιθυμία του να κάνει ανοίγματα περισσότερα από αυτά του προκατόχου του Ντενίζ Μπαϊκάλ.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνάντηση στα εθνικά θέματα, στο Κυπριακό και τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας.
Ο κ. Παπανδρέου είχε και μια oλιγόλεπτη συνάντηση τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Μογγόλων Κουρελούσκ Ουκνά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr