Στην ιστοσελίδα της αντιπροεδρίας (http://antiproedros.gov.gr) αναρτήθηκε χθες η επιστολή του προέδρου της Αρχής Νίκου Βασιλάκου προς τον κ. Πάγκαλο αναφορικά με τις άδειες παραγωγής που χορήγησε πριν από μερικές ημέρες σε τέσσερα μεγάλα έργα τα οποία παρέμεναν βαλτωμένα από τη περίοδο 2006-2007.
Ξεχωρίζει το έργο- μαμούθ του ελληνο-ισπανικού σχήματος Iberdrola– Ρόκα για τη διασύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου, και στο οποίο έπειτα από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων χορηγήθηκε επιτέλους άδεια παραγωγής κατά την συνεδρίαση της ολομέλειας της ΡΑΕ την Παρασκευή. Αφορά στη διπλή υποβρύχια σύνδεση με Λάρυμνα και Καβάλα της Λέσβου, της Χίου, και της Λήμνου για την αξιοποίηση αιολικού τους δυναμικού, συνολικής ισχύος 700 MW. Το σχέδιο προβλέπει κατασκευή 30 αιολικών πάρκων στα τρία αυτά νησιά, είναι προϋπολογισμού άνω του 1,5 δισ. ευρώ, χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από ιδιωτικά κεφάλαια, και η αίτηση στην ΡΑΕ είχε κατατεθεί από το 2006 !
Η περίπτωση της SunRay
Στην κατηγορία των φωτοβολταικών, δόθηκαν την περασμένη Τετάρτη άδειες παραγωγής για δύο φ/β κοντά στη Βόνιτσα (Αιτωλοακαρνανία), ισχύος το ένα 2,2 και το άλλο 3 μεγαβάτ, συνολικού ύψους 15 εκ. ευρώ, της αμερικανικής εταιρείας SunRay Renewable Energy. Από το 2007, οι φάκελοί τους συνωστίζονταν στην ουρά χωρίς τύχη να εξεταστούν άμεσα, μαζί με χιλιάδες άλλους, όπως αιτήσεις για μικρά οικιακά φ/β... σε στέγες των 100 κιλοβάτ. Η SunRay δραστηριοπιοιείται στα φ/β από το 1985, σαν θυγατρική της SunPower Corporation, που είναι εισηγμένη στο Nasdaq. Διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της το μεγαλύτερο ενιαίο φ/β πάρκο στην Ιταλία, ισχύος 24 μεγαβάτ, στην τοποθεσία Montalto di Castro, βορειοδυτικά της Ρώμης. Μέχρι το τέλος του έτους 2010 θα ολοκληρώσει την επέκταση του πάρκου, του οποίου η εγκατεστημένη ισχύς θα ανέρχεται πλέον στα 85 μεγαβάτ.
EDF, Ελλάκτωρ σε Κρήτη-Λέσβο
Στη περίπτωση της γαλλικής EDF, η ΡΑΕ χορήγησε την Παρασκευή άδειες παραγωγής για τέσσερα μεγάλα υβριδικά έργα (αιολικά πάρκα μαζί με υδροηλεκτρικά), στην Κρήτη ισχύος 100 MW και κόστους άνω των 300 εκ. ευρώ, με αιτήσεις που εκκρεμούσαν από το 2007. Τα έργα θα αναπτυχθούν στα νότια των νομών Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου. Η υβριδική τεχνολογία χρησιμοποιεί το υδροηλεκτρικό σαν "μπαταρία" : Η παραγόμενη αιολική ενέργεια χρησιμοποιείται για άντληση και αποθήκευση νερού, μέσω ενός κλειστού κυκλώματος δεξαμενών. Όταν για παράδειγμα δεν φυσάει και επομένως οι ανεμογεννήτριες δεν λειτουργούν, τότε η "αποθηκευμένη" υδραυλική ενέργεια μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια μέσω των υδροστροβίλων και παρέχεται στο ηλεκτρικό σύστημα τις ώρες που το χρειάζεται. Επίσης την Παρασκευή δόθηκε άδεια παραγωγής στο αίτημα της Ελλάκτωρ για υβριδικό πάρκο στη Λέσβο (κοντά στην Ερεσό), ισχύος περίπου 35 μεγαβάτ, κόστους 67 εκ. ευρώ, και η οποία εκκρεμούσε από το 2006.
Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr