"Οι προβλέψεις στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2011 θα ακολουθήσουν αυτές του μνημονίου," δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Η πολιτική λιτότητας προβλέπεται να συνεχιστεί και στο επόμενο έτος, παρά την διογκούμενη ανεργία και την συνέχιση της ύφεσης, καθώς θα ληφθούν και νέα εισπρακτικά μέτρα συνολικού ύψους 5 δις. ευρώ για να ενισχυθούν τα έσοδα, καθώς και νέες περικοπές δαπανών της τάξης των 1,6 δις.
Τα νέα μέτρα αφορούν κυρίως τον τομέα των ακινήτων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των αντικειμενικών αξιών και των ρυθμίσεων για αυθαίρετες κατασκευές. Προβλέπονται ακόμα πρόσθετα έσοδα από την έκδοση αδειών για τυχερά παίγνια. Υπό εξέταση είναι ακόμα και η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13%, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.
Νέα φορολογικά μέτρα πιθανώς να εφαρμοστούν και στις αμοιβές σε είδος, όπως την φορολόγηση αυτοκινήτων με χρονομίσθωση.
Αναλυτές κρίνουν θετικά την εμπροσθοβαρή πολιτική περικοπής του ελλείμματος που εφαρμόζει η Ελλάδα. "Η Πορτογαλία μετέθεσε τον όγκο της δημοσιονομικής της εξυγίανσης για το 2011. Βρίσκω καλύτερο τον δρόμο που ακολουθεί η Ελλάδα, να επιτύχει το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής το 2010. Δίνει έτσι από νωρίς ένα καθαρό σήμα και δημιουργεί εμπιστοσύνη," δήλωσε στο Reuters o Andreas Scheuerle, οικονομολόγος στη γερμανική DekaBank.
Σύμφωνα με ορισμένους αξιωματούχους, ο στόχος για το έλλειμμα ενδέχεται να είναι χαμηλότερος από το 7,6% του ΑΕΠ που προβλέπεται στο μνημόνιο. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός πως ο υψηλότερος του αναμενόμενου πληθωρισμός φέτος αυξάνει το ονομαστικό ΑΕΠ, βάσει του οποίου υπολογίζεται το έλλειμμα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της τρόικας, το έλλειμμα θα ανέλθει στο 7,9% του ΑΕΠ φέτος και στο 7,3% του ΑΕΠ του χρόνου. Η ελληνική οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 2,6% το 2011 έναντι μείωσης 4% το 2010.
Πάντως, το ΔΝΤ και η ΕΕ παρακολουθούν την πορεία του ελλείμματος σε απόλυτους αριθμούς, και όχι ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ο στόχος για το 2011 είναι να μειωθεί το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης στα 17 δις ευρώ από 18,6 δις. φέτος.
ΣΕ ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΑ ΕΣΟΔΑ
Παρά την αύξηση του κεντρικού συντελεστή του ΦΠΑ κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες νωρίτερα φέτος στο 23%, τα καθαρά έσοδα οκταμήνου αυξήθηκαν μόνο κατά 3,4%, απέχοντας πολύ από τον ετήσιο στόχο αύξησης κατά 13,7%.
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η εξέλιξη αυτή έχει αναγκάσει την κυβέρνηση να περικόψει δραστικά το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, έτσι ώστε να μην εκτροχιαστεί το έλλειμμα. Οι σχετικές δαπάνες έχουν μειωθεί κατά 33% στο οκτάμηνο, κάτι που μεταφράζεται σε μείωση του φετινού ΑΕΠ κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες.
Οι αρχές ενδεχομένως να υποεκτίμησαν την ελαστικότητα της ζήτησης ως προς τις τιμές και το εισόδημα, αναφέρει το ΙΟΒΕ σε έκθεσή του που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.
Από την πλευρά των δαπανών, η κυβέρνηση προβλέπεται να στοχεύσει σε νέα εξοικονόμηση 1,6 δις, με 500 εκ. ευρώ εξ αυτών να προέρχονται από τις δημόσιες επενδύσεις και άλλα τόσα από την εφαρμογή του "Καλλικράτη".
Αναλυτές εκτιμούν ότι τα μέτρα που προβλέπονται στο μνημόνιο για το 2011 είναι υπεραρκετά για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, ακόμα και στην περίπτωση που επαληθευθούν διάφοροι κίνδυνοι, όπως μια βαθύτερη του αναμενόμενου ύφεση, μεταρρυθμιστική κόπωση ή απογοητευτικά αποτελέσματα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
"Το πρόγραμμα προσαρμογής του 2011 ξεπερνά τον στόχο περιορισμού του ελλείμματος περισσότερο από 3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ," είπε ο Πλάτων Μονοκρούσος, οικονομολόγος στην EFG Eurobank. "Οι στόχοι του επόμενου έτους μπορούν να υλοποιηθούν απολύτως, εκτός και αν έχουμε ένα απρόβλεπτο εξωγενές σοκ ή μία σημαντική συρρίκνωση της ανάπτυξης," πρόσθεσε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr