«Όσοι μιλούσαν, ακόμη και μετά την ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού νόμου για δήθεν πιέσεις από την πλευρά της τρόικας και για το ενδεχόμενο νέων επώδυνων αλλαγών, διαψεύδονται κατηγορηματικά,» τόνιζε προ εβδομάδας σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας, επικαλούμενο τα θετικά – για μία ακόμη φορά - σχόλια της τρόικας για «ιστορική και μακρόπνοη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που είναι σύμφωνη με τα διεθνή πρότυπα».
Στην έκθεση προόδου της Κομισιόν την περασμένη Πέμπτη - όπου κρίνεται πως η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του δανείου το Σεπτέμβρη - η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, εκ των μεγαλυτέρων διαρθρωτικών αλλαγών που υποχρεώθηκε να προχωρήσει η χώρα μας από την τρόικα, κρίνεται επίσης θετικά, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό ένα ‘’παράθυρο’’ που προϊδεάζει για νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο αυτή την φορά θα αφορά, πιθανότατα, τις επικουρικές συντάξεις, καθώς οι κύριες ρυθμίζονται με το παρόν νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στις αρχές Ιουλίου.
Η Κομισιόν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαιτηθούν νέες παρεμβάσεις το 2011 στο συνταξιοδοτικό σύστημα, με βάση το αποτέλεσμα των αναλογιστικών μελετών στα Ταμεία τόσο της κύριας όσο και της επικουρικής ασφάλισης.
Συγκεκριμένα, αναγνωρίζει πως συντελέστηκε μεγάλη πρόοδος στη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, υπογραμμίζοντας, όμως, πως ‘’ενδέχεται να χρειαστούν ορισμένα ακόμη μέτρα το 2011’’.
Σύμφωνα με την τρόικα, άλλωστε, οι επικουρικές συντάξεις είναι υψηλές, αφού μαζί με τις κύριες κυμαίνονται τουλάχιστον από 90 εως και 140% του μισθού. Το επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπει, με βάση τις αναλογιστικές, όσα επικουρικά ταμεία δεν θα έχουν τα απαραίτητα αποθεματικά, να μειώσουν τις επικουρικές και κάτω από το 20% της κύριας.
Το ενδεχόμενο για νέα μέτρα δεν αποκλείει ούτε η κυβέρνηση. «Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε διορθωτικές δράσεις εφόσον καταστεί αναγκαίο για την εκπλήρωση αυτών των στόχων (σ.σ. του προγράμματος), καθώς οι συνθήκες μεταβάλλονται,» τονίζουν στην επιστολή τους προς Juncker, Rehn και Trichet, για την αίτηση της εκταμίευσης της νέας δόσης του δανείου ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και ο διοικητής της ΤτΕ, κ. Γ. Προβόπουλος. Ξεκαθαρίζουν, ωστόσο, πως «για την υιοθέτηση τέτοιου είδους δράσεων, αλλά και πριν από οποιαδήποτε αναθεώρηση των πολιτικών που περιλαμβάνονται σε αυτή την επιστολή θα προηγηθεί διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ, καθώς και με το ΔΝΤ.»
Στα επικαιροποιημένα, άλλωστε, κείμενα του Μνημονίου αναφέρεται σχετικά με το Ασφαλιστικό:
«Το Κοινοβούλιο ψήφισε μια σημαντική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος μπροστά από το χρονοδιάγραμμα. Εισάγεται ένα νέο σύστημα που αποτελείται από μία ανταποδοτική σύνταξη που θα συμπληρώνει μία μη ανταποδοτικού χαρακτήρα, προνοιακή, βασική σύνταξη, με στόχο τον έλεγχο της αύξησης των συνταξιοδοτικών δαπανών. Η Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση των επιπτώσεων της μεταρρύθμισης όσον αφορά τα κύρια συνταξιοδοτικά ταμεία μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2010, και όσον αφορά τα μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία συντάξεων μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2011. Αυτές οι αξιολογήσεις θα καθορίσουν κατά πόσον απαιτούνται περαιτέρω προσαρμογές των παραμέτρων του συνταξιοδοτικού συστήματος για τη συγκράτηση της αύξησης των συνταξιοδοτικών δαπανών στο 2,5% του ΑΕΠ μεταξύ 2009-2060. Οποιεσδήποτε περαιτέρω προσαρμογές, αν χρειαστεί, θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2011 σε διαβούλευση με ειδικούς εμπειρογνώμονες, όπως προβλέπεται στο νόμο 3863.»
Φωτεινή Πούλη
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr