Πιο αναλυτικά στο σημείωμά του ο ΣΜΕΧΑ αναφέρει:
Ο ΣΜΕΧΑ όταν έγινε γνωστή η υπόθεση της πώλησης δομημένων ομολόγων σε ασφαλιστικά ταμεία ήταν ο μόνος φορέας που έκανε προσπάθεια να αποκαλυφθεί η ΑΛΗΘΕΙΑ και η εμπλοκή όλων των υπευθύνων. Προσπάθεια του ΣΜΕΧΑ ήταν να επιστραφούν άμεσα προς τα ασφαλιστικά ταμεία οι αισχροκερδείς προμήθειες. Στο ομόλογο των 280 εκ. η προσπάθεια αυτή επετεύχθη. Όλη η κοινωνία ζητάει να γίνει το ίδιο τόσο στα δομημένα ομόλογα όσο και στα υπόλοιπα. Η βουλή πρέπει να το υλοποιήσει. Τότε μόνο θα εξαγνιστούν οι πολιτικοί και θα γίνουν αποδεκτές οι θυσίες από τους πολίτες. Οι υπεύθυνοι ας αφήσουν τις υπεκφυγές για να συνεχίζουν να κερδίζουν οι ισχυροί που τώρα με άλλη μορφή είναι πάλι κοντά τους. Η μεταφορά περιουσίας από τα ασφαλιστικά ταμεία έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι καθώς και η ελληνική οικονομία που επιβαρύνεται με τις υψηλότερες σε όλο τον κόσμο ασφαλιστικές εισφορές της τάξεως του 44%, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται η κατανάλωση και σημαντικότατο ποσοστό του ΑΕΠ. Σε συνέντευξη Τύπου του ΣΜΕΧΑ στις 19/3/2007 με περίσσιο θάρρος απεκαλύφθησαν ότι τα δομημένα ομόλογα που είχε εκδώσει το Ελληνικό Δημόσιο σε συνεργασία με ξένες τράπεζες και τα οποία αγοράστηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία ήσαν 7 και όχι 1. Το συνημμένο Δελτίο Τύπου του ΣΜΕΧΑ 19/3/2007 3 σελίδων κατατίθεται για τα πρακτικά σας. Επίσης η ανοιχτή επιστολή του ΣΜΕΧΑ 2 σελίδων προς τον τότε Υπουργό Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη με θέμα «ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΠΑΝΤΟΥ».
Έπρεπε όμως να βρεθεί ένα εξιλαστήριο θύμα –«οι άπληστοι χρηματιστές» σύμφωνα με τον κο Αλογοσκούφη- για να μην αποκαλυφθεί ότι η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό μιας μόνο ιδιωτικής ΑΧΕΠΕΥ της υπόθεσης Δομημένα Ομόλογα- Ασφαλιστικά Ταμεία. Για τις περισσότερες από αυτές τις συναλλαγές είχαν μεσολαβήσει Τράπεζες και Τραπεζικές Χρηματιστηριακές ή εταιρίες Asset Management των Τραπεζών. Τα γεγονότα όπως προκύπτουν από τα επί μέρους έγγραφα είναι συγκλονιστικά. Από την άλλη μεριά ο τέως υπουργός οικονομίας ρίχνει την ευθύνη μόνο στις χρηματιστηριακές εταιρείες. Την ίδια στιγμή αποχωρούν μαζικά οι θυγατρικές των Ελληνικών Τραπεζών από τον ΣΜΕΧΑ συντονιζόμενες από την τότε ηγεσία της ΕΕΤ, σε μια προσπάθεια υποβάθμισης και διάλυσης του ΣΜΕΧΑ, ο οποίος ήταν τότε και παραμένει ο μόνος ανεξάρτητος φορέας που λειτουργεί υπέρ των επενδυτών, των Ελλήνων πολιτών, των εργαζομένων και των συνταξιούχων καθώς και της ελληνικής οικονομίας που επιβαρύνεται από υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές της τάξεως του 44% για να βλέπει με οδύνη να μεταφέρονται τα κεφάλαια του από τα ασφαλιστικά ταμεία σε bonus συγκεκριμένων προσώπων.
Όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων τα οποία αγόραζαν τα ασφαλιστικά ταμεία όλο το βάρος της έρευνας της επιτροπής κεφαλαιαγοράς έπεσε πάνω στην ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΑΕΠΕΥ. Αφού καταλογίστηκαν πρόστιμα της αφαιρέθηκε η άδεια από την Ε.Κ. επειδή, σύμφωνα με τον τέως Πρόεδρο της Ε.Κ., στην εξέτασή του στην Επιτροπή σας, «δεν είχε συνάψει σύμβαση παροχής επενδυτικών υπηρεσιών με τα ταμεία». Ακολούθως ήρθε η εφορία και για προμήθειες που είχε λάβει η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΑΕΠΕΥ ύψους 6 εκ ευρώ της καταλόγισε πρόστιμο ύψους 5 δις ευρώ επειδή ο έλεγχος θεώρησε ως έσοδο όχι τα 6 εκ ευρώ που είχε λάβει η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΑΕΠΕΥ αλλά τα 280 εκ ευρώ που ήταν η αξία του ομολόγου που είχαν αγοράσει τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ το Δημόσιο έχει εγγράψει έσοδα που προφανώς δεν θα εισπράξει 5 δις!!
Σύμφωνα με την εφημερίδα Παρόν της 18/9/2010 ο Κος Δημοσχάκης, Πρόεδρος Ασφαλιστικού Ταμείου είπε στη κατάθεση του ότι το ταμείο του οποίου ήταν υπεύθυνος, παρότι δεν είχε υπογράψει σχετική σύμβαση, είχε δεχθεί συμβουλές από την Εθνική Χρηματιστηριακή για το θέμα. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Τράπεζα της Ελλάδος ερεύνησαν τις συναλλαγές των Τραπεζικών Χρηματιστηριακών για τα δομημένα ομόλογα; Είχαν οι τράπεζες και οι θυγατρικές τους υπογράψει συμβάσεις παροχής επενδυτικών υπηρεσιών με τα ταμεία; Ο κος τέως Πρόεδρος της Ε.Κ. δήλωσε στην κατάθεση του στην επιτροπή σας ότι μόνο η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΑΕΠΕΥ είχε κάνει συναλλαγές σε δομημένα ομόλογα. Όμως συναλλαγές σε δομημένα είχαν κάνει επιπλέον των Τραπεζών και της ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ και άλλες εταιρίες που εποπτεύοντο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όπως προκύπτουν από τα έγγραφα. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Τράπεζα της Ελλάδος έκαναν τους ίδιους ελέγχους και στις τράπεζες και τις τραπεζικές χρηματιστηριακές επέβαλαν τις ίδιες κυρώσεις στις τράπεζες και τις τραπεζικές χρηματιστηριακές ή τις θυγατρικές Asset Management των Τραπεζών καθώς και ΙΚΑ ΑΕΔΑΚ, παρόμοιες με αυτές που επέβαλαν στη ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΑΕΠΕΥ και στους διοικούντες της; Σημειωτέον ότι η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΑΕΠΕΥ σήμερα είναι υπό εκκαθάριση και οι τότε διοικούντες της στην φυλακή. Ο κος τέως Πρόεδρος της Ε.Κ. στην επιτροπή σας κατέθεσε, εξ όσων γνωρίζω, ότι δεν είχε αρμοδιότητα να ελέγξει τις τράπεζες και ότι μόνο η Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορούσε να το κάνει αυτό. Σωστό- ναι- είναι όμως επίσης γεγονός ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει υπό την εποπτεία της τις θυγατρικές χρηματιστηριακές των ελληνικών τραπεζών. Αυτές ελέγχθηκαν εκείνη την περίοδο και εάν όχι γιατί, εάν ναι ποια ήσαν τα ευρήματα;
Σε ένα άλλο σημείο της κατάθεσης του ο κος τέως Πρόεδρος της Ε.Κ. αναφέρει ότι σε τρείς άλλες ιδιωτικές χρηματιστηριακές εντόπισε παραβάσεις γιατί είχαν κάνει συναλλαγές εκτός ΗΔΑΤ και τις τιμώρησε απομακρύνοντας τις διοικήσεις τους. Το μεγαλύτερο όμως μέρος των συναλλαγών σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου γίνεται εκτός ΗΔΑΤ και καθώς η αγορά των ομολόγων είναι εξωχρηματιστηριακή γίνεται και σε τιμές που μπορεί να έχουν απόκλιση από την ΗΔΑΤ εφόσον συμφωνήσουν ο αγοραστής και ο πωλητής. Τέτοιες συναλλαγές είχαν κάνει και τραπεζικές χρηματιστηριακές. Ελέγχθηκαν ποτέ; Τιμωρήθηκαν με τον ίδιο τρόπο; Αν όχι γιατί;
Συνημμένα θα δείτε μερικά παραδείγματα σε μια σελίδα που κατατίθεται στα πρακτικά σας από τις τιμές ΗΔΑΤ πράξεων επί σταθερών ομολόγων με Ασφαλιστικά Ταμεία με τις αντίστοιχες αποκλίσει, τα οποία πιστεύουμε ότι είναι αξιόπιστα. Η περαιτέρω έρευνά σας θα το επιβεβαιώσει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr